Ağrı da Covid-19 a Alternatif Tedavi Yöntemi Geliştirildi

Bir çok ülkede olumsuz görüş bildirilen tedavi yöntemi Ağrı da başarıya ulaştı.

Ağrı da Covid-19 a Alternatif Tedavi Yöntemi Geliştirildi

DSÖ nün Aksine Ağrı da Covid-19 a Alternatif Tedavi Yöntemi Uygulandı

Hidroksiklorokin ve favipiravir tedavisi vaka sayılarını düşürdü.


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde koronavirüs vakaları tedavisinde uygulanan Hidroksiklorokin ve Favipiravir tedavisi ve sokak kısıtlamaları, vaka sayısını düşürdü
Koronavirüs salgınının Türkiye'de ilk açıklandığı tarihten itibaren İran ile sınır olması nedeniyle hasta yoğunluğunun yaşandığı Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, alınan tedbirlerle birlikte uygulanan Hidroksiklorokin ve Favipiravir tedavisi ile hastanedeki doluluk oranı yüzde 90'dan yüzde 20'lere kadar düştü.


İlçedeki vaka sayıları, alınan tedbirler ve uygulanan tedavi yöntemleri hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Doğubayazıt Doktor Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinikmikrobiyoloji Uzmanı Doktor Demet Ökke, ilçede yaklaşık 5 bin pozitif vaka hasta takibi yaptıklarını belirtti.
"Mart ayından Haziran ayına kadar koronavirüs nedeni ile neredeyse hiç kaybımız olmadı"


Doktor Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi'nde 4 servis ve 88 yataklı pandemi servisi ile hizmet verdiklerini kaydeden Doktor Demet Ökke, "Koronavirüs'ün başlangıcı olan 18 Mart tarihinde ilk vakamızı alarak halkımıza hizmet sunmaya başladık. Bu dönemde İlçe Sağlık Müdürlüğü ile beraber 5 bine yakın BT pozitif ve PCR pozitif hasta takibimiz oldu. Bunlardan yaklaşık bin 300 tanesini hastanede yatırarak takip ettik. Şu anda 4 adet 88 yatak kapasiteli   pandemi servisimiz bulunmakta. Aynı zamanda bir ilçe olmamız hasebi ile 6 yataklı bir yoğun bakım ünitemiz mevcut. Bakanlığın mevcut tedavi protokollerini uygulayarak hastalarımızda çok ciddi başarılar elde ettik. Hatta, mart ayından haziran ayına kadar koronavirüs nedeni ile neredeyse hiç kaybımız olmadı. Bu dönemde özellikle hidroksiklorokin ve favipiravir tedavisi kullandık." dedi.


Hidroksiklorokin ilacının İmmunmodilatör etkisinin hastalarımızda ciddi fayda verdiğini fark ettik '


Koronavirüs vakalarında uyguladıkları Hidroksiklorokin ve Favipiravir tedavisi hakkında bilgi veren Doktor Ökke: " Hidroksiklorokin hakkında her ne kadar birçok ülkede ve Avrupa'da olumsuz görüş bildirilirse de biz özellikle immunmodilatör etkisinin hastalarımızda ciddi fayda verdiğini fark ettik ve bunu gözlemledik. Hidroksiklorokin ve favipiraviri birlikte kullandığımız hastalarda hiçbir şekilde bahsedildiği gibi yan etkilerinin her hangi birisine rastlamadık. İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile beraber 5 bine yakın hasta takibimiz oldu. Ama bu hastaların hiçbirinde hidroksiklorokine bağlı olumsuz  yan etki profilini saptamadık ve görmedik. Bu nedenden dolayı hiçbir hastaya tıbbi bir müdahalede de bulunmak zorunda kalmadık." diye konuştu.
"Vaka sayılarının düşmesinde sokak kısıtlamalarıda etkili oldu"


Ökke devamında şu ifadeleri kullandı:


"Pulse kortikosteroid tedavisi verdiğimiz hastalarda da olumlu çok ciddi etkilerini gördük. Özellikle 250 miligram ve 500 miligram Pulse kortikosteroid kullanmış olduğumuz hastalarda klinik gidişin oldukça iyiye gittiğini, hastaların solunum sıkıntılarının azaldığını, satrasyonlarının yükseldiğini ve bu konuda ciddi başarılar elde ettiğimizi de fark etmiş bulunmaktayız. Hastanemiz yüzde 80-90'lara varan doluluk oranları ile seyrederken tedavi yönteminin yanı sıra sokak kısıtlamaları ile de çok ciddi düşüş oldu. Şu an ki oranımız ise yüzde 20-30'larda seyrediyor. Yani sokak kısıtlamalarının da ilçemizde vaka sayılarının düşmesinde çok ciddi etkilerini görmekteyiz"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER