Ağrı İnsani Gelişmişlik Endeksinde Son Sırada Yer Aldı

İindependent'in haberine göre Ankaranın listenin başında bulunduğu İnsani Gelişmişlik Düzeyinde Ağrı son sırada yer aldı

Ağrı İnsani Gelişmişlik Endeksinde Son Sırada Yer Aldı

Ağrı İnsani Gelişmişlik Endeksinde son sırada yer aldı.

TEPAV 81 ilin "İnsani Gelişmişlik Endeksi"ni hesapladı: 7. sırada Tunceli, son sırada Ağrı var

TEPAV, UNDP’nin metodolojisini kullanarak 81 ilin “İnsani Gelişmişlik Endeksi”ni hesapladı. İlk sırayı Ankara’nın aldığı gelişmişlik listesinin sonundaki il Ağrı oldu

Ağrı, İGE listesinde yüksek gelişmişlik sınırına yakın olmakla birlikte orta gelişmişlik düzeyinde yer alan tek il olarak dikkat çekiyor / Fotoğraf: AA

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2020 yılı İnsani Gelişme Raporunu temel alarak Türkiye’nin 81 ili için İnsani Gelişmişlik Endeksi’ni çıkardı.

Türkiye, İnsani Gelişme Endeksi'nde 59'uncu sırada

Tunceli yine zorda... Kentin azalan nüfusuna karşı hemşehrilere, "ikametgahınızı getirin" çağrısı yapıldı

Tunceli 7'nci sırada
TEPAV’ın 2017 yılına ilişkin 81 ile yönelik yürüttüğü İnsani Gelişmişlik Endeksi çalışmasında illerin, gelir, sağlık ve eğitim düzeyine sınıflandırma yapıldı. Bu kapsamda küresel sınıflamaya göre gelişmişlik düzeyi ‘çok yüksek’ grubunda 21 il yer alıyor.
Bu iller arasında ilk sırada Ankara gelirken, ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek olan İstanbul, Kocaeli, Antalya, İzmir ve Muğla Ankara’yı takip ediyor. Ancak listenin 7’nci sırasında çok da tahmin edilmeyen bir il olan Tunceli’nin yer alması dikkat çekiyor.
 

 
Özellikle okullaşma oranının çok yüksek olduğu bilinen Tunceli sıralamaya 7’nci sıradan girerken, ekonomik yönden kendisinden çok daha ilerde olan Eskişehir, Bursa, Kayseri gibi illeri de geride bırakma başarısını gösterdi. 21 ilin yer aldığı ‘çok yüksek’ düzeyde olan iller arasında ayrıca, Karaman 15’inci sırada bulunuyor. Artvin ve Bilecik ise 17’nci sırayı paylaşıyor.
Orta düzeydeki tek il Ağrı
TEPAV listesinde yüksek gelişmişlik grubunda 59 il bulunuyor. Sadece Ağrı, yüksek gelişmişlik sınırına yakın olmakla birlikte orta gelişmişlik düzeyinde yer alan tek il olarak dikkat çekiyor.
Yaşam sürelerine göre 81 ilin tamamı ‘çok yüksek gelişmişlik' düzeyinde
Türkiye’nin 81 ilinin tamamı, doğuşta beklenen yaşam sürelerine göre ‘çok yüksek gelişmişlik’ düzeyine sahip durumda. Buna karşılık ortalama öğrenim süresi kategorisinde ise aynı başarı yakalanamıyor. Ayrıca, 69 il ‘beklenen öğrenim süresi’ kategorisinde ‘çok yüksek’ performansa sahip durumda ve gelecek yıllarda bu illerde ortalama öğrenim süresinin artacağı öngörülüyor.
“Beklenen öğrenim süresi” göstergesinde “düşük gelişmişlik” sınıfında bulunan Gümüşhane’yi; Hakkâri, Muş, Edirne, Ağrı, Bayburt, Şırnak, Çankırı, Çanakkale, Kars, Bitlis ve Van takip ediyor.
Gelişmiş iller cinsiyet eşitliğinde üst sırada
İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde çok yüksek gelişmişlik düzeyinde yer alan illerin tamamına yakını toplumsal cinsiyet eşitliği yönünden de Türkiye’nin ortalama performansından daha yukarıda yer alıyor.
Bu durum, TEPAV raporunun değerlendirme bölümünde, “Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, insani gelişmenin de ön şartı gibi yorumlanabilir” şeklinde özetleniyor.
 

banner47

 
Çalışmada öne çıkan bazı bulgular şöyle:

1990 yılında “orta gelişmişlik” düzeyinde olan Türkiye’nin performansını sürekli iyileştirerek önce “yüksek gelişmişlik”, sonrasında ise “çok yüksek gelişmişlik” düzeyine yükseldiği tespit edilmektedir.

Türkiye ve Singapur’un İGE sıralamasında son 30 yılda en fazla yükseliş gerçekleştiren iki ülke olduğu görülmektedir.

Ortalama öğrenim düzeyi, Türkiye’yi İGE’de aşağı sıralara çekmektedir.

TEPAV çalışmaları kapsamında 81 il için hesaplanan İGE sonuçlarına göre, Ankara, Türkiye’nin en gelişmiş ili olarak öne çıkmaktadır.

Küresel sınıflamaya göre “çok yüksek gelişmişlik” grubunda yer alan Ankara’yı sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Antalya, Muğla, Tunceli, Eskişehir, Tekirdağ ve Bursa takip etmektedir.

“Çok yüksek gelişmişlik” grubunda 21 il yer alırken 59 il “yüksek gelişmişlik” grubunda yer almaktadır. 81 il arasında “düşük gelişmişlik” düzeyinde yer alan il bulunmazken, Ağrı, “yüksek gelişmişlik” sınır değerine yakın bir performans gösterse de halen “orta gelişmişlik” düzeyinde yer alan tek il konumundadır.

Ankara’nın küresel sıralamada Portekiz’den sonra küresel listede 39’uncu sırada yer alabileceği görülmektedir.

İllerin en zayıf performansının “ortalama öğrenim süresi” göstergesinde gerçekleştiği görülmektedir.

İGE’ye göre “çok yüksek gelişmişlik” düzeyinde yer alan illerin neredeyse tamamının eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliliği açısından Türkiye’nin ortalama performansından daha iyi bir tablo sunduğu görülmektedir.

Kaynak 

Independent Türkçe, Dünya

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2020, 20:44
YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandaş
Vatandaş - 3 yıl Önce

İnşAllah herşeyimizi reklam amaçlı değil, gerçek amacına uygun yaparsak en iyi yerde oluruz. Kişiliğimizi de net duran eğilip bükülmeyen olursak en iyi yerde oluruz. Tabiki en önemlisi eğitim olmalı çok okumalıyız çoook...

Raki
Raki - 3 yıl Önce

Ağrıda bırak insanlığı her şey geri çünkü insanlık bakımından da çok çok geri bırakın şehri insanları bile düzgün değil ilçeleri dahil onun için geri kalmayı hak eden bi şehir olmaya devamlı ilk sırada aday

SIRADAKİ HABER