Dijital Tarım

Murat Tan Yazdı ''Dijital Tarım''

Dijital Tarım

Merhaba sevgili gönüldaşlar..
Dünya Pazarın’da kendi varlığını fazlasıyla hissettiren Tarım pazarına değinmek istiyorum bu hafta..
Tarım ve Orman Bakanlığının’da süreci hassasiyetle yürüttüğü Dijital Tarım Pazarı Ülkemizde Tarımsal arz ve talebin dengede tutularak tüketici ve üretici ile buluşacağı önemli bir pazar haline gelecek.
Dijital Tarım Pazarı Nedir?
“Tohumdan çatala kadar”sürecin tek elden yürütülmesini sağlayacak, üretici ile tüketici arasında doğrudan bağ kuracak Dİjital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşları tek bir platformda buluşacak.
Böylece çiftçi ürününe rahatlıkla pazar
bulabilecek, tüketici ve esnaf ise aradığı kalite ve standartta ürünü  rahat bir şekilde tedarik edebilecek..

Küçük Çiftçi Ve Büyük Çiftçi 
Dijital Tarım Pazarı ile birlikte Küçük çiftçi ve Büyük çiftçi arasında ayrım gözetmeksizin, aynı fiyat rekabetine sahip olabilecekler.Bugüne kadar uygun rekabet koşullarına sahip olmayan emekçilerimiz adına sevindirici bir durum olmasını bende mutlulukla karşıladım.Çünkü üretimin temelinde birlik ve beraberlik vardır. Bu iki öncül arasında ki makasın açılmaması,üretim sektörünün kazancını arttıracağı gibi tüketim alanında ki talebinde doğru bir şekilde dizayn edilerek paydaş olan vatandaşların daha kaliteli ve daha uygun hizmet alabilmesini sağlayacak.
Ürün Zaiyatı Ortadan Kalkacak
Emeğin hepimiz için ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilenlerdenim. Hiçbirimiz ürettiğimiz mahsülün “zai” olmasını istemeyiz. Nitekim dünyanın bir gerçeği olan, üretilen  her 3 tarımsal üründen biri çöpe atılıyor. Dijital Tarım Pazarın’da üretim zinciri içerisindeki  etkin planlama sayesinde ürün zaiyatı’da ortadan kalkacaktır.
Pandemi Süreci ve Tarım
Dünyanın başına bela olan ve bizlerin zor günler geçirmesine neden olan Covid-19 salgını sürecinde insanların en büyük gereksinim duyacağı gıda sektörünün,kapasitesi arttırılıp ve desteklenmesi ile Ülke olarak bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünenlerden biriyim..

banner47
Covid19 salgını ile birlikte dünyadaki sanayi ve teknoloji sektörünün ağır bir sekteye uğramış olduğunu hep birlikte görüyoruz. İnsanların bu süreçte konfor alanı olarak nitelendirdikleri cep telefonları,arabalar ve bilgisayarlar insanlar için övünç kaynağı olmaktan çıktı.. Hepimizin sormuş olduğu ilk soru “Evimde  aileme yetebilecek kadar gıda var mı”  sorusu oldu. Daha önce ki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi “maslowun ihtiyaçlar piramidinde ki “ fizyolojik ihtiyaçlar,hayatımızı idame edebilmemiz için fazlasıyla ehemmiyetli bir hal aldı. Beslenme olmadan insanın varlığından zaten söz edemeyiz.  O vakit hep birlikte üretme vakti. 
Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir sürecin eşiğinden adım atmak üzereyiz.Dünyada lider konumunda olacak ülke, tarım alanında muhakkak söz sahibi olan,gıdayı üreten,kendi ülkesinde ki arz talep ağını doğru yönetip ihracatta söz sahibi olan ülke olacaktır.. Bunu biz başarabiliriz. Çünkü ülkemiz tarımsal alanda adından söz ettirebilecek bir kapasiteye sahip.
Pazar Ağında ki Kazanç 
Lojistik sektörün hayata geçirileceği bu portalda Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finasman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacak. 
Üretici daha çok kazanmalıyım düşüncesine girerken,tüketici ise daha uygun bir fiyatla daha kaliteli ürünleri tüketmeliyim düşüncesine kapılacak .Planlı ve programlı üretim sayesinde arazinin verim seviyesi arttırılıp elde edilen ürünün iç ve dış pazarda alıcı bulması üreticinin kazanç noktasında ki durumuna pozitif bir yansıması olacaktır.
Evet sevgili okurlarım. Bugün sizlere dilimin döndüğü ve kalemimin yettiği kadarı ile Dijital Tarım Pazarı hakkında Bilgi vermeye çalıştım..
Sürç-i Lisan Ettiysem Affola..
Sizlere Ayten Alpman’ın sözleriyle veda etmek istiyorum..
“Havasına suyuna taşına toprağına 
Bin can feda bir tek dostuma 
Her köşesi cennetim ezilir yanar içim 
Bir başkadır benim memleketim…”
Ben Murat Tan.. Toprak Kokusunu Ruhunda Taşıyan..

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2020, 17:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER