İshak Paşa Sarayı'nda Bir Dram

Kürşad Başer hüzünlü bir Ağrı hikayesiNİ Kaleme aldı

İshak Paşa Sarayı'nda Bir Dram

Kürşad Başer hüzünlü hikayeyi anlattı.

Ağrı’nın tarihine ilişkin geniş bir arşivi bulunan Kürşad Başer yöneticiliğini yaptığı Ahh Güzel Karakösem isimli Facebook sayfasında İshak Paşa Sarayı’nın yapımı sürecine ait bir rivayeti paylaştı.

Başer’in hüzünlü paylaşımının tamamı şu şekilde;

Rivayet olunur ki İshak Paşa Sarayı yapılırken temel aşamasında sorunlar çıkar.

Bu sorunun giderilmesi için tek bir yol vardır o’da mimarın canlı canlı sarayın temeline gömülmesidir öylede yaparlar ve sorun giderilir saray yapılır.

Kültürlerin birbirinden etkilenmesinden olacak o dönem Zenguzer Mahallesinde oturan Ermeni vatandaşlarımızda bir kilise yaparlar fatak ondada aynı sorun baş gösterir.

Papazlar,Keşişler düşünür taşınırlar ve sonunda bir yetim kızın temele gömülmesi gerektiği kanaatine varırlar ve orada teyzesi ie yaşayan bir yetim kız bulurlar.

Olayı teyzesine anlatırlar.

Toplum üzerinde çok etkili olan papazlara itiraz edemez teyze ve zavallı çocuk temele ayaküstü konur.Teyzesi küçük kızı oyun oynuyoruz diye kandırır.

Temel yükseldikçe küçük kız durumu anlar fakat yetim kaldıktan sonra teyzesinin onu sahiplenip sevmesi ve korumasından çok sevmektedir teyzesini.

Kaderine razı olur ve teyzesine olayı anladığını onu çok sevdiğini şiirler söyleyerek anlatır.

Teyzesi de ona şiirler söyleyerek cevap verir.Küçük kız gözyaşları ile teyzeye cevap verir teyzede gözyaşları içinde cevap verir.

Son taşlar koyulur ve kilise bu yetim kızın canlı bedeni üzerine kurulur.

Fakat kilisenin O duvarı sürekli ıslak olmuş bir türlü kurutulamamıştır.

Son taşın konulduğu saatte kargalar toplu olarak bağırarak orada uçmuşlardır. ve o günden sonra kargalar o satte hep orada uçmuşlardır.

Derlerki O duvarın ıslaklığı temele gömülen yetim kızın gözyaşlarından dolayıdır’’

Paylaşımın ardından Kürşat Başer sözkonusu hikayeye ilişkin teyze ve kızın şiirlerininde arşivinde olduğunu önümüzdeki günlerde bunda paylaşacağını ifade etti

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2019, 18:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER