Türkiye de Sayılı Bölgede Tek Mezarlık Ağrı/Doğubayazıt'ta

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin tek hayvan mezarlığı Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alıyor.

Türkiye de Sayılı Bölgede Tek Mezarlık Ağrı/Doğubayazıt'ta

Doğu ve Güneydoğunun tek Hayvan Mezarlığı Ağrı/Doğubayazıt'ta 

Yaklaşık 12 yıl önce ilk olarak İstanbul -Tuzla Belediyesi tarafından hayata geçirilen hayvan mezarlığı projesi daha sonra bir yayılım gösterse de bu sadece büyükşehirlerle sınırlı kalmıştı.


İstanbul’un ardından  Ankara, İzmir, Bursa , Samsun ve Mersin’de de hayvan mezarlıkları için alan tahsis edilmiş ve mezarlık hizmetleri verilmeye başlamıştı.


Türkiye de sayılı doğu ve güneydoğuda tek olan Doğubayazıt Belediyesi Hayvan Barınağı bünyesindeki hayvan mezarlığı Doğubayazıt belediyesinin dikkat çeken hizmetlerinden biri olarak öne çıktı.


Hayvan barınağı bünyesinde bölgenin en donanımlı hayvan hastanesini de barındıran Doğubayazıt Belediyesi  bu tesisleri ile çevre illere de hizmet veriyor.


Yaşamımızın vazgeçilmez unsurları olan dilsiz dostlarımıza yönelik ihtimamlı çalışmaları  dikkatlerden kaçmayan Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar’a Hayvan Mezarlığını sorduk.


Yıldız Acar ;Yaşamımızın her alanında bizimle birlikte hayatlarını idame ettiren canlıların hayatlarının son bulması sonrası eskiden   bir şekilde bir yere atılıyor veya herhangi bir yere gömülüyordu. Ama artık öyle bir imkan yok çünkü her taraf beton yığını ile doldu. Buda bizi bu sorunun çözülmesi noktasında harekete geçirdi.


Her gün karayollarında onlarcasına denk geldiğimiz kazalarda ölen hayvanların oluşturduğu kirlilik aynı zamanda sağlık açısından da bir tehdit içeriyordu. Tabi bunun yanında kent hayatı ile birlikte evcil hayvanları olan vatandaşların yaşadıkları sorunların başında gelen bir çıkmazdı ölen hayvanını nereye gömeceği. Vatandaşlarımızın kaygılarını gidermek kadar kent hayatını dizayn etmek ve en önemlisi insan olmanın vicdani bir sorumluluğu olarak hayvanların bir mezarlığa kavuşması gerektiği yönünde kanaat oluştu bizlerde de.


Tüm bu gelişmeler ışığında Belediyemiz bünyesinde hali hazırda faaliyet gösteren bölgenin en modern hayvan barınağı  bünyesinde bir hayvan mezarlığı oluşturma fikrini hayata geçirdik.
Bunun  için Karabulak Köyümüz sınırları içinde bir alan tahsis ettikten sonra gerekli düzenlemeleri yaparak hayvan mezarlığımızı oluşturduk.


Bu mezarlıkla birlikte çevre illerden tedavi ve ameliyat için getirilen evcil hayvanların ve sokak hayvanlarımızın rehablite edildiği barınağımızın işlevini arttırmış olduk.


Belediyemiz bu duyarlılığı  gerek trafikte gerekse sahipli hayvanların doğal ölümleri sonrasında ücretsiz üstlendiğimiz bu hizmetle kent kültürüne katkı sunmakla birlikte vicdani bir yükümlülüğü de yerine getirmiş oluyor,dedi.


Başkan Yıldız  Acar son olarak  ;Bir doğa harikası olan kentimizi ve barındırdığı canlıları korumak en büyük hizmetlerden biridir.Ve bunu yapmaktan çok mutluyuz ,diye ekledi.


Doğubayazıt  Modern hayvan barınağı ,hastanesi ve mezarlığı ile bölgede farkındalık yarattığı çalışma sonrası, çevre illerden bir çok hayvan severinde uğrak noktası olmuş .

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2021, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER