Ağrı ''Mollakara'' Altın Rezervi Projesi

Ağrı Mollakara projesini Mehmet Yıldız yazdı

Ağrı ''Mollakara'' Altın Rezervi Projesi

Koza Altın İşletmeleri AŞ. Türkiye’nin en büyük 30 şirketi arasında yer almaktadır. Bu şirkete 26.10.2015 tarihinde kayyum atanmış, kısa bir süre sonra kayyum heyetinde değişikliğe gidilmiştir.

Koza Altın İşletmeleri AŞ.’nin başlıca operasyonları; Ovacık, Mastra, Çukuralan, Kaymaz Himmet Dede ve Çoraklı Tepe bölgelerinde sürmektedir. Bunun yanı sıra, Kuşbaşlar, Söğüt ve Mollakara mevkileri projelendirilmiştir. Ağrı ilini ilgilendiren proje, Mollakara projesidir.

Mollakara Proje alanının mülkü 2005-2008 yılları arasında, ABD Colorado merkezli Newmont Mining Corporation’a aitti. 2010 yılında ilgili proje alanının da dahil olduğu 63 proje alanının mülkünün Koza Altın İşletmeleri AŞ. tarafından satın alındığı basına yansıdı.

Projenin yürütüldüğü Mollakara köyü; Diyadin ilçemizde, Ağrı il merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta yer almaktadır. Koza Altın İşletmeleri AŞ. tarafından çevre etki değerlendirme çalışmaları tamamlanmış, açık ocaktan üretilen cevherin, kırma ve eleme işlemlerinden sonra yığın liçi altın kazanımı hedeflenmiştir. İlgili şirket tarafından halen fizibilite çalışmalarının devam ettiği belirtilmiştir.

2014 yılı Koza Altın İşletmeleri AŞ.’nin Sermaye Piyasası Kurulu’nun Tebliğine İstinaden Hazırlanmış Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunda “yatağın büyüme ve gelişme potansiyelinin çok fazla olduğu, cevherin sınırının hala tam olarak belirlenemediği, yatağın her yönüyle büyümeye açık olduğu, arama faaliyetlerinin derin sondaj, ilave haritalama ve kaynak modellemeyi içereceği” beyan edilmiştir.

Bir yatırım şirketi tarafından düzenlenen raporda, “Koza Altın İşletmeleri AŞ.’nin Mollakara Projesinde yıllık yaklaşık 2,800 kg altın üretiminin hedeflediği, Koza Altın İşletmelerinin uluslararası altın piyasasına saygılı olduğu” vurgulanmıştır. Projeden elde edilecek gelirin günümüz karşılığı yıllık yaklaşık 600.000.000TL (AltıyüzmilyonTürkLirası) ile sınırlandırılacağı belirtilmiştir.

Ağrı’nın yer altı zenginlikleriyle ilgili yazı dizimiz devam edecektir. Bir sonraki yazımızda başka bir proje alanıyla ilgili genel bilgi verilecektir.

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2018, 18:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER