Toprak Ana

Murat Tan Yazdı ;Toprak Ana

Toprak Ana

Toprak Ana

Merhaba sevgili gönüldaşlar

Ana gibi yar ,Bağdat gibi diyar olmaz söylemini çürüterek “Toprak gibi diyar” olmaz diyenlerdenim.

Beni tanıyanlar iyi bilir toprak olgusunun dünyamda  yaratmış olduğu düşünsel kavramı. İnsan ömrünün varoluşuna ve yok oluşuna şahitlik eden tek unsur Toprak değil miydi?

Neyse bunlar derin felsefik konular..

2020 yılı tüm dünya adına felaketler ve kabuslar ile başladı.Kimileri bu süreçte yakınlarını kaybetti. Kimileri ise hastane koridorlarını dahi mumla arayarak sevdiklerinin durumlarından habersiz,yürekleri ağzında haber bekledi.

Farkında mısınız bilmiyorum ama bu salgın bizlere mesaj verir gibiydi.

Özüne dön..

Modern kent kültürü adı altında,kendi benliğimizden ve kimliğimizden o kadar uzaklaştık ve Öz benlikten o kadar soyutlandık ki. Adeta kalabalıklar içerisinde eriyip kaybolduk..

Evlerimiz,arabalarımız işlevselliğini yitirmeye başladı.İkili ilişkilerimiz de bile gelenek ve göreneklerimizi yansıtan sarılma kültüründen dahi uzaklaşmak zorunda kaldık.

Salgın sadece vücut kimyamıza saldırmamakla beraber, ruhsal dünyamızı’da derinden etkilemiş ve hepimiz için yaşam adına kaygı oluşturmaya başlamıştır.

Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu tedbirler dahilinde,toprağa temas etme vaktimizin geldiğini düşünenlerdenim.Toprağın huzurunu ruhumuzla ve vücudumuzla buluşturma vakti gelmiştir artık.

 Bırakın çocuklarımız beton yapılardan  kurtulsun ve “Öz” olan toprak bilincini tüm uzuvlarında hissetsin.Doğa,toprak ve yeşil çocuklardan ve yaşamdan asla koparılmamalı.Yaşadığınız şehirler,kasabalar,mahalleler buna olanak vermiyorsa,siz ebeveynler olarak kendinize ve çocuklarınıza bu olanağı tanıyın ve doğayla tanışın.. Doğa zaten kendisini sevdirir..

İnsan,psikolojisi ile ayakta durabilen bir canlıdır. Virüsün kol gezdiği bu dönemlerde,ruhumuza güneşi,toprağın kokusunu,rüzgarın esintisini bulaştıralım.


Bu kötü günler elbet geride kalacaktır. Hiçbir kötü durum sonsuza dek sürmeyecektir.

Merhum Aşık Veysel’in de dediği gibi;

Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Yemek verdi ekmek verdi et verdi
Kazma ile döğmeyince kıt verdi
Benim sâdık yârim kara topraktır

Bizlere daima sadık olan yarimize(toprağa) koşalım.

Görünen o ki uzun yıllar boyunca ayrı kaldığımız toprak kültürüne,uzun bir aradan sonra dönüş yapacağız.Bu dönüşün kazananı bizler ve yeni nesiller olacaktır.(Olmak zorundayız)

Merhum aşık Veysel’i sizlerle beraber yad ediyorum.

Ben Murat Tan(Toprakta Hayat Var)

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2020, 09:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sinan Van
Sinan Van - 4 yıl Önce

maşAllah kaleminize ve yüreğinize sağlık toprak unsurunun insanlık için ne denli önemli olduğunu güzel bir anlatımla yazmışsınız tebrikler.

SIRADAKİ HABER