Borsa!da 5 Altın Kural

Borsa Uzmanı Tekin Taşdan bundan sonra Borsa'ya ilişkin yazıları ile sizlerle olacak

Borsa!da 5 Altın Kural

Merhaba Değerli Okurlar;

Öncelikle Borsa’nın ne olduğunu; tanımıyla başlamak gerek.Borsa belli kurallara göre, talep edilen mallar için organize edilmiş piyasaya verilen addır. Örneğin menkul kıymetler (değerli taşınırlar) ile (tahvil,bono hisse senetleri) dövizler, belli mallar (ör. Metaller ve diğer hammaddeler) veya türev hesaplamalar ile alınıp satılan bir platformdur
Alınıp satılan enstrümanların ya da kurlar fiyatları belirlenmesi arz ve talebe göre düzenlenir.
Borsaların kendine özgü kuralları ve standartları vardır. Bu kurallara uymak ve dikkat etmek yerine kendi duygularıyla hareket eden bir yatırımcı profili var.
Ülkemizde ve ülkemizdeki  insanların borsaya nasıl bir algıyla yaklaştığının kısaca özetlemek gerekirse; sermaye piyasalarının kavramı ne anlama geldiğini bilmeden aldatıcı grafiklere, fikirlere, fiyatlara kulaktan dolma bilgilere ve algıya aldanıp borsa oynuyorum ve bundan para kazanıcam zengin olurum diye kendi psikolojisini inandırarak ne aldığını dahi bilmeden mevcut sermayesinin tamamını ya da evini, arabası satarak borsa oynamakta; burada oynamak terimini kullanmaktan imtina ederim fakat yapılan davranış biçimi budur bu ise kumar ve iddadan  öte bir şey değildir.
Doğru yatırım fazla olan paranın %100 ile borsaya yatırım yapmak değil çeşitlendirerek farklı yatırım enstrümanlardan sepet oluşturup ve her sepete ise  %10 kadar yatırım yapmaktır.
Sermaye piyasalarında yatırımcı olmanın en önemli kuralı etrafımızdaki yatırımcıları bir süzgeçten geçirip kimin neden başarılı olduğu kimin başarısız olduğu çözümlemeye çalıştığımızda kazanılan ve kaybedilen paranın arkasında yatan etmenin akıl zeka teknik ve temel analiz bilgisi ve engin deneyimin yanı sıra davranış biçimi olduğunu görürüz.
Bu yüzden Yatırım arenasında başarılı olmanın 5 altın kuralı vardır.
 
 
 BİLGİ DENEYİM SİSTEMATİK YAKLAŞIM DAVRANIŞ BİÇİMİ VE PARA YÖNETİMİ
BİLGİ burada makro ve mikro göstergelerin yanı sıra temel ve teknik analiz bilgisidir temel analiz hangi faktörlerin  fiyatları ne zaman ve nasıl etkileyeceği üzerine odaklanırken teknik analiz sadece fiyatların davranış biçimlerinde konsantre oluyor burada önemli olan kulaktan dolma hurafelerle değil derinlemesine yapılmış bir araştırma ve analizle işe başlamaktır bu analiz türü teknikte olabilir temel  analizde olabilir yatırım başarının gerektirdiği bilgi de analiz yapmakla üretilir.

Davranış biçimi ; korkularımız heyecanlarımız hırslarımız olaylara tepki gösterme biçimimiz başarı ve başarısızlığımız nasıl benimsediğimiz duygularımıza nasıl gem vurup vuramadığımız hayata yaklaşım tarzımız  kısaca tüm kişiliğimiz  son derece geniş ve geniş olduğu kadar kontrolü güç bir durumdur.

DENEYİM kazanmanın 2 yolu var çalışmak  ve zaman piyasalarda yatırımcı analist danışman olarak geçirdiğim 9 yılı aşkın yılın verdiği deneyime rağmen her gün yeni bir şey öğreniyorum bol okumak deneyime sahip kişilerin anlattıklarını yazdıklarını öğrenerek deneyim sahibi olunabilir.

SİSTEMATİK YAKLAŞIM yatırım yapmaya önceden planlanmış test edilmiş zorlukları zaafları belirlenmiş sonucu ve ödül miktarı belli bir kurallar diziyle yaklaşmaktır hangi  mağazadan  hangi malın kaç paradan alınacağını bilerek gitmeye benzer sistematik yaklaşımın 2 temel yararı vardır;

1-önceden test edilip nasıl sonuçlar verebileceği bilindiği için zaten kötü bir sistem kullanılmayacaktır
2-yatırım kararlarımıza yön veren şey duygular ve ani kararlar değil kurallar dizisi olduğunundan  yanlış davranış biçimlerinin ön plana çıkması engellenir
Para yönetimi  burada kast edilen porföy (cüzdan) yönetimi değil risk yönetimdir kısacası bütün yumurtaları aynı sepete koymamaktan hangi sepete kaç tane yumurta konulacağıyla ilgilidir.

Borsaya yatırılan paranın sadece sizin için önemi var başkası için asla bir önemi yok yukarıda saydığımız  5 altın kural sizlerde yoksa asla yatırım  yapmayınız  yapacağınız yatırım ise   kumar oynamaktır  borsadan zengin olayım ümidiyle duygusuyla yaklaşmayın %100 kazanıyım sermayemi 3-4 katlayayım demeyin baştan kaybedersiniz kar hedefinizi ve zarar  için Stop loss koymayı bilmelisiniz bu tarz bilgilendirici notlar ilerleyen zamanlarda paylaşmaya devam edeceğim.
SPK Lisanslı Borsa Analisti
                                                                             Tekin TAŞDAN

YORUM EKLE
YORUMLAR
Behçet Taştan
Behçet Taştan - 4 yıl Önce

Çok güzel bir yorum yeni başlayanlar için tavsiye nitelikli tebrikler

SIRADAKİ HABER