Ağrı Merkez Camisinin Yapımı ve Muşlu Ağa

Yalçın Hatunoğlu Ağrı Merkez Camisinin yapımı anlattı ve yıktırmayın çağrısında bulundu

Ağrı Merkez Camisinin Yapımı ve Muşlu Ağa

Rahmetli babam anlatmıştı Ağrı Merkez Camii'nin yapılma hikâyesini.

Sene 1947 yöneticiler idareciler dine soğuklar ama memleketimin ahalisinin dine inanca ve ibadete sıcak zamanları riyadan ve ranttan münafıklıktan uzak ahali ibadetlerini ifa için merkezde bir camii yapmaya karar verirler.

Tüm AĞRI halkının katkıları ile temel atılır caminin duvarları yükselir sıra tavan tabya dökülmesine gelmiştir AĞRI halkı esnaf da tükenmiştir ve çimento alacak paraları kalmadığı gibi bu parayı toplama ihtimalleride yok gibidir. O dönemin meşhur zenginlerinden biri (adını vermem doğru olmaz) gelir camii yaptırma derneği heyetinin karşısında oturur ve teklifini yapar camiye benim adımı verin gereken tüm parayı ben vereyim der. Esnaf bu teklifi uygunsuz bulur çünkü yüzlerce insan parası olmadığı için insaatta işçi olarak çalışıp emeği ile bu hayra katkı sunmuştur. Onların emekleri ile yaptıkları hayra saygısızlık kabul ettikleri bu teklifi red ederler.

Allah hepsine rahmet eylesin mekanları cennet olsun.

Rahmetli Babam dedemin yanında iken bir mucize olur. Dedemin bir çözüm bulmak için kara kara düşündüğü o an içeriye uzun boylu ince zayıf elli yaşlarında bir adam girip kendini tanıtır muşlu bir kürt ağasıdır.

Muşlu Kürt Ağası

Sorar

-Bu camiyi kim yapıyor beg der

Dedem

-Esnaf ve halk hep birlikte der.

Bunun üzerine muşlu Ağa der ki

- ben bugün mal meydanına iki sürü toklu getirip sattım. Kabul ederseniz sürünün birinin parası bana, biri de camiye ama bir şartım var kimse adımı bilmeyecek.

Bu gerçek hayır sahibi hayrı takva ile yapan kişi sayesinde AĞRI MERKEZ CAMİİ tamamlanabilmiştir.

Tüm AĞRI halkının zengin yoksul orta halli elele verip parası ve emeği ile yapmaya çalıştığı bu caminin yapımına bir mucize ile bir muşlu ağada katılmıştır.

Ağrının emeğini hayrını ve

Muş'lu Kürt Ağasının o mucizevi hayırının hatırı için yıktırmayın caminizi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandaş
Vatandaş - 3 yıl Önce

İşin içinde rant varsa ve dükkanlar bölüşülmüşse geç kaldık demektir bari adliye sarayına sahip çıkalım

Adem Aslan
Adem Aslan - 3 yıl Önce

Hatunoğlu ailesi, Ağrı merkezin en eski ailelerindendir. Xatunoğulları aslen Heyderi aşiretindendir. Ama onlar için çok yanlış şeyler yazılır (bilinçli olarak). Keşke Hatunoğlu ailesinden birileri, dedelerinin anlattıklarını yazsa da, Ağrının son yüz yılı ortaya çıkar, bizde çok şey öğreniriz. Mesela Camii yapılması, bunu Ağrıda başka kim bilebilirki? Bu sadece bir örnekti. Umarım çok geç olmadan aileden birileri bunu yapsa.

Mehmet Piran
Mehmet Piran - 3 yıl Önce

Zaten Ağrıda satılmadık, yiyilmedik yer kalmamıştı. Caminin yeri kalmıştı, oradan da Akplilere dükkan gerekiyordu, camiiyi yıkıyorlar. Altına akplilere dükkan, üstüne de sembolik, halkın gazını alacak bir cami. Maksat Xalo xatrın kalmasın.

İstanbulda bin yaşına yaklaşmış Ayasofya neden yıkılmıyor da Ağrının yüz yıllık camisi yıkılıyor? Kaldı ki merkez camisi sade taşla yapılmış, çok sağlamdır.

ömersöylemez
ömersöylemez - 3 yıl Önce

madem butarihi geçeklervarsizde neden bugüne kadar söylemediniz hocam

Mesut Polat
Mesut Polat - 3 yıl Önce

Bi defa mevzulara biraz değil epey uzak olduğunuz gayet açık.. mucize peygamberlerin peygamberlik iddialarini doğrulamak için Allah tarafından yaratılan insanin yapmakta aciz kaldigi olağanüstü hallere verilir.. yani sadece peygamberlere has mevzulardir.. muşlu ağanın böyle bir imtiyaza sahip olamayacağı az çok bütün müslümanların malumudur..

Ayrıca cuma vakti arada bir merkez camiye ugrasaydiniz üst kata çıkan cami cemaatinin titrmeden şikayet ettiğine defalarca şahit olurdunuz..

Bunun yaninda van bölge müdürlüğünden gelip yapının mevcut haliyle tarihi bir yapı olmadığı resmi belgelerle kanıtlandı..

Hadi onu da geçelim..

Binadan parça örnekleri alındı karot ölçümleri yapıldı.. 35 lerde olmasi gerekirken 14-15 lerde çıktı.. ve yapının depreme dayanıksız olduğu belgelendi..

Bu veriler ortadayken yarin bir gun olasi bir depremde yasanmasi ihtimal bir faciada nasıl bir sonuç ortaya çıkacaktı bunu hesap eden var mi?

Bugün bilip bilmeden eleştirenler yarin bir afet aninda hep birden şunu dillendirmeyecek mi?

Yahu kardeşim madem bina sağlam değildi neden tedbir almadiniz..?

Olayin belediye ile hükümet ile bir alakasi yok..

Hükümetin ise işbaşına geldiğinden beri kaç tane muazzam cami yaptırdığı ve kaç tarihi yapıyı koruma altina aldığı ve restore ettigi ortada..

Ankaralı
Ankaralı @Mesut Polat - 3 yıl Önce

https://onedio.com/haber/-restorasyon-konusunda-adeta-bir-dunya-markasi-oldugumuzun-ispati-15-mimari-facia-544863
Evet yaptığı restorasyonlar ortada.

SIRADAKİ HABER