Ağrı'nın Doğalgaz Sorunu T.B.M.M 'ne Taşındı

Ağrı da vatandaşların başlıca gündem maddesi olan Doğalgaz fahiş fiyatları HDP Milletvekili Dirayet Taşdemir tarafından meclise taşındı.

Ağrı'nın Doğalgaz Sorunu T.B.M.M 'ne Taşındı

Vatandaşların öncelikli gündem maddesi olan Doğalgaz fiyatlarına ilişkin Ağrı da Ak Partinin yerel aktörlerinin suskunluğunu sürdürürken HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir konuyu Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması isteği ile soru önergesi olarak meclise taşıdı.

Taşdemir'in T.B.M.M'ne sunduğu soru önergesi şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                                        Dirayet Dilan TAŞDEMİR 

                                                                                                                    Ağrı Milletvekili

Yaklaşık 550 bin nüfusa sahip olan Ağrı Türkiye’nin en az gelişim gösteren illerin başında gelmektedir. Eksi 30 derece soğukların yaşandığı ve kış mevsimini uzun geçiren illerin başında yer alan Ağrı, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin konutta en fazla doğalgaz tüketen ilidir.  Ağrı gelir düzeyi en düşük il olduğu halde en pahalı doğalgazı kullanmaktadır. Pandemi dolayısıyla yoksulluğu daha da derinleşen Ağrı, iklim şartları gibi birçok dezavantajlı durumda iken 81 il içerisinde en yüksek fiyatlı doğalgazı kullanması, normal şartlarda faturalarını ödemekte güçlük çeken halkın faturalarını ödemesini neredeyse imkânsız hale getirmektedir. 

Geçen haftalarda Ağrı ilimizde halk, faturalarını ödeyemedikleri ve yakacakları olmadığı için eski kıyafet ve halılarını yakarak çocuklarını ısıtmaya çalıştıkları haberleri basında yer almıştı. Dondurucu soğukların yaşandığı Ağrı'da doğalgaz birim fiyatının diğer illere oranla daha fazla gelmesi Ağrılı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanmaktadır.

AKSA Doğalgaz’ın internet sitesinde 01.01.2021 tarihinde güncellediği Abone ve Serbest Tüketici Satış tarifesine göre Malatya’da doğalgazın metreküp fiyatı 1,595889 iken Ağrı’da satılan doğalgazın metreküp fiyatı 2,070003 TL’dir. Bu oran yüzde 18 KDV ile Ağrı’da doğalgazın metreküp Fiyatı 2,4426084 TL’ye gelmektedir. 

Bu bağlamda;

1) Türkiye’nin en soğuk ve en yoksul illerinden biri olan Ağrı’da doğalgaz birim fiyatının en yüksek il olduğundan haberdar mısınız?

2) Türkiye’nin en yoksul illerinden biri olan Ağrı’ya en yüksek doğalgaz birim fiyatının belirlenmesinin gerekçesi nedir?

3) Doğalgaz birim fiyatları belirlenirken Ağrı halkının yoksulluğu, gelir seviyesi göz önünde bulundurulmuş mudur?  

4) Ağrı halkının en pahalı doğalgazı kullanmak zorunda kalmasından doğan mağduriyeti bir an önce gidermeye dönük bir girişiminiz olacak mıdır?

5) Faturalarını ödeyemedikleri için eski kıyafet ve halılarını yakan Ağrı halkının ısınma problemini gidermeleri konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2021, 13:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER