Ağrı'nın Tarihi Köprüsü Onarılmayı Bekliyor

Ağrı'nın Tarihi Köprüsü Onarılmayı Bekliyor

Ağrı Merkez'e bağlı Eğribelen (Zado) Köyünde 1961 yılında dönemim köy muhtarı A.Aziz Güneş tarafından yaprırılan asma köprü ile köyün kentle olan bağlantısı kurulmuş ve vatandaşlar nehirden geçerek kente gitmekten kurtulmuştu.
Köy halkı için dönemin en önemli icraatı olarak öne çıkan asma köprü aradan geçen yılların ardından yapılan modern köprülerle unutularak  kullanımından vazgeçildi.
Atıl hale gelen ve bakımsızlık nedeni ile çürümeye yüztutan köprü  zamanla gelin ve damatların düğün fotoğrafları için dış çekim alanına dönüştü.
Bakımsız ve kullanılamaz halde olan köprünün korumaya alınması ve onarılması için Köy Muhtarı Yusuf Güneş 2019 yılında  Kültür Bakanlığına müracatta bulundu.
Muhtar Yusuf Güneş'in başvurusu Kültür Bakanlığı tarafından Köprünün gerekli kriterleri taşımaması nedeni ile olumsuz cevaplandırıldı.
Köyü için tarihi bir değeri olduğunu iddia ettiği 60 yıllık köprünün yeniden kullanılabilir bir hale getirilmesi için mücadelesini sürdüren Güneş ;
1955-1966 yılları arasında iki dönem muhtarlık yapan Babam A.Aziz Güneş tarafından 1961 yılında yaptırılan köprü köyümüzün tarihsel dokusu için bir anlam oluşturmakla birlikte özellikle son yıllarda genç çiftlerimizin görselliğinden faydalandığı bir fotoğraf alanına dönüşmüş bulunmaktadır.
Malumunuz olduğu üzere buyıl faliyete geçecek olan termal turizmi ve fizik tedavi merkezi köyümüzü bölgenin en gözde yerlerinden birine dönüştürecek ve biz bu turizm potansiyelinin Asma Köprümüz ilede taçlandırılabileceğini düşünüyoruz.
Asma Köprü'nün tamiri için Ağrı Valiliğinede başvuru yaptık İnşallah Valiliğimiz köyümüz için tarihi bir yapı olan köprünün yeniden kullanılabilir bir hale getirilmesini sağlayarak turizme kazandırılması yönündede bir adım atma yolunu seçer,dedi.

Eski Hali

Şimdiki Hali

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Emin Söğüt
Mehmet Emin Söğüt - 2 yıl Önce

Vay güzel köyüm vayyyyyyy

SIRADAKİ HABER