Ağrı Tabipler Odasından Corona Açıklaması

Kesk ve tabipler odası ;Tedbirsizlik öldürür ,dedi.

Ağrı Tabipler Odasından  Corona Açıklaması

Ağrı da Corona Virüs'e karşı alnınması gereken önlemlerde yetersiz kalındığını ifade eden Kesk ve Tabipler odası bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Tedbirsizlik Öldürür

Covit- 19  virüsünün ülkemizde görüldüğü 11 mart 2020 tarihinden sonra  ülke genelinde alınan tedbirler doğrultusunda  vaka sayımız, tedbirlerin kaldırıldığı haziran ayına kadar 300 ler civarındaydı.  Alınan tedbirlerin sermaye sınıfının kazançlarını yani karlarının bir miktarının aşağı çekmesi ve ülkenin pandemi kaynaklı olmayan derin ekonomik krizinin pandemi den kaynaklanmış gibi halka yansıtılarak 1 haziranda kısmi normalleşme 1 temmuzda da tamamen normalleşmeye gidilmesi noktasında iktidarın halkın sağlığını hiçe sayarak almış olduğu karar, covit 19 ile mücadele noktasında sağlık altyapısı oluşturulmadığı için ülke genelinde olduğu gibi yerelimizde de önü alınmayacak şekilde vaka sayılarının artmasına sebep olmuştur.
Covit-19 vakalarının ilk tespitinde 300 ler civarı olan vaka sayımız maalesef şu anda 5000 in üzerindedir. İlimiz Genelinde yapmış olduğumuz araştırma ve gözlemlerimiz sonucunda; Ağrı merkezdeki  tek  Devlet Hastanesinde  covit-19 servis ve yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranı %100 seviyesine ulaşmıştır; Covit-19 şüphesiyle Hastane covit acil bölümüne müracaat eden hastalar normal acil hastalarıyla aynı giriş ve çıkışı kullanmaktalar. Covit şüphelisi hastalar sözde covit salonlarında ve koridorlarında tıka basa muayene ve BT sırasını saatlerce beklemektedirler.Aslında olması gereken covit-19 hastaları için yerelimizde daha önce hastane binası olarak kullanılan binaların alt yapı uygunluğu mevcut olduğundan biran önce bu binaların pandemi  hastanelerine dönüştürülmesidir.
Covit -19 pandemi hastalığıyla canla başla hayatlarını hiçe sayarak mücadele eden Sağlık Emekçilerinin can güvenliği ve daha verimli çalışmaları için hastanelerin alt yapı ve tıbbi donanım olarak uygun hale getirilmesi, hiçbir ayrım yapılmadan sağlık çalışanlarının covit 19 testlerinin düzenli olarak haftada bir yapılması, covit 19 hastalarıyla tedavi amaçlı temas halinde olan sağlık emekçilerinin barınma,ulaşım ihtiyaçlarının acilen giderilmesi;  Pandemi  ile mücadele eden sağlık emekçilerinin sayısal olarak yetersiz olmalarından kaynaklanan aksaklıkların giderilmesi için bir an önce yeterli sayıda sağlık çalışanlarının atamalarının yapılması  gerekmektedir.
Yerelimizde pandemi Hastaneleri olarak belirlenen Ağrı,Patnos ve Doğubayazıt hastanelerinde normal hastalarla Covit-19 şüphelisi hastaların aynı giriş-çıkışlarını kullanmamaları için gerekli tedbirlerin alınması ve gerek hastanelerde gerekse hastane dışındaki bölgelerde maske kullanımı,dezenfektan noktaları ve sosyal mesafe konusunda halkın  bilinçlendirilmesinin sağlanması büyük bir önem arz etmektedir.
Yerel Yönetimin ; İlimizdeki hijyenin sağlanması için dezenfektan noktalarını kurması,düzenli bir şekilde cadde ve sokakları temizlemesi, Kolluk Kuvetlerinin ise düğün,taziye,asker uğurlama ve kına gecesi yasakları ile,sokakta maske kullanımı konularında üzerlerine düşen yükümlülüğü yerine getirmeleri gerekmektedir.
           

      Özellikle virüsün ilimizde yeni yeni  yayıldığı, ciddi bir şekilde vaka sayılarının  ve ölümlerin arttığı bir dönemde okullar açılıyor. Okulların açılışıyla ülkemizin her köşesinden öğretmenler şehrimize akın ediyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde birçok eksiklikler tespit ettik. Öncelikle okullarda yaptığımız araştırmalarda okul girişlerinde öğretmenlerin ateşi ölçülmeden Öğretmenler içeri alınmakta. Öğretmen servisleri tıka basa dolu bir şekilde öğretmenleri okullarına götürmektedir.  Okullarda maske ikinci gün dağıtılmış ve dağıtılan maskeler yetersizdir. Öğretmenler kendi imkanlarıyla maske almaktadır. Yine anlaşılmaz bir şekilde ilçe zümre toplantıları ve il zümre toplantılarında onca ögretmen bir araya getirilmektedir. Öğretmenlere test yapılmamıştır. Bu davranışlar insana ve insan sağlığına pek önem verilmediğinin en önemli göstergeleridir.
Tespit edebildiğimiz kadarıyla 3 öğretmen 1 vhki memuru hastamız vardır. Maalesef bir ögretmen arkadaşımız ise bu amansız hastalığa yenik düşmüş ve aramızdan ayrılmıştır.
İlimiz ülkemizin en dezavantajlı illerinden biridir. Halkımız fakir ve alım gücü düşüktür. Herkesin evinde uzaktan eğitime ulaşım sağlayabileceği teknolojik ekipman bulunmamaktadir. Sosyal devlet olmanın ve anayasadaki eşitlik ilkesinin gereği olarak devlet bu eksiklikleri bir an önce gidermelidir.
    Yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için ise gerekli tüm tedbirler bir an önce alınmalıdır. Bu çerçevede yeteri sayıda öğretmen ataması yapılmalı ve sosyal mesafe için çok sayıda yeni derslikler açılmalıdır. En basit olarak okullarda hijyen koşulları bir an önce sağlanmalı, tüm öğretmenlere test uygulanmalıdır. Özellikle pansiyonlarda kalacak öğrencilere de mutlaka test uygulanmalıdır. Biz bir an önce yüz yüze eğitime geçmekten yanayız. Bir an önce yüz yüze eğitime geçmek için okulların fiziki ve hijyen durumu uygun hale getirilerek öğretmen ve öğrencilerin sağlık kontrollerinin yapılarak vaka tespitlerinin   hızlıca yapılıp tüm gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.

İlimizde tarımda yaşanan covit 19 salgını sebebiyle yaşamın diğer alanlarında olduğu gibiTarım alanlarında bazı olumsuzluklar yaşanmıştır. Tarım insanların zorunlu ihtiyaçlarının ana kaynağı olması sebebiyle tarımsal alanda meydana gelen değişimler oldukça önem arzetmektedir. Covit 19 sürecinde sokağa çıkma kısıtlaması ve tarımda çalışacak işçi bulmada sıkıntılar yaşanmıştır.

Çiftçiler bu süreçte yazlık ve kışlık ekimlerde Pandemi kapsamında alınan tedbirlerden dolayı insan gücüne ulaşım sağlanmadığında dolayı verim kaybı yaşanmış üreticiler bundan olumsuz etkilenmişlerdir. Tarım arazilerinde yaşanan sıkıntılar Tarımsal ürünlerin toplanmasında sıkıntılara neden olmuş,buda Tarımsal ürünlerin verim kaybına neden olmuştur. Tarımsal alanlarda yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı meyve sebze ve tarımsal ürünlerde fiyatlar etkilenmiştir. Pandemi tedbirleri kapsamında alınan tedbirlere bağlı olarak sebze ve meyve hallerinde,semt pazarlarında durgunluk yaşanmasına ve fiyat farklıklarına sebebiyet vermiştir. Tarımsal ürünlerin üretiminde yaşanan sıkıntılar tarımsal ürüne dayalı üretime yansımış istenilen düzeyde ürün üretilememiştir.

KESK AĞRI ŞUBELER PLATFORMU AĞRI TABİPLER ODASI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER