Ağrılı Bilişim Uzmanı Dolandırıcılığa Karşı Uyardı

Ağrılı Bilişim Uzmanı Suat Karaytu çıktığı televizyon programlarında siber dolandırıcılığa karşı geliştirilmesi gereken stratejileri anlatarak vatandaşları uyardı bu konuda vatandaşları bilinçlendirmek için ücretsiz hizmet vereceklerini duyurdu.

Ağrılı Bilişim Uzmanı Dolandırıcılığa Karşı Uyardı

Teknolojinin zirveye ulaşmıs olduğu bu son çağda güvenliğin hayati bir öneme sahip olduğu gözardı edilmemesi gereken bir konudur .

Suat Karaytu “2022 yılında Türkiye’de oltalama (phising) saldırısı sonucunda dolandırılma oranı %80 oranında arttığını . Bu rakamlarda yaklaşık olarak 3 milyondan fazla vatandaşımızın dolandırıldığını ortaya koydu. Eğer 2023 yılında siber okur-yazarlık ilerlemez ve gelişmezse bu rakamların %80’den fazla olacağını ön görüyoruz” dedi .

Peki bu dolandırıcılar nereyi ve nasıl hedef alıyorlar ?

Günlük hayatımızda epey kullanmakta olduğumuz sosyal medya kaynakları bu tür saldırılar için çok uygun bir zemin hazırlamaktadır. Ayrıca Telefon ve SMS yoluyla yapılan saldırılar çoğu zaman operatörleri hedef almaktadır .

Karaytu ; Sosyal Medya’da 2022 yılında bize gelen başvurular arasında Yurt dışından gelen saldırılar çok ilgimizi çekti . Yurtdışından yapılan saldırılar tamamen Psikolojik bir saldırı ile başlayıp ondan sonra çebimize dokunan türden olduğuna şaşırdık, dedi.

Yurtdışından gerçekleşen siber dolandırma saldırılarında mutluluk ve ilişki vaadiyle yaklaşmakta olduklarını .Yurtdışına getirmek veya vatandaşlık alabilmek için çeşitli duygusal senaryoları uygulamaktalar ve insanlarımızın hayallerini hedef almaktalar. Sonra kendi oluşturdukları sahte websiteler üzerinden hedef kişiden ödeme çekmeye çalışmaktadırlar . Örnek ve gerçek bir mağduriyet senarsoyu şu şekildeydi ;

Bana gelecek bir kargoyu Türkiye’ye yönlendireceğim , sen benim yerime ödeme yapabilir misin?

Ben Türkiye’ye geldiğimde sana ödeme yaparım…

Gibi özel kurye şirketlerini kullanarak çevirim dışı ödeme almaya kadar her türlü saldırıyı yapmaktalar , çoğu zaman bu oluşturdukları sahte web siteleri üzerinden online ödeme almaktadırlar .

Telefon ve SMS saldırılarında ise mobil ödeme saldırıları yapılmaktadır ülke içerisinde ; sizi bir kuruma abone yaparak , sms onayından sonra mobil operatörlerde bulunan mobil ödeme ile iletişim kurarak sizin adınıza ödeme çekmekte ve bunu telefon faturalarınıza yanıstmaktadırlar . Maalesef ülke içerisinde yaşanan bu saldırının birden fazla mağduru bulunmaktadır . Ekşi sözlükte bile araştırma yapsanız bulursunuz , operatörünüze ulaştığınızda ise hiçbir şekilde destek olmamaktalar ve mesuliyet kabul etmiyorlar . Karaytu ; “Bizce telefon operatörlerinin mobil ödeme konusunda çok büyük açıkları var. Ödeme gerçekleştiğinde şebeke kesintisi yaşanmaktadır .” dedi.

Peki nasıl önlem alacağız ?

Sosyal medya’dan size iletilen hiçbir linke tıklamamanızı önemle arzu ederiz .

Sosyal Medya bilgilerinizi güvene almak için iki adımlı güvenlik doğrulamasını mutlaka açın .

Play Store veya App Store dışında güvenilir olmayan kaynaklardan asla telefonunuza .apk ve diğer uzantılarda uygulama yüklemeyin .

SMS onayı gerektiren mesajlara onay vermeyin.

Telefonunuzun güvenliğini ihmal etmeyin , lisanslı antivirüs yazılımları kullanmaya özen göstermenizi öneririz .

Garajsoft olarak Sosyal Sorumluluk Projemizi sizlere ücretsiz hizmet sunmak hayata geçirmiş bulunmaktayız . Sibersorumluluk.com.tr üzerinden ücretsiz danışmanlık ve destek alabilirsiniz .

Sosyal medya hesabınız hacklendiğinde doğrudan destek talep edebilirsiniz . Özellikle son 24 saat içerisinde bizimle irtibata geçmeniz takdirde hemen gereken destek sağlanacak ve ilgileneceğiz. Ayrıca siber okur yazarlık alanında eğitim içerikleri hazırlanmaktadır. Vatandaşlarımızın güvenebileceği ve hemen destek alabileceği bu projeyi sizlere takdim ediyoruz .

Kolluk kuvvetler’nin ülkeyi koruduğu gibi siber güvenlik alanında güvenliği sağlamak her bilinçli ve IT alanında bilgili bireyin görevidir .

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER