Ağrı’nın havası da “kara listede”

THHP tarafından hazırlanan Türkiye hava kalitesi raporunda, Ağrı’nın da içinde bulunduğu çok sayıda il ile ilgili bilgilere yer verildi.

Ağrı’nın havası da “kara listede”

Ağrı hava kirliliğinde de şaşırtmadı

Temiz Hava Hakkı Platformu verilene göre Ağrı, Türkiye’de havası en kirli şehirlerin başında geliyor.

THHP tarafından hazırlanan Türkiye hava kalitesi raporunda, Ağrı’nın da içinde bulunduğu çok sayıda il ile ilgili bilgilere yer verildi.

Geçen sene Mart ayında hazırlanan rapora göre, ülkede havası en kirli şehirler olarak Batman, Iğdır ve Ağrı illeri ilk üç sırada yer alıyor.

Bu illerdeki yıllık partikül madde değeri ortalaması, Dünya Sağlık Örgütü’nüm belirlediği kılavuz değerinin 5 ila 8 katı olarak dikkat çekiyor.

Ulusal limit değerinin üstünde hava kirliliği ölçülen gün sayısı ise 200 günün üzerinde yer alıyor.

Özellikle kış aylarında kava kirliliğinin yoğun olduğu Ağrı’da, bu durum günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel ;

‘’Bir insanın günde soluyabileceği maksimum kirletici miktarının günlük ortalama 40 mikrogram olması gerekiyor. 'Partikül madde 10' miktarı Batman'da 108,57, Iğdır'da 98,18, Ağrıda 85,97, Şırnak'ta 75,77 ve Malatya'da 70,43 mikrogram metreküp. En düşüğüne, Malatya'ya bakalım; 70 mikrogram dedik. Bizim sınır değerimiz neydi? 40 mikrogram. Malatyalılar yıl boyu, her gün yaklaşık bunun 1,8 katı civarında kirli hava soluyor. Bizim mevzuatlarımız 'Bu sınır, yıl boyunca sadece 35 gün aşılabilir.' diyor. Oysa bakıyoruz Batman'da bu, 200 günün üzerinde. Yani Batmanlılar her 3 günden 2'sinde kirli hava soluyor." Açıklamasında bulunuyor.

Kentteki hava kirliliğinin en önemli nedeni de kömür kullanımı olarak gösteriliyor.

Doğalgaz kullanım oranının henüz istenen seviyeye ulaşmaması ve ısınmanın kömürle sağlanması neticesinde yine TUİK verilerine göre 2022 yılında iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il %21,8 ile Ağrı olduğu görülüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER