Gelen Gideni Aratıyor, Ağrı'da

Yoksulluğun katran gibi çöktüğü Ağrı’nın 2023 karnesi de hiç de iç açıcı değil!

Gelen Gideni Aratıyor, Ağrı'da

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı, 2023 yılının Aralık ayına ilişkin haber bültenini açıkladı. Son yıllarda her anlamda sonlarda yer alan Ağrı, GSYH’de Türkiye genelinde 80’inci sırada yer alırken, ihracatta da hedeflediği rakamı yakalayamadı. Öyle ki sınırı olmayan Muş İhracatta Ağrı’nın çok ilerisinde. Konut fiyatlarında mega kentlerle yarışan Ağrı’da bu anlamda düşme yaşanmazken, araç sayısı da arttı. 
Kent04 Haber – Yunus Yıldız
Sahip olduğu potansiyele rağmen hak ettiği noktaya bir türlü gelemeyen Ağrı yerinde saymayı sürdürerek kentin 2023 yılı verileri, istatistikleri ve değerlendirmeleri paylaşılmaya devam ediyor. 510 bin 626 nüfusu bulunan Ağrı, İşsizlik nedeniyle verdiği göçle beraber nüfus itibarıyla diğer illere göre beklenen çıkışı yapmazken, gelişmişlik beklentilerine rağmen kentin 4-5 yılda daha kötü istatistikler görmesi ise ciddi umutsuzluk yaratıyor.
Bölgedeki diğer illere kıyasla beklenen büyümeyi gerçekleştiremeyen Ağrı’da açıklanan veriler de bu anlamdaki olumsuzluğu kanıtlıyor. Sürekli olarak ülkenin batısına yada yasadışı yollarda Avrupa ve Kanada’ya göç veren Ağrı, TÜİK’in açıkladığı verilere göre geçen yıl kişi başına gelirde 55 bin 296 TL ile sondan bir önceki sırada yer alıp çok tartışma konusu olurken ihracat, konut ve kiralardaki pahalılık gibi alanlarda da ciddi sorunların yaşandığı bir kent olmaya devam etti.


2023’ÜN EN ÇOK TARTIŞILAN KONUSU AĞRI’NIN EN YOKSUL İLLER SIRALAMASINDA 80’İNCİ SIRADA OLMASI OLDU


Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en yoksul ikinci ili olarak açıklanan ve kişi başına düşen gelir sıralamasındaki yeri ile çokça tartışılan Ağrı, 2023’ün en kötü istatistiğini bu alanda edindi. Nüfusuna, potansiyeline ve birçok alandaki rekabet edebilecek yönleri bulunmasına rağmen son sıralarda olması çok tartışılan Ağrı ile ilgili 2023 gelir istatistiği ise şu şekilde oldu: Komşu il Van 54 bin 272 TL ile Türkiye’nin en yoksun kenti olurken, Ağrı’da, kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 55 bin 296 TL ile 80’inci sırada yer aldı.
Öte yandan doğu illerinden Muş’ta, kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 72 bin 898 TL oldu, Bitlis’te, kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 67 bin 566 TL oldu, Hakkâri’de, kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 84 bin 114 TL oldu.


KONUT SATIŞLARINDAKİ PAHALILIK TEDİRGİN EDİYOR


Öte yandan Ağrı konut satışında da geçtiğimiz yıllarda yakaladığı ivmenin gerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıllarda bölgede en çok konut satılan illerden birisi olan Ağrı’da konut satışı geçtiğimiz yıl beklentilerin altında gerçekleşti. Geçen yıllara nazaran daha az konut satışının olduğu Ağrı’da gerçekleşirken o satışların sayılara da şu şekilde yansıdı:
Ağrı’da 2023 Kasım ayında 232 konut satıldı. Komşu il Van’da, Kasım ayında 633 konut satıldı, Muş’ta, Kasım ayında 331 konut satıldı, Bitlis’te, Kasım ayında 358 konut satıldı, Hakkâri’de, Kasım ayında 52 konut satıldı. Bu satış oranlarına bakıldığında Ağrı konut ve kira pahalılığı da 2023 yılının en çok konuşulan konusu oldu.


AĞRI BÜYÜKŞEHİRLERDEN EKSİK KALMIYOR


Konut pahalılığında Türkiye’nin en büyük illeri ile yarışan Ağrı’daki ciddi artışlar 2023’te çok ciddi boyutlara vardı. Konut almanın da kiralık ev bulmanın da neredeyse imkânsız hale geldiği kentte artışlar İstanbul, Ankara gibi kentlerle yarışan seviyeleri bulurken yıl boyunca kentteki bu artışın ciddi bir problem haline geldiği yorumları paylaşıldı. Emlak sektörü temsilcileri ve vatandaşlar bu sıkıntıdan sık sık dert yanarken Ağrı’nın konut ve kira fiyatları hiç düşmeden aralıksız yükseldi. Öyle ki Sahibinden.com adlı internet sitesinde yer alan ilanlara bakıldığında merkezde bulunan konut kira bedelleri 14 Bin TL’ye kadar çıkıyor.


YOL DA SORUN, SIKIŞIKLIK DA…


Öte yandan Ağrı’nın sorunlarından birisi de yetersiz yollar, caddeler nedeniyle yaşanan trafik sorunu olarak 2023’ün konuşulan konusu oldu. Yıl boyunca kent için kilit hale gelen trafiği gündemden düşmezken Ağrı’nın yükünü kaldırmayan yolları ana gündem maddeleri arasından hiç düşmedi. Özellikle mesai bitiş saatlerinde sıkışıp kalan ve hareket etmenin zor hale geldiği Erzurum Bulvarında 2023 yılı içerisinde alternatif yollarla ilgili herhangi bir çalışma başlatılmadı.


ARAÇ SAYISI DA ARTIYOR!


Öte yandan kentin fiziksel sorunları kadar her geçen gün artan araç sayısı da sorunun daha katlanamaz noktalara ulaşmasının sebebi oldu. Nüfusu ile birlikte araç sayısı ve bağlı sorunları artan Ağrı kentinde araç sayısı giderek artıyor. TÜİK’in paylaştığı verilere göre, Kasım ayında ülke genelinde 182 bin 301 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Ağrı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 31 bin 715 oldu. Bölge illerinde ise; Van’da, trafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 80 bin 848 oldu. Muş’ta, trafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 36 bin 761 oldu. Bitlis’te, trafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 24 bin 517 oldu. Hakkâri’de, trafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 9 bin 358 oldu.

Kaynak ; Kent04 ,Yunus Yıldız

YORUM EKLE
YORUMLAR
Serhevde
Serhevde - 4 ay Önce

Ağrı bunu hak ediyor.

İsmail 04
İsmail 04 - 4 ay Önce

Eski ağrı belediye başkanı Hasan Arslan gittiginden beri ağrı kasabaya dönüştü keşke tekrar o başa gelse.

ah AĞRI ah
ah AĞRI ah - 3 ay Önce

Yıllardır Ağrı gelişemiyor neden acaba bunun nedenlerlni araştırmak lazım.

SIRADAKİ HABER