İnşaat Ameleliğinden Ağrı da Sektör Öncülüğüne ‘’Bir Başarı Öyküsü’’

Ağrı da katıldığı kurs hayatını değiştirdi.

İnşaat Ameleliğinden Ağrı da Sektör Öncülüğüne ‘’Bir Başarı Öyküsü’’

Ağrılı inşaat işçisi sektörün öncüsü oldu.

Yıllarca inşaatlarda amelelik yaparak hayatını idame ettiren Fahrettin Coşkun girişimcilik kursuna katılarak yaşamını değiştiren projeyi hayata geçirdi.

Ağrı'da daha önce çalıştığı birçok işten istediği kazancı elde edemeyen Fahrettin Coşkun (36) isimli vatandaş, eşi ve 2 arkadaşı ile birlikte sanayi sitesinde kiraladıkları 230 metrekarelik iş yerinde, kendi imkanları ile 5 odalı mantar üretim tesisi kurdu.

Mantar üretim tesisini kurmadan önce inşaatlarda çalıştığını ifade eden Coşkun, istediği kazancı elde edemeyince eşi Hülya Coşkun'un da desteği ile mantar üretmeye karar verdiklerini söyledi. Aldıkları karar sonrasında Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açılan Mantar Yetiştiriciliği kursuna yazılarak hem işin eğitimini hemde sertifika aldıklarını dile getiren Coşkun, ardından arkadaşları Emrah Aba ve Yasemin Balcı ile bir araya gelerek Ağrı Sanayi Sitesi'nde kiraladıkları iş yerini 3 aylık bir çalışma sonucunda mantar üretim tesisine dönüştürdü.

İstiridye ve Kültür Mantarı yetiştirdikleri 5 odalı tesislerinde ilk hasadı yaparak satışlara başlayan Coşkun, ilerde devletin üreticilere yönelik sağladığı desteklerden de faydalanarak tesislerini büyütmenin yanı sıra istihdama da katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

'Ağrı dışa bağımlı bir il'

Kurdukları Mantar Üretim Tesisi hakkında açıklama yapan Coşkun, Ağrı'da üretim alanında büyük bir boşluk olması nedeni ile üretime yönelik bir iş kurmak istediklerini belirterek: " Biz Ağrı İl Tarım'ın açtığı kursa gidip mantar yetiştiriciliği belgesini aldık. Daha önce inşaat sektörü ve serbest işlerde çalışıyordum. Ama istediğim kazancı elde edemedim. Üniversite yıllarında da Gıda Mühendisliği kazanmıştım. Ordan da bu tarz bir iş kurma amacım vardı. Ağrı genelde dışa bağımlı bir il. Bizde bunun üzerine eşimle birlikte düşünerek Ağrı'da olmayan bir iş kurmayı istedik. Daha sonra Emrah ve Hülya arkadaşımızla birlikte bu tesisi açmaya karar verdik ve açtık. Bu tesiste ürettiğimiz mantarlar organik bir şekilde direkt üreticiden tüketiciye ulaşacak. Burada hiçbir kmyasal madde kullanmadan bu işi yapıyoruz. Daha önce Ağrı'da İstiridye Mantarı üreten tek bir arkadaşımız vardı. Başkada bu işi yapan kimse yok. Bizde İstiridye mantarına ek olarak Kültür mantarı da üretiyoruz. Şu an hem Kültür hem de İstiridye Mantarı üretmeye çalışıyoruz." dedi.

'Yılda 60 ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz'

Ağrı'da özellikle gençler arasında işsizliğin önemli bir sorun olduğunun altını çizen Coşkun, tesislerinin kapasitesini arttırarak en az 10 kişilik bir personel çalıştırıp istihdam alanı oluşturmayı da amaçladıklarını dile getirerek:" Buraya 5 odalı bir tesis kurduk ve bu tesisin bize maliyeti yaklaşık 170 bin lira oldu. Ama bu parayı bir yıl içerisinde elde ettiğimiz ürünleri satarak çıkarmayı düşünüyoruz. Şu an hedefimiz hasad sezonun açılması ile birlikte yılda 60 ton ürün elde etmek. Şu anda Ağrı'da ürünlerimize olan talep oldukça iyi durumda. Şimdilik üç aile olarak bu işi yapıyoruz. Şimdiye kadar tamamen kendi imkanlarımızla bu tesisi kurduk. İlerde alacağımız desteklerle tesisimizi büyütüp Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamına mantar göndermeyi hedefliyoruz. Bunun yanında kendimizle birlikte en az 10 personel de çalıştırmayı amaçlıyoruz. Desteklemeleri alabildiğimiz takdirde hem Ağrı için hem de bizim için çok iyi olur." diye konuştu.

'Diyadin'de kurulması düşünülen Organize Sera Bölgesi bu işte büyük avantaj sağlayacaktır'

Ağrı'nın iklim özelliklerinin mantar üretimini olumsuz etkilemesinin yanı sıra ürün kalitesini arttırdığını vurgulayan Coşkun: " Ancak bu işte iklim özellikleri etkili. Ağrı'nın iklimi sert olduğu için mantar üretimi biraz zorlaşıyor. Biz bu iklim özelliklerini kullandığımız makinelerle sağlamaya çalışıyoruz. Zaten sanayi sitesinde bu işi kurmamızın temel sebebplerinden biri de bu. Ancak ilerleyen dönemlerde Diyadin Kaplıca alanında kurulacak Organize Sera Bölgesi'nde bu işi yapmak, yapabilmek bu iş için oldukça uygun olacaktır. Oradaki sıcak su ile iklim koşullarını daha iyi sağlayabiliriz. Gerçek anlamda Ağrı ve Doğu Anadolu Bölgesi mantar üreticileri için çok önemli bir gelişme olacak. İlerde bu Organize Sera Bölgesi kurulursa bizde orada bu işi yapmayı amaçlıyoruz. Bu olunca da en az 12 odalık bir tesis kurarız ve bu işimizi geliştiririz." şeklinde konuştu.

'Ekonomiye destek olmak için üretim yapmak şarttır'

Son olarak kendi işini kurmak isteyenlere seslenen Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

"Buradan ayrıca kendi işini kurmak isteyen Ağrılı genç arkadaşlara sesleniyorum. Kesinlikle korkmasınlar. Onlarda bu işi yapabilirler. Alacakları sertifikalar ve Ziraat Mühendislerinin desteği ile bu işi yapabilmek oldukça kolay. Ayrıca bizim vatandaş olarak ülke ekonomisine destek olmamız gerekiyor. Bunun içinde üretim yapmak şarttır. İnsanlarımız üretime yönelmelidirler."

'Ağrı'yı Mantar üretim merkezi haline getirebiliriz"

Fahrettin Coşkunla birlikte kurdukları tesisin 3 aile için gelir kapısı olduğunu dile getiren Yasemin Balcı da : " Daha önce Bursa'da muhasebe işi yapıyordum. Dört aylık bi süredir Ağrı'ya geldim. Bu işe arkadaşlarımın tavsiyesi ile girdim. Burayı ilk açtığımızda arkadaşımız destek alabilmesi halinde Ağrı'daki gençleri de bu işe yönlendirmek istediğini söyledi. Ki arkadaşlarımızla bu işi geliştirip yaygınlaştıracağımıza inanıyorum. Özellikle buradaki genç arkadaşlarımızın Batı'ya gidip oralarda sıkıntı yaşamasındansa burada kendi işlerini kurup üretim yapmaları çok önemli. Biz bu işe inanarak girdik ve sarf ettiğimiz emeğin karşılığını aldık. Bütün her kese üretim yapmayı tavsiye ediyoruz. Biz de bu işin uzmanı olarak girmedik. Ama inandık ve başardık. Özellikle kadınlarımızın iş hayatına atılması ve üretim yapması önemlidir. İlerde yapacağımız çalışmalarla Ağrı'yı mantar üretiminin merkezi haline getirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2021, 17:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
Davut
Davut - 3 yıl Önce

Allah yardımcın olsun

Halide Baldız
Halide Baldız - 3 yıl Önce

Benim memleketim daha güzel yerlere sahiptir

SIRADAKİ HABER