Mezuniyet Törenleri Nereye Gidiyor

Kerem Engin eğitim öğretim yılunda son haftaya girilirken düzenlenen mezuniyet törenlerini yazdi.

Mezuniyet Törenleri Nereye Gidiyor


Son yıllarda yapılan mezuniyet törenleri akla ziyan bir hal alıyor. Gayri ihtiyari nereye bu gidiş dememek elde değil?
Önceleri sadece üniversitelerde yapılan bu törenler önü alınamaz bir seviyeye gelmiş bulunmakta. Şimdi kreş ve ana okullardan tutun üniversiteye kadar her kademede yapılır oldu. Maalesef giderek ölçüsüzleşen ve pespaye bir hal alan bu törenlerde israftan, abartıya, şovdan gösterişe her şey had safhada.
Geçen hafta iyi tanıdığımız hem de çok zor durumda olan ihtiyaç sahibi bir ablamız utana sıkıla derneğe geldi. Lisede okuyan çocuğunun bir hafta sonra mezuniyet töreni olacakmış. Abla imkansızlıktan dolayı istenen kıyafet ve ayakkabıları alamadığını söyledi. 
Geçim sıkıntısı yaşayan bu ablanın sırf çocuğum arkadaşlarından eksik kalmasın diye yaşadığı çaresizlik, telaş ve tedirginlik ile ezilerek yardım istemesi onu da bizi de çok üzdü. Ne yazı ki çok acı da olsa artık böyle bir gerçekliğimiz var. Ancak daha acı olan bu yanlış gidişat karşısında her birimizin adeta ölü taklidi yapmasıdır. O yüzden insan, nereye bu gidiş diye sormadan edemiyor?
Gençler sırf bu törenlere özel takım elbiseler ve papyon; kızlara dekolteli abiyeler giydiriliyor. Küçük yaştaki kızlarımız bile olgun kadınlar gibi kıyafetler giyip makyajlar yapıyor. Gencecik evlatlarımız kızlı erkekli ortamlarda uygunsuzluk derecesine varan sazlı, sözlü ve bol danslı programlar düzenliyor. Okul idareleri, bu işlerle ilgilenen öğretmenler aynı kategoride oldukları okullardan daha görkemli bir tören yapayım derdinde aileler ise çocuklarım ortamdan geri kalmasın diye ayrı bir havada. Kısacası bu törenler büyüklerin çocuklar üzerinden yaptıkları bir gösteriş ve yarışa dönüşmüş.
Maalesef böylece iş çığırından çıkarılmış durumda.
Artık bu işlerle ilgilenen özel organizasyon firmaları var. Hızını alamayan kimi öğrenci grupları törenleri okulların dışına taşıyıp özel mekanlar kiralayarak buralarda mezuniyet baloları düzenliyor. Özenti ile başlayan, inanç ve değerlerimizle bağdaşmayan bu ortamlarda gençlerimiz birçok sınırı ihlal edip haramlara bulaşabiliyor.
Mütevazı birer mezuniyet toplantısı şeklinde başlayan bu etkinliklere her geçen yıl gereksiz bir şekilde abartılınca bugün adına tören veya balo denilen danslı müzikli eğlencelere dönüştü. Bu hızla devam ederse sanırım yakın gelecekte “maskeli balo” programlarına şahit olacağız.    
Bu programları düzenleyen yetkililere, göz yuman idarecilere, itiraz etmeyen annelere, babalara ve sorumluluk sahibi her birimize... 
Söyler misiniz biz nereliyiz? Kimlere benzemeye çalışıyoruz? Hangi milleti örnek alıyoruz? Bu çocuklar bizim geleceğimiz değil mi? Ve bu gidişimiz nereye?
Bu programların yapılmasına vesile olan okullara, velilere, öğretmenlere çağrı! Lütfen bu törenler yapıldığında birkaç kez daha düşünelim. Ve kendimize soralım, acaba bu tür programlarla çocuklarımızın temiz fıtratına ne kadar zarar veriyoruz?
Not: İşini israfa, ölçüsüzlüğe, gayri ahlaki durumlara mahal vermeden ve pedagojik usullere dikkat ederek yapanlar müstesnadır.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mavi Marmara
Mavi Marmara - 12 ay Önce

Herşeye burnunuzu soktunuz bir mezunuyet kalmıştı neden kuran kurslarında camilerde medreselerde dergahlarda tecavüz edilen çocukları badelenen müridleri görmezden geliyorsunuz onlarıda söyleyin DİNİDAR lar

M.S.A
M.S.A - 12 ay Önce

Size ne kardeşim, eğlenecekler gençler tabi ki. İslla her şeye sokacaksınız o burnunuzu değil mi. Dini inançlarıyla örtüşmüyormuş, örf ve adetlerine tersmiş. Sana ne, bana ne? Nasıl istiyorsa öyle eğlensin. Şeriat geldi de bizim mi haberimiz yok. Altta biri gavur izmirden farkımız yok yazmış hadi oradan, git işine. Hepiniz kokuşmuş zihniyetinizle başkalarının hayatına salça olmaya ne kadar meraklısınız. Küflenmiş zihinlerinizle bunlara karışacağınıza en fakir il neden ağrı onu düşünün, neden okuma oranı en düşük onu bulun. Çocuğu için yarım istemeye gelen abla içinde AKP'ye oy verdiyse gram üzülmem çoluğuna çocuğuna yazık. Allah hepimize öyle bir dert vermiş ki iktidarıyla muhalefetiyle birlikte bir çöp kutusundan farkı kalmadı memleketin. Hizmet almak değil hiç birimizin niyeti. Kendinize gelin seçtiğimiz kişilere el pençe divan durmaktan vazgeçin. Haber sayfası ise kendine çeki düzen versin, işini yapsın. Kimsenin işine karışmasın. Gençlik nereye gidiyormuş, çıktığınız yere bakın belki oraya gidiyordur. Düzenbaz herifler sizi.

Bavi Deyyar
Bavi Deyyar - 12 ay Önce

Bu yazı abes.. muhafazakâr dindar bir hükümete karşı yapılmış ağır bir hakaret yazısını. Halifeyi ruhi-zemin yüce efendimiz Erdoğana karşı yazılmış bir yazı..

Hacı Nazım
Hacı Nazım - 12 ay Önce

Ağrı eskiden çok dindar bir şehirdi ama artık gavur izmirden bir farkı yok.. Dini bütün Ağrılılıar son seçimde modern islam dan yana oy kullandı zaten. .

Vatandaş
Vatandaş @Hacı Nazım - 12 ay Önce

Demek gavur İzmir ya sen nesin yazıklar olsun ülke ne hale geldi

SIRADAKİ HABER