Ağrı'dan Hayat Kurtaran Çağrı

Ağrı da corona virüs'ü atlatmış kişilere yapılan çağrı bir çok insanın hayatının kurtulmasına kapı aralayabilir

Ağrı'dan Hayat Kurtaran Çağrı

Ağrı da Merhum Şükrü Akbulut ile başlayan plazma arayışları dün 26 yaşında entübe durumdaki Mücahit Işık için Ağrılıların seferber olması ile birkez daha gündeme geldi.

Corona vaka sayılarının yüksek rakamlarda seyrettiği Ağrıda hastalığı atlatmış olan vatandaşların plazma bağışı konusunda duyarsızlığını sonrası konunun gerçek muhatabı Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı'nın kapısını çaldık .

Kızılay Başkanı Tatlı'nın açıklamalarını dikkatlerinize sunuyor ve çevremizdeki herkesi bu çağrıya karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Dünyanın mücadele etmekte güçlük çektiği Corona Virüs'ü yenmemiz ve bir kişinin yaşama tutunmasını sağlamamız sadece 1 ünite kanla mümkün.

Lğtfen bu çağrıya duyarsız kalmayalım 

Plazma bağışı konusunda ziyarette bulunduğumuz Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan TATLI ile plazma bağışı konusunda konuştuk. Şube Başkanı TATLI yaptığı açıklamada;

Küresel bir salgın haline dönüşen covid-19 hastalığının şuan için bir tedavi yöntemi veya aşısı bulunmamaktadır. Hasta olan kişilere uygulanan en etkili tedavi yöntemi plazma tedavisidir.

Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda immün plazma tedavisi 1900’lü yılların başından beri tıp dünyasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, Kuş Gribi gibi salgınlarda da uygulanmıştır.

Salgın sürecinde Sağlık Bakanlığının kendilerine verdiği bilgiler doğrultusunda hastalığı yenmiş kişilere tek tek ulaşarak onları plazma bağışına davet ettiklerini belirten Tatlı, bu dönemde sağlığına kavuşan kişileri telefonla bilgilendirdiklerini söyledi ve şunları da ekledi:

İlimizde plazma bağışçısı olmak için gayet güzel bir duyarlılık var. Bağışçı olmak isteyen kişileri kızılayın araçları ile evlerinden alıyoruz ardından Erzurum veya Van’a götürerek bağışları alınıyor ardından tekrar evlerine getiriliyor.

En önemli sorulardan birini soralım size , kimler bağışçı olabilir?

Bağışçı olmak için öncelikle Covid19'a yakalandıktan sonra klinik iyileşmenin üzerinden 28 gün geçmesi ve bağışçı olacak kişinin 18-60 yaş aralığında olması gerekmektedir. Hamileler bağışçı olamazlar. Plazma bağışçısı, kan bağışı işleminde de olduğu gibi bağış formu doldurur ve muayene edilirler. Ardından uygun görülen bağışçı adaylarından aferez denilen yöntem ile kanda bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir. Bu tedavi ücretsiz olup hastanelere Kızılay tarafından ulaştırılmaktadır.

Sürekli olarak sorulan bir diğer soru ise sağlığımı etkiler mi? Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır ve kan işlem sırasında cihaz dahi hiçbir şeyle temas etmemektedir.

Plazma bağışı ne sıklıkta yapılabilir?

Bir ay içerisinde en fazla 3 kez olmakla birlikte 3 ay içerisinde toplam 8 kez immün plazma bağışı yapılabilir.

Haber ;Mustafa Alevci

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2020, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER