Abdullah Koç ;Ağrı da Corona Testi Yapılmıyor mu ?

Ağrı da pandemi sürecinde yaşanan mağduriyetleri meclise taşıdı

Abdullah Koç ;Ağrı da Corona Testi Yapılmıyor mu ?

   

    Pandemi sürecinde; Korona Virüs şüphesi ve birtakım bulgularla hastanelerin acil servislerine başvuran yurttaşlar, doktorlar tarafından klinik muayeneden sonra ilk olarak akciğer tomografi çekimi için ilgili birime yönlendiriliyorlar. Hastanelerin içinde bulunan tomografi cihazları sayesinde 10 dk. içerisinde tomografi sonuçları alınıp bu süreç sonuçlandırılıyor. Tomografi bulgularının sonucuna göre Kovid-19 testi pozitif olarak değerlendirilen vakadan, PCR testi alınıyor, bu testin sonuçları da bir ile bir buçuk günde çıkıyor. Ağrı’da tomografi çekilme oranı kaçtır, PCR testi Ağrı’da yapılabiliyor mu ve yapılabiliyorsa günde kaç tane PCR testi yapılıyor. Bu hususların aydınlatılması, salgın hastalıkla mücadelede başarı sağlanması adına büyük önem arz edecektir. 

      Seçim bölgem olan Ağrı’da son iki aylık süreçte Korona Virüs vakalarında ciddi anlamda bir artış yaşandığını, vaka sayısının 5 binleri aştığını, ölüm oranlarında büyük artışlar olduğunu, yerel kaynaklardan aldığımız verilere dayanarak söyleyebiliriz. Ağrı'da PCR testinin yapılması için halkın 10 gün kadar bekletildiğine dair şikâyet ve iddialar var, böyle bir ihmale yol açabilecek aksaklıklar kabul edilemez ve vahim sonuçlara yol açabilir. Söz konusu iddiaların yol açacağı ihmaller zincirinden yetkililerin sorumlu olacaklarını belirtmek isteriz. Bu bağlamda bu iddiaların araştırılması ve Ağrı ilinde sağlık hizmetlerinin derhal en üst seviyeye çıkarılması elzemdir. Pandeminin başladığı günden itibaren Ağrı’da Hastanelere başvuran şüpheli vaka sayısının kaç kişi olduğunu, bu vakaların kaç tanesine tomografi çekildiğini, kaç tanesine PCR ve antikor testleri uygulandığını, bu testlerin kaç tanesinin Ağrı’da, kaç tanesinin Erzurum, Van vb. gibi illere yollanarak yapıldığını ve diğer illerde yapılan tomografi, PCR test sayıları ile Ağrı'da bu oranların yüzde kaça denk geldiğini halkımızın öğrenmesinde fayda olacağını düşünüyor ve bu sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Pandemi sürecinde yaşanabilecek olası bir dalgalanmada Ağrı’da Devlet Hastanelerinin sağlık altyapısının yeterli olmadığını düşünüyor ve yatak kapasitesi ile yoğun bakım ünitelerinin arttırılması gerektiğine inanıyorum.

    Bu bağlamda;

1. Ağrı’da Kovid-19 testi yapılabiliyor mu, günlük kaç kişiye test yapılabiliyor ve test öncesi klinik bulguları şüpheli görünen vakalara tomografi çekilebiliyor mu?

2. Ağrı’da Hastanelere başvuran şüpheli vaka sayısının kaç kişi olduğunu, bu vakaların kaç tanesine tomografi çekildiğini, kaç tanesine PCR ve antikor testleri uygulandığını, bu testlerin kaç tanesinin Ağrı’da, kaç tanesinin Erzurum ve Van’da yapıldığını biliyor musunuz?

3. Ağrı’da toplam vaka sayısını, iyileşen hasta sayısını ve takipte olan hasta sayısını biliyor musunuz?

4. Pandemi sürecinde yaşanabilecek olası bir dalgalanmada Ağrı’da Devlet Hastanelerinin sağlık altyapısının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Yatak kapasitesi ve yoğun bakım üniteleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

5. Ağrı’da günlük yapılan test sayısı kaçtır, testlerin yüzde kaçı Ağrı’da yapılıyor, Devlet Hastanelerinde yatan hasta sayısını, evde takipte olan hasta sayısını ve karantinaya alınan yerleşim yeri sayısını biliyor musunuz? 

6. Ağrı’da vaka sayısındaki artışları önlemek için Bakanlığınızın yürüttüğü önleyici bir çalışma var mı? Yoksa bunun için harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?

7. Ağrı’da PCR testi yapılabiliyor mu ve / veya günde kaç tane PCR testi yapıldığını biliyor musunuz?

8. Ağrı'da PCR testinin yapılması için halkın 10 gün kadar bekletildiğine dair şikâyet ve iddialar doğru mu?

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2020, 13:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Muhammed ELDEM
Muhammed ELDEM - 4 yıl Önce

Ne test ama bir hafta sonra sonuç veriliyor hepsi başından atmanın derdin de

Patnos
Patnos - 4 yıl Önce

Yaa vekil bey patnos osmanlı parkı resmen şehrin vuhanı şuanda hemen kapatılmalı sosyal mesafe maske hijyen sıfır ve çöpler şehirde toplanmıyor malesef pis koku her yerde var sular kesintili akıyor siz bunlarla ilgili belediyeyi uyarın sonra zaten söylediklerinizi sorun ve bizi bilgilendirin öncelik size ait belediyeleri denetlemek olmalı

sağlık
sağlık - 4 yıl Önce

Sağlam hastaları ve vürüslü hastaları aynı yerde çekim yaptırıyorlar bu yüzden tartışma bile yaşadık hastalarımız vürüslü olmadığı halde virüs bulaştıracaksınız diye dinleyen kim

Ömer kaya
Ömer kaya - 4 yıl Önce

İnsanları sürekli tomografi ye gönderiyorlar yaptıkları başkada birşey yok tomografi de aldığımız radyasyonun hesabı yok tomografi temizse yeşilden devam diyorlar tanıdıgım bir çok insan 1 hafta gidip gelme sonucu sonra test yapıyorlar yetkililerin bir an önce el atması lazım Allah yardımcınız olsun inşAllah

SIRADAKİ HABER