Sultan Melikşah'tan Sonra Kim Sultan Oldu

Uyanış Dizisinin takipçileri Selçuklu tarihine olan meraklarını gidermek için internet ortamında arayışlarını sürdürüyorlar.

Sultan Melikşah'tan Sonra Kim Sultan Oldu

Uyanış Dizisi takipçileri Selçuklu'ya ait tarihi bilgilere ulaşmak  ve meraklarını gidermek için Google'de gezinmeye devam ediyor.

Uyanış'ın son bölümünde en çok merak edilen soruda Sultan Melikşah'tan sonra tahta kimin geçtiği oldu.

Alparslan'ın varisi Sultan Melikşah'ın ölümüne dair iki farklı rivayet bulunmakta .Sultan Melikşah'ın 1092 de ki vefatı avlanırken at sırtında oladuğu rivayet edilirken kimi tarihçilerde Bağdat'ta zehirlendiğini iddia etmektedir

I. Melikşah’ın ardından tahta I. Mahmud geçti. Ancak Melikşah'ın ölümünün ardından taht konusunda bir takım gelişmeler yaşandı.

37 yaşında vefat eden Melikşah'ın ardından 13 yaşındaki oğlu Ebu'l Muzaffer Berkyaruk, Büyük Selçuklu Devleti'nin başına geçti. Ancak Melikşah'ın ilk eşi Terken Hatun tahta kendi oğlunun geçmesini istiyordu. Bu konuda devletten önemli isimlerin desteğini alan Terken Hatun 5 yaşındaki oğlunun tahta geçtiğini ilan etmek için Bağdat'ta bulunan Abbasi Halifesi Muktadi'ye haber gönerdi ve oğlu I. Mahmud için hutbe okuttu.

Ancak iktidar çekişmeleri birkaç yıl daha sürdü. 1093'te Terken Hatun hastalandı ve yaşamını yitirdi. Oğlu I.Mahmud ise 1094'te çiçek hastalığına yakalandı ve yaşamını yitirdi.

I.Mahmud'un ardından sultanlığa Beryaruk geldi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER