Miraç Kandili Ne Zaman

Miraç Kandili ne zaman

Miraç Kandili Ne Zaman

Miraç Kandili’nin ne zaman idrak edileceği araştırılan konular arasında bulunuyor. Müslümanlar heyecanla yılın ikinci kandilini beklemeye başladılar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre 2021 kandil tarihleri belli oldu. Miraç olayı hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce Recep ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşmiştir. İşte detaylar

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?

Miraç kelime olarak “Yükselmek – Göğe Yükselmek” anlamını taşır. Miraç Kandili, peygamberin Mirac’a yükseldiği gecenin idrak edildiği gün olarak biliniyor. Peygamberin Mirac’a yükseldiği kutsal günle ilgili Diyanet’ten yapılan açıklamalar ise şöyle; Miraç, Mekke döneminde, risaletin zor zamanlarında, Sevgili Peygamberimizin, bir gece, Mescidi Haramdan Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptığı ve Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa ettiği hikmet yüklü yolculuğu ifade etmektedir.

Videoyu Oynat
Bu gece, Kur’an-ı Kerimde; “ Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu bir gece Mescidi Haramdan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescidi Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Hiç şüphesiz o, layıkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” şeklinde beyan edilmektedir.

Yeryüzünün iki mübarek mabedi olan, Mescid-i Harâm ve Mescid-i Aksâ’dan göklere uzanan bu kutlu yolculuk, Peygamberimizin şahsında insanlığın önüne açılan büyük bir ufuk, Allah’ın rahmetine, azametine ve kudretine görkemli bir şahitlik, varlığın özüne ve anlamına yapılan ciddi ve samimi bir yolculuktur.

MİRAÇ KANDİLİ İBADETLERİ

Hemen belirtelim ki, kandil gecelerine özgü özel bir ibadet yoktur. Ancak, Kur’an-ı Kerim okunması, bol bol salavat-ı şerif getirilmesi ve tespih çekilmesi bu deneli önemli gecelerde yapılan tavsiyelerin başında gelmektedir. Bununla birlikte “Denizlerin köpüğü kadar günah olsa affedilir” müjdesinin bulunduğu tespih namazı kılınması, varsa kaza namazlarının eda edilmesi de tavsiyeler arasında yer alıyor. Bununla birlikte tövbe ve duaların kabul edileceğine inanılan bu gecede bol bol tövbe ve dua edilmesi de tavsiyelerin başında yer alıyor.


Öte yandan bugün ve yarın oruç tutulması, yaşlı ve hastaların ziyaret edilmesi  fakir ve yetimlerin sevindirilmesi de önerilen ibadetler arasında yer alıyor.

Miraç Kandili bu yıl 10 Mart Çarşamba gününe denk geliyor. 

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2021, 23:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER