HDPli Koç Meclise Sundu ''Ağrı Büyükşehir Olmalıdır''

Abdullah Koç Ağrı'nın Büyükşehir olması için önerge verdi

HDPli Koç Meclise Sundu ''Ağrı Büyükşehir Olmalıdır''

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç Ağrı'nın büyükşehir statüsüne alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisine önerge verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması için sunulan önergede kentlerin büyükşehir statüsü için sadece nüfusunun baz alınmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Koç ayrıca Ağrı da mevsimlik işçilerin kente döndüğü süreç olan kış aylarında nüfusun bir milyona ulaştığını iddia etti.

Hdp Milletvekili Abdullah Koç'un sunduğu önergede Ağrı'nın tarihi ve turistik bölgelerine vurgu yapılamsının ardından şu ifadelere yer verildi;

Doğal, turistik, coğrafi ve demografik yapısı itibariyle zengin ve renkli olan, 7 ilçe ve ilçe olmaya aday 6 beldeye sahip olan Ağrı ili, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda 2012'de yapılan değişiklikle, bir ilin büyükşehir olması için gereken tek kriter sadece nüfus olarak tayin edilmiş olmasa, büyükşehir olma standartlarını haiz tek ildir. Kaldı ki, Ağrı ilinin nüfusu, yaz aylarını il dışında çalışarak geçiren mevsimlik işçilerin geri dönüşüyle kış aylarında 1 milyonu geçmektedir.

Bölgenin, özellikle de yörenin Cumhuriyet tarihi boyunca sosyal ve ekonomik gelişme itibariyle ihmal edildiği gerçeği ve Ağrı’nın kalkınmada öncelikli iller arasında olduğu hususu gözetildiğinde, Ağrı ilinin büyükşehir statüsüne kavuşturulması bir zorunluluk halini almaktadır. Zira Ağrı, Cumhuriyet dönemi öncesinde önemli bir tarihi ve kültür merkez olmakla, mevcut büyükşehirlerden daha eski ve itibarlı bir yere sahiptir. Bu statü sayesinde Ağrı’nın nihayet hak ettiği sosyo-ekonomik standartlara ulaşmasının kolaylaşacağı hususu kuşku götürmez bir gerçektir.

Yukarıda saydığımız ve buraya sığmayan tüm hususlar dikkate alındığında, Ağrı iline mahsus olacak şekilde, 5216 Sayılı Kanun’un 4. maddesinde belirlenen büyükşehir belediyesi kurulmasına dair kriterlerde değişiklik yapılması gerektiği hususu aşikâr olacaktır.

Bu bağlamda;

1. Ağrı ilinin büyükşehir statüsüne, ilçe olmaya aday beldelerin ilçe statüsüne alınması için gerekli girişimlerde bulunulmasının elzem olduğu hususu malumunuz olmakla, konuyla ilgili bir girişiminiz var mıdır veya yakın zamanda olacak mıdır?

2. Doğal güzellikleri, turizm ve rekreasyon merkezleriyle iç ve dış turizmin nadide bir incisi olan Ağrı ilimizin, sadece nüfus kriteri bazlı dar bir değerlendirme nedeniyle büyükşehir statüsünü kazanamamış olmasının kentin ekonomik ve sosyal gelişmesine ket vurduğunu düşünmüyor musunuz?

3. Büyükşehir statüsü edinilmesinde tek kriter olan nüfus kriterinin, daha adil bir değerlendirme yapılmak suretiyle değiştirilerek, Ağrı’nın büyükşehir olmasının önünün açılması gerektiğini düşünmüyor musunuz?

4. Nihayet, nüfus bakımından dahi her mevsim yaklaşık 550 bin nüfus barındıran, kış mevsiminde nüfusu 1 milyonu aşan Ağrı’nın, nüfus itibariyle de büyükşehir statüsünü hak ettiğini düşünmüyor musunuz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER