108 YILDIR SÜREN CİNAYET

108 YILDIR SÜREN CİNAYET

108 YILDIR SÜREN CİNAYET

Gavrilo Princip isimli genci duymuşsunuzdur. Duymayanlar için kısa bir özet geçeyim. Gavrilo Princip, 19. yüzyılın sonlarında doğmuş ve Bosna'da yaşayan yeni yetme bir Sırp milliyetçisiydi. O ve etrafındaki birkaç kişi bitmek bilmez Sırp milliyetçiliğinin gözü dönmüş fanatiklerindendi kısaca. Bu kişinin ve arkadaşlarının amacı Avusturya - Macaristan İmparatorluğu'nun yegâne veliahtı Franz Ferdinand'ı öldürerek Bosna-Hersek topraklarının sözüm ona Sırbistan'ın olduğunu cümle âleme göstermekti. Ve böylece pusu kurarak harekete geçtiler. Saraybosna sokaklarında lüks arabasıyla göğsünü gere gere eşiyle dolaşan veliaht prensi gözlerine kestirdiler ve el bombasını fırlattılar prensin arabasına. Fakat attıkları bomba istedikleri etkiyi göstermemiş ve prensin burnu bile kanamamıştı. Olay yerinden kaçan Gavrilo Princip, suikasti beceremediklerini kabul ederek biraz utanç ve biraz da korku içinde ne yapacağını bilemeden şehri dolaşmaya başlamıştı. Biricik veliaht ise bombadan kurtulmanın verdiği özgüvenle Saraybosna'nın cânım sokaklarını dolaşmaya devam etmişti. Ee ne de olsa efsunluydu mübarek, bomba bile işlememişti(!) Ama talih bu ya, Gavrilo Princip başı aşağıda dolaşırken birden prensle yeniden karşı karşıya gelmişti. Ve bu fırsatı kaçıramazdı. Bundandır ki, çekmişti silahını belinden, tek kurşunla hem prensi hem de eşini oracıkta öldürmüştü. Bir bombanın yapamadığını elden düşme bir Sırp tabancası yapmıştı. Böylesi bir imkânı eline geçiren Avusturya - Macaristan yönetimi tez elden Sırbistan'a önce ağır bir nota vermiş, sonra da savaş açmıştı. Sırbistan'ın ve Avusturya - Macaristan'ın ağababaları Rusya ve Almanya'da işin içine girince kayış kopmuş, topyekün bir savaşa dönmüştü mevzu. Ve böylelikle uluslararası politika terminolojisi yeni bir kavramla karşılaşmıştı: Dünya Savaşı.

Tek kurşun hem birinci hem de ikinci dünya savaşının fitilini ateşlemişti. O kurşun sadece iki dünya savaşının değil, aynı zamanda Soğuk Savaş'ın ve Soğuk Savaş sırasında yaşanan birçok çatışmanın da ilk kurşunuydu. Yetmezmiş gibi; Balkanlar'da, Kafkasya'da, Kuzey Afrika'da, Arap Dünyası'nda ve saymakla bitmeyecek coğrafyadaki katliamların da ilk kurşunuydu.

Tek bir kurşunla yüz milyondan fazla insan öldürülmüştü aslında. Gavrilo Princip'in silahından çıkan kurşun hâlen can almaya devam etmektedir. Bugün yaşananlar yeni bir süreç değil. Aksine bir Sırp gencinin namlusundan çıkan merminin bitmek bilmez can alma hevesidir. Ve dünyanın sonunu da getirecek olan yine o kurşun olacaktır.

***

YAPTIRIMLAR ÇÖZÜM DEĞİL

Geleceği merak ediyorsak burçlara, fallara bakmaya bir süre ara verip tarih okuyalım. Hem de öyle çok gerilere gitmemize de gerek yok. Seksen sene öncesine gitsek yeterlidir. Yani 1940'ların başına. İmparator Hirohito önderliğindeki Japonya Uzak Asya'yı kasıp kavururken ABD'nin hem yaptırımlarından hem de ablukaya alma çabalarından dolayı iyice saldırganlaşmış ve en sonundan ABD'ye savaş açmıştı. Ya da Almanya'ya uygulanan yaptırımların sonucu olan Hitler Almanya'sını hatırlayalım. Tarih bunun gibi düzinelerce örnekle doludur. Bugün Rusya'ya uygulanan ambargolar da büyük bir çatışmanın habercisidir. Belki kısa vadede çözüm gibi görülse de bu durumun dünyayı büyük bir savaşa götürebileceğinin kimse farkında değil. Ya da birilerinin istediği şey tam da böylesi bir savaştır!!! Fakat eğer ki bir gün topyekün bir harp olursa o harbin başlangıç noktası Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Rusya'ya uygulanan yaptırımlar olacaktır. Çünkü ablukaya alınıp yok oluşa sürüklenen saldırgan bir devletin yapamayacağı hiçbir delilik yoktur. Umudum odur ki, en büyük sevdamız olan memleketimiz bu durumdan zarar görmez.

Kalın sefa ile...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER