Ağrı'da 300 Milyonluk Projenin Temeli Törenle Atıldı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yüzde 77'si Avrupa Birliği tarafından karşılanacak olan Doğubayazıt Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli, törenle atıldı.

Ağrı'da 300 Milyonluk Projenin Temeli Törenle Atıldı

İshakpaşa Sarayı'nda gerçekleştirilen Doğubayazıt Atıksu Arıtma Tesisi'nin temel atma töreninde konuşan Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar projenin hem doğaya hem de insan sağlığına önemli katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:


"En temel yaşam koşulu olan su ve kanalizasyon konusunda Avrupa Birliği’ne, Bakanlığımıza ve delegasyonumuza bize sundukları destek için teşekkür ediyoruz. Burada özellikle kadınlarımız her alanda oldukça dezavantajlı durumdaydı. Zamanında buralarda su bulunmazken en büyük sorunu kadınlarımız yaşadı. Ama çok şükür ki bu gün bakanlığımız ve AB’nin destekleri ile bu büyük projenin temelini atıyoruz. İnşallah bu proje, yaklaşık 4 bin 700 hanemize hizmet verecektir. İnsanlarımız rahata kavuşacaktır. AB, Bakanlığımız ve Belediyemiz ortaklığında yapacağımız bu tesis ile günlük 19 bin metreküp suyu arıtıp, hem çevreye hem de halk sağlığına katkı sağlayacağız."dedi.
 

Programda konuşan diğer katılımcılardan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, "Burada AB’yi temsilen bulunmaktayım. Çevrenin korunmasına katkı sağlayan bu proje AB ile Türkiye arasında iş birliği için örnek teşkil etmektedir. AB mevzuatına uygun olarak yapılan bu proje, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine de olumlu katkı sağlamıştır. Ancak en önemli katkıyı Doğubayazıt halkı almıştır. Atık su, yağmur suyu toplama şebekesinin genişletilmesiyle atık su yönetimini bir adım öne taşıyabileceğimiz bu proje bağlamında gerek altyapıda iyileştirme, gerekse kirlenmeyi azaltarak çevreye de verilen zarar en aza indirgenecektir. Bu proje de 24 saat kesintisiz su tedariki sağlanıp, düzenli bir içme suyu sağlandı. Böylelikle kirli suya bağlı hastalıklar önlenerek toplum sağlığına da katkı sağlandı" diye konuştu.
 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Dairesi Başkanı Dr. İsmail Raci Bayer, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeye aday olduğunu hatırlatarak, "Malumunuz ülkemiz Avrupa Birliği’ne aday bir ülkedir ve Avrupa Birliği’nin aday ülkelere tahsis etmiş olduğu katılım öncesi mali yardım fonlarından yararlanmaktadır. Ki biz nüfusun hayat standartlarını yükseltmeyi, toplumun sağlığını iyileştirmeyi, çevreyi korumayı hedef edinen bu projeleri sadece ülkemize değil gezegenimize ve geleceğimize yapılan yatırımlar olarak değerlendirmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından butona basılmasıyla tesisin temeline ilk harç döküldü.
Temel atma törenine, Avrupa Birliği Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Dairesi Başkanı Dr. İsmail Raci Bayer’in yanı sıra vatandaşlar da katıldı.

banner47

YORUM EKLE
YORUMLAR
Asi
Asi - 2 yıl Önce

Sayın açar Lütfen ricamız Ağrıdan bağımsız aday olun oyumuz sana

SIRADAKİ HABER