Ağrı'da Yolun 2 ye Böldüğü 3 Köy Mağdur

Artıgerçekten Şenol Balı şehirler arası yolun ortadan geçerek ikiye böldüğü Ağrı'nın üç köyünün mağduriyetini kaleme aldı.

Ağrı'da Yolun 2 ye Böldüğü   3 Köy Mağdur

İşte Şenol Balı'nın Artıgerçekteki o haberi ;

Ağrı-Patnos Karayolu, sık sık yaşanan kazalarla gündemde. Van ve Bitlis’ten Doğu Anadolu’nun kuzeyine giden bu yol, Gürbulak gibi sınır kapılarına bağlanması nedeniyle uluslararası ulaşımda da kullanılıyor. Tutak ve Hamur ilçelerinden geçen dar ve kavisli yoldaki kazalar, kış aylarında yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz mart ayında Tutak ilçe girişinde yaşanan kazada yedi kişi öldü. Geçtiğimiz yıl kasım ayında yaşanan başka bir kazada da yedi kişi öldü,18 kişi yaralandı.

KÖYLERİ İKİYE BÖLÜYOR

1 Aralık 2022'de Hamur Deresi yoluna alternatif olarak yapılan 79 kilometrelik Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos yolu 10 yıllık çalışmanın ardından trafiğe açılabildi. Yeni yolun devreye alınmasıyla hem seyahat süresi kısaldı hem de kazalarda kısmi düşüş yaşandı. Vadilerden geçen yol daha düzlük bir alana taşındı ancak bazı bölgelerdeki güzergâhlar korundu. Tutak’a bağlı Burnubulak, Aşağıköşk ve Oğlaksu köylerini ikiye bölen yolun güzergahı değiştirilmedi. Yol genişletilerek kullanıma açıldı.

AKRABALARINA VE ARAZİLERİNE GİTMEKTE ZORLUK YAŞIYORLAR

Ağrı-Patnos Karayolu'nun geçtiği bu köylerin sakinleri uzun yıllardır büyük mağduriyetler yaşıyor. Kavşak, yolun diğer yakasındaki akrabasına veya arazisine gitmek isteyen köylüler,yan yol veya köprü olmadığı için birkaç kilometrelik mesafeyi kat etmek zorunda kalıyor. Bu durum can güvenliği açısından da bir risk. Patnos ile Tutak ilçeleri arasında bulunan ve komşu olan Burnubulak, Oğlaksu ve Aşağıköşk köylerinde yaşanan kazalarda birçok insan ve yüzlerce hayvan öldü.

ALT GEÇİT SU ALTINDA KALIYOR

120 hanelik Burnubulak Köyü, karayolunun ikiye böldüğü köylerden. Köyde kavşak olmaması nedeniyle köylüler, köyün diğer yakasına geçmek için üç-dört kilometre ekstra mesafe kat ediyor. Yaşanan kazaların ardından alt ve üst geçitler yapıldı. Ancak geçit sık sık su doluyor. Üst geçit ise asansör olmadığı için yaşlılar tarafından kullanılamıyor.. Köylülerin en büyük talebi iki yakanın bağlantısını sağlayacak bir kavşak yapılması.

'ÖĞRENCİLER KAZA GEÇİRDİKTEN SONRA ÜST GEÇİT YAPILDI'

Köylülerden Tahsin Uğur, "Köyden anayol geçiyor. Alt geçit yaptılar ama orayı da su basıyor. Araç yolu hiç yok. 'Kavşak yapılacak' dediler, bekliyoruz. Köy ikiye bölündü. Diğer taraftaki arazine gitmek istersen ya kaçak geçeceksin ya da üç-dört kilometre gidip kavşaktan döneceksin. Yolun karşısındaki vatandaşın bu taraftaki markete gelmesi için üç kilomtetre gidip gelmesi lazım. Kaçak geçtiğinde de ceza yazılıyor. Çok mağduruz, el atan kimse yok. Traktörle geçmek daha tehlikeli oluyor. Sıkıntımız büyük. Kazalar da oluyor. En son öğrenciler bir kazaya uğradı sonra üst geçit yapıldı. Sık sık kazalar oluyor. Kısa süre önce inekler de öldü kazalarda" dedi.

Tahsin Uğur

50 YILDA 18 ÇOCUK ÖLDÜ

Burnubulak Köyü'nden bir mahalle sakini de son 50 yılda köyden 18 çocuğun kazalarda öldüğünü vurgulayarak, şunları anlattı:

"Üst geçitler geçen yılarda yapıldı. Cep yollar lazım. Karşıdan karşıya geçmek büyük zahmet. Hayvanlar da geçemiyor. Sık sık kazalar da oluyor. 1970’li yıllardan bu yana sadece bu köyden 18 çocuk kaza sonucu öldü. Karayollarına başvuru yaptık. Kavşak yapacaklardı bekliyoruz hâlâ. Kışın daha zor oluyor. Yeni yol yapıldı ama köyden çıkarılmadı, genişletildi sadece."

'OKUL BİR TARAFTA, TAZİYE EVİ DİĞER TARAFTA KALDI'

Oğlaksu ve Aşağıköşk köyleri de Burnubulak ile aynı kaderi paylaşıyor. Yolun ikiye böldüğü bu köylerde de mağduriyet büyük. 200 haneli Aşağıköşk Köyü’nün 120 hanesi yolun bir tarafında, 80 hanesi ise diğer tarafta kalmış. Köy muhtarı Remzi Sosa, "Taziye evi bir tarafta, okul diğer tarafta. Gidip gelmek büyük sorun. Karşıya gitmek için dört-beş kilometre bir yol kat etmek lazım. Kazalar sık sık oluyor. Hayvanlar da ölüyor. En acil ihtiyacımız kavşak. Yetkililerin bir an evvel el atması ve bu sorunumuzu çözüme kavuşturmasını bekliyoruz" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER