Ağrılı Beritan'ın Hastalığı Meclise Taşındı

Taşdemir nakil bekleyen Beritan'ın durumunu TBMM ne taşıdı

Ağrılı Beritan'ın Hastalığı Meclise Taşındı

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Kök Hücre için nakil bekleyen Beritan’ın durumunu TBMM ne taşıdı.

Taşdemir Beritan Karaoğlan’ın durumuna ilişkin sunduğu soru önergesini basınla paylaştı Taşdemir’in Soru Önergesi şu şekilde;

Ağrı’lı Beritan Karaoğlan henüz 13 yaşında ve tam bir yıldır Öykü Arin ve daha birçok çocuk gibi kök hücre nakli için sıra beklemektedir. 7. Sınıf’a giderken başlayan rahatsızlığı bir yıl içerinde Beritan’ı getirdiği durum; okula gidemiyor, yatalak, yürüyemiyor, konuşamıyor kısacası hiçbir hayati fonksiyonunu gerektiği biçimde kullanamıyor. Beritan ve ailesi tedavi için Ağrı’dan İstanbul’a gidip gelmekte ve hem maddi hem manevi olarak çok zorlu bir süreç yaşamaktadırlar.

Bu Bağlamda ;

Beritan Karaoğlan’ın kök hücre nakli için yapmış olduğu başvuru neden sonuçlanmıyor? Beritan’nınsağlık giderlerini karşılamaya yönelik bir çalışmanız olacak mı?

Bakanlığınız bünyesinde yapılan doku eşleşmesi işlemlerinin yeterli bir hızla gerçekleştirildiğini düşünüyor musunuz? İşlemlerin hızlandırılmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve TÜRKKÖK sisteminde bağışçı nezdinde gerekli doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği işlenmemiş kan örneğinin oranı nedir?

Türkiye'de doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği kaç adet doku tipleme laboratuvarı bulunmaktadır?

Türkiye'de mevcut doku eşleştirme laboratuvarının sayısı, aynı zamanda bu alanda istihdam edilen uzman personel ile teknik araç ve gereçler, hastalarının ihtiyaçlarına ve tedavisine istenen zaman ve nitelikte yanıt verme noktasında yeterli midir?

Bakanlığınızın ülkemizde bu alanda mevcut olan birimleri ve personeli artırma yolunda bir hedefi var mıdır?

Türkiye'de doku tipleme işlemlerine bakanlığınız bütçesinden ayrılan pay ve bu kapsamdaki işlemlerin yıl ve ay bazında maliyeti nedir?

Bakanlığınız yurtdışındaki sağlık kuruluşlarından da doku eşleşmesi işlemlerine yönelik hizmet almakta mıdır?

Çağdaş dünyanın çok önem verdiği ve yüksek şekilde maddi, manevi kamusal ve özel teşebbüslerin desteğini verdiği genetik ve kök hücre konusunda Türkiye hangi çalışmaları yapmaktadır?

OECD ülkeleri içerisinde genetik ve kök hücre konusunda Türkiye’nin durumu nerededir?

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2019, 23:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER