Başkan Acar ;Tek Tuşla Doğubayazıt'ı 2050 ye Taşıdı

Yıldız Acar büyüyen ve gelişen Doğubayazıt'ın en önemli sorununa neşter vurdu çözüme kavuşturdu.

Başkan Acar ;Tek Tuşla Doğubayazıt'ı 2050 ye Taşıdı

Doğubayazıt Belediyesi hayata geçirdiği proje ile ilçede büyük bir problem olan içme suyu sorununu çözüme kavuşturdu.

1985 yılında Balık Gölü’nden çekilen isale hattıyla içme suyu ihtiyacı karşılanan ve o günün şartlarında 31 bin 184 nüfusa sahip olan Doğubayazıt ilçe merkezinde, aradan geçen süreye ve artan nüfusa karşın yeni su kaynaklarına erişilmediği için içme suyu problemi yaşanıyordu.

Hayata geçirilen proje hakkında açıklama yapan Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, göreve geldikleri ilk gün itibari ile Doğubayazıt ilçe merkezinde yaşanan su sıkıntısının bir an önce çözüme kavuşması amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi.

‘Doğubayazıt kent merkezi nüfusu bugün 80 bine ulaşmıştır.’

Yaklaşık 35 yıllık süre zarfında ilçe merkezinde artan nüfusa karşın yaşanan su sorunun çözümü konusunda gerekli çalışmaların yapılmadığını ifade eden Başkan Acar: “ 1985 yılında dönemin şartlarına uygun şekilde Doğubayazıt’ın İçme suyu ihtiyacını karşılayan şebeke sonraki yıllarda artan nüfusa rağmen yenilenmemiş ve bu sahada çalışmalar sadece 2014 yılında inşa edilen su arıtma tesisleri ile sınırlı kalmış. Büyüyen ve gelişen Doğubayazıt’ımızın nüfus artışının kendisi ile birlikte getirdiği sorunların başında içme suyu sıkıntısı olduğu da kentte yaşayan herkesin hem fikir olduğu bir konu olarak seçildiğimiz gün masamıza koyduğumuz ilk dosyamız olmuştur.. Sokakta vatandaşlarımızın özellikle kadınlarımızın hayır duaları ile muhatap kılındığımız bu sorun tabiî ki de ciddi bir fizibilite çalışması ve kaynak bulmakla ilişkili bir sürecinde önümüzde olduğu meşakkatli bir çalışmayı beraberinde getirmiştir.” dedi.

‘Sorunu çözecek kaynağı bulmak noktasında zorluk yaşamadık'

İlçe merkezindeki içme suyu sorununu çözmeye yetecek kapasitedeki su kaynağını bulma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten Acar, karşılaşılan problemlerin çözümü konusunda vatandaşlarla ortak hareket ettiklerini belirterek: “ Bulduğumuz su kaynağını kent merkezine taşımakta yaşanacak muhtemel sorunların bilincindeydik. Kente yaklaşık 20 kilometre mesafede aynı zamanda doğduğum köy olan Karabulak’ta ihtiyacımızı karşılayacak su kaynaklarının varlığından hahaberdardıkAma köylüleri ikna etmek için bir çaba sarf etmemiz gerektiğinin de bilincindeydik.

Bu nedenle yanımızda kentin sayılan isimleri ile birlikte köylülerimizle sürekli olarak bir diyalog ve ikna arayışı içinde olduk. Sorunun çözümü noktasında tabiî ki büyüklerimizin de çok büyük katkıları oldu. Köylülerimizde kadirşinaslık göstererek bu sorunun çözümünün yolunu açtılar.” İfadelerini kullandı.

‘Bayazıt’ımızın 50 yıl sonrasının ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir proje’

Hayata geçirilen proje ile birlikte ilçede uzun yıllar su sorununun yaşanmayacağını kaydeden Acar, projenin maliyetine ilişkin ise şunları söyledi:

“ Belediye çalışanı ekiplerimizle tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak KDV dahil 6 milyon 900 bin TL karşılığı Karabulak İçme Suyu isale hattımızın ihalesini tamamladık. Yaklaşık 20 kilometre mesafeden 280 ve 200’lük borularla kente taşıdığımız ve 250 kilovatlık motorlarla önce arıtma tesisimize sonrada şebekeye pompaladığımız Karabulak kaynakları ile Doğubayazıt’ın su sorununu çözmüş olduk. Tamamladığımız bu proje ile Doğubayazıt’ın 2050 yılına kadar arızalar dışında su kesintisi yaşamasının önüne geçtik.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER