Erincik ; İstediğiniz yerde konuşalım

Erincik ;Bakın bu zulme sessiz kalanlar yarın Savcı Sayan bu kentten gittiğinde, bu kentin bürokratları, bu kentin STK’ları, ne yapacaksınız siz?

Erincik ; İstediğiniz yerde konuşalım

DİSK Ağrı Şubesi tarafından organize edilen çevre il başkanları ve genel merkez yetkilisinin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. 

Genel-İş Eğitim Dairesi Başkanı M. Salih Doğrul, Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Eroğlu, Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu, Van Şube Başkanı Ömer Tekin, Hakkari Şube Başkanı Abdulhalik Durani yi misafir eden Erincik yaptığı konuşmada Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’a yüklendi. 

 Erincik ; Değerli arkadaşlar hepinizin bildiği gibi sınıf mücadelesinde sendikal rekabet kaçınılmazdır, rekabet olur. Ancak biz sendikal rekabet yaparken karşımızda rakip sendikaların temsilcilerini, yöneticilerini göremiyoruz. Belediye başkanlarını görüyoruz, kayyumları görüyoruz, başkan yardımcılarını görüyoruz, birim müdürlerini görüyoruz,  dedi. 

 Erincik konuşmasının devamında Sayan’ın sorununun kendisi ile olduğuna vurgu yaparak ‘’ senin derdin Ersin Erincik ile varsa buyrun basın önünde konuşalım, çarşıda konuşalım, işçilerin emekçilerin önünde konuşalım, hatta senin yeni yaptığın villalarda gidip konuşalım. Buna da cesaret edemiyorsan elini işçinin iradesinden çek, işçinin iradesine saygı duymaktan başka şansın yoktur.’’ifadelerine yer verdi Erinciğin konuşmasının ardından Genel-İş Eğitim Dairesi Başkanı M. Salih Doğrul yaptığı basın açıklamasını yaptı. 

 Açıklamada ; 

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Ağrı Belediyesinde gerçekleşen yönetim değişikliğinden bu yana uzun yıllardır sendikamız üyeleri ve işçiler üzerindeki baskılar bitmek bilmedi. Yapılmadık eziyet, yapılmadık fena muamele kalmadı. Yasa ve hukuk sadece kâğıt üzerinde kaldı. Üyelerimizden sendikalarını değiştirmeleri ısrarla istendi. İsçi arkadaşlarımızın direnmesi üzerine sistematik baskılar uygulandı. Üyelerimiz sendikalarını değiştirmeyi reddedince islerini, işyerlerini değiştirdiler, daha ağır koşullarda çalıştırıldılar. İsten çıkarılma tehditleriyle baskı gördüler. 

Az önce hukuk kâğıt parçası olarak değerlendirildi diye ifade etmiştik. Gerçekten de öyle oldu. Anayasa sendika seçme özgürlüğünü temel haklardan biri kabul eder. Hiç kimsenin sendika seçme veya sendikaya üye olup olmama özgürlüğüne müdahale edemeyeceğini güvence altına alır. Anlıyoruz ki Anayasa, Ağrı belediyesi yönetimince yok sayılmaktadır. 

Anayasa ihlal edilerek işçilerin sendikal tercihine müdahale edilmesi bir suçtur. Ceza kanunu bu sucu ve cezasını 118. Maddesinde kayıt altına almıştır. Adli makamları Anayasayı yasayı çiğneyen Ağrı belediye yönetimine karşı göreve çağırıyoruz. Bu ülkede hukukun ayrımsız işlediğini Anayasa ve yasaların herkes ve hepimiz için geçerli olduğunu görmek istiyoruz. 

Bilinmelidir ki sizler için görev yapan, çöpünüzü toplayıp caddelerinizi temizleyen sularınızı akıtıp, kanalizasyon işlerini üstlenen, kamu hizmeti ifa eden üyelerimiz hiç kimse tarafından itilip kakılamaz, kakılmamalıdır. Her biri emeği karşılığı ücret alan, bunun dışında hiç kimseye minnet borcu olmayan onurlu işçilerdir.  

Herkesin yasalardan doğan haklarına müdahaleye cüret edemeyeceklerinin farkında olması gerekir. Nitekim çeşitli belediyelerde çeşitli kademelerde yöneticiler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştır. Örneğin AKP’li Isparta Belediye başkanı ve yöneticileri, örneğin Eskişehir belediye yöneticileri mahkûm olmuş, hapis cezası, memuriyetten men,ve seçme seçilme hakkından mahrum bırakılma gibi cezalar verilmiştir. Yapılan fiilin suç olduğu ve cezası Türk Ceza Kanununda sabittir… 

Çok yakın bir tarihte Ağrı belediyesinin toplu sözleşme yetkisi için başvuru yapılacaktır. Belediye yönetimi işçilerin iradesini yok sayarak istediği gibi kontrol edebileceği yandaş bir sendika istemektedir.. Bu amaçla asıl görevi belediye hizmeti olan, bunun için maaş alan belediye yönetimi kamu hizmeti üretmek yerine anayasayı, yasaları ihlal etmekle meşgul bir şekilde üyelerimizi tek tek makamlarına çağırmak suretiyle rakip sendika için faaliyet içine girmiş durumdalar…bu konuda somut bilgi, kayıt ve ifadeler mevcuttur. 

Unutulmamalıdır; hukuk gereğini yapacak, er ya da geç sorumlu makamdakiler, İLO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Sosyal Şartı gibi sözleşmelerle devletin korumayı taahhüt ettiği örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettikleri için cezai sorumluluklar ve tazminat ödeme yükümlülükleri ile karşı karşıya kalacaklardır. Bununla yüzleşeceklerdir... Bunun için sendika olarak Genel-İş olarak sonuna kadar mücadele edeceğimizden başta üyelerimiz olmak üzere kimsenin şüphesi olmasın. İşçi iradesini kırmaya yeltenen belediye yetkilileri, sizlere sesleniyoruz er ya da geç kişisel sorumluluklarınızla baş başa kalacak ceza ve tazminat yükümüyle  karşı karşıya kalacaksınız bunu aklınızdan çıkarmayın. Hukukun dışına çıkmayın. 

 İşçi arkadaşlarımıza sesleniyoruz işverenin iş ve işyeri değişikliği yetkisi yasalarla sınırlandırılmıştır. Er ya da geç eski islerinizde çalışmaya devam edeceksiniz. Sendikal nedenle isten çıkarma yasal olarak yaptırıma tabi tutulmuştur. Haklı durumdasınız, kimse sizi itip kakmalıdır, onurunuzu sonuna kadar savunun. Yanınızdayız.  Geleceğinizi ipotek altına alacak şekilde işverenin tercih ettiği yandaş sendikanın yetki kazanmasına olanak vermeyin. Toplu sözleşme sizin işyerinizdeki temel güvencenizdir. Güvencenizi ve geleceğinizi korumak ellerinizdedir. Yetki sürecine az süre kaldı biraz sabır ile iyi ve umutlu günlere ulaşacağız. 

Kamuoyuna ve yetkililere sesleniyoruz; kamu hizmeti görmekle yükümlü bir kurumun işçi hakları konusunda hukuk dışı davranışları, diğer kamu hizmetleri alanında da yapacakları için bir göstergedir. Ağrı ilinin bütün kesimlerine Belediyenin hukuk içinde kalması için baskı kurmaya çağrıda bulunuyoruz. Yoksa bu hukuk dışılık bir gün sizin de canınızı yakar.  

Biz DİSK\Genel-İş olarak başta üyelerimizin hak ve menfaatleri olmak üzere yapılan bütün hukuksuzlukların karşısında olacağız. Basının ve Kamuoyunun bilgisine sunarız.. 

  

Yaşasın DİSK, Yaşasın Genel-İş 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER