Toprakkale'de define savaşlarına bu kez köylüler dahil oldu

Toprakkale de tespit edilen defineye ilişkin siyaset ve bürokrasininde dahil olduğu define savaşları devam ediyor,köylüler hazinenin çıkarılmasına müsade etmiyor.

Toprakkale'de define savaşlarına bu kez köylüler dahil oldu

Ağrı’nın Eleşkirt İlçesine bağlı tarihi 390 lara kadar uzanan Toprakkale Köyünde Ermenilere ait olduğu iddia edilen hazinenin çıkarılması için bölgeye giden guruba köylüler müdahale etti. 

Gerginliklerin yaşandığı bölgede köylüler izin vermediği için kazı başlatılamadı. 

Tespitin ardından yasal iznin çıkmasının beklendiği süreçte Akp Eleşkirt İlçe Başkanı Ergün Tenekeci’nin bölgede izinsiz olarak bulunması üzerine başlayan olaylar sonrası başlatılan adli süreçle birlikte idari soruşturma içinde müfettiş görevlendirilen Toprakkale Köyünde beklenen kazı bir türlü yapılamıyor. 

12 Ocak Çarşamba günü yasal izi alarak köyde çalışma başlatacak olan gurup köylülerin engellemesi ile karşılaştı. 

Kazının yapılacağı bölgeye çok sayıda Jandarma sevk edilerek güvenlik tedbirleri alındı. 

Köy halkının çıkarılacak definede köyün payı olduğunu bu nedenle yasal dağıtımda ödenecek miktarın köye bırakılması gerektiğini idida ederek kazıya izin vermezken olayı takip eden vatandaşlar işin teknik boyutunada itirazlarını dillendiriyorlar. 

Yapılacak kazının tarihi bir yapıya zarar vereceğini söyleyen vatandaşlar,ne bir arkeolog nede bir yetkili yok kazı alanında kafalarına göre yıkıp tahrip edecekleri yapı belkide çıkaracakları hazineden çok daha kıymetli olacak.Bölgede bu mevsim şartlarında kazı yapmanın anlamsız olduğununda altını çizen vatandaşlar define kaçmıyor yerinde duruyor bu telaşın altında başka birşeylermi var acaleniz ne neden baharı beklemiyorsunuz diye soruyorlar. 

Toprakkale’de tespit edilen definenin daha bir çok kez gündemi işgal edeceği öngörülüyor. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

Diyolar 30 ton altın heykel ve mucevherler varmıs

Sanat
Sanat - 2 yıl Önce

Agri ve civar ilçeleri tarihi yönden araştırılsa neler yok kültür mirasımiza neler katılir nerdeyde her yerde tümulus, höyük. Kaya mezarı yeraltı oda mezarları urartu pers roma bisanz ermeniler sasaniler ve bu medeniyetlerin kalıntıları var .ve daha bilmediğimiz ćok şey

Mehmet
Mehmet - 2 yıl Önce

Agri ve civar ilçeleri tarihi yönden araştırılsa neler yok kültür mirasımiza neler yapılir nerdeyde her yerde tümulus, höyük. Kaya mezarı yeraltı oda mezarları urartu pers roma bisanz ermeniler sasaniler ve bu medeniyetlerin kalıntıları var .ve daha bilmediğimiz ćok şey

SIRADAKİ HABER