Burçin Mutlu Pakdil Kimdir

Türk Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil'in ABD de heykeli dikildi

Burçin Mutlu Pakdil Kimdir

ABDnin Minnesota Duluth Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olarak bulunan Türk Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil, eşine çok az rastlanan ve daha önce gözlemlenmemiş bir çift halkalı galaksi (yıldız kümesi) keşfetti. Buluş sonrası yıldız kümesi kaşifi olan Burçin Mutlu Pakdil’e ithafen 'Burçin’in Galaksisi' olarak adlandırıldı.

Burcunun Galaksisi olarak isimlendirilen yıldız kümesi

Minnesota Üniversitesi ve Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi’nden bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda keşfedilen ve PGC 1000714 katalog numarasıyla kayıtlara geçti.

İsmi ile anılan kaşifi olduğu galaksi hakkında konuşan Burcu Mutlu Pakdil, 'Hoag tipi galaksiler dairesel bir şekilde yuvarlak çekirdeklere sahiplerdir. Gözle görünür şekilde onları bağlayan hiç bir şey bulunmamaktadır. Büyük çoğunluğu ise samanyolu gibi disk şeklinde bulunur. Sıra dışı görünümleri bir kenara, gök bilimcilere galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda önemli bilgiler verir' dedi.

banner47
Burçin Mutlu ve ekip Şili dağlarında geniş çaplı kullandıkları teleskop sayesinde Güney YarımKüre üzerinde kolayca gözlemlenebilen galaksilere yoğunlaştı. Mutlu, sonrasında ise görüntüler toplanırken bu galaksinin iki ana özelliklerini (yaş, dış halka tipi, merkez gövdesi) belirlediklerini söyledi.

Burcu Mutlu Pakdil’in Dallas North Park Center'da Heykeli Dikildi

Dünyadan 359 milyon ışık yılı uzakta bulunan bir galaksi keşfeden Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil'in heykeli, dünyada yaptığı çalışmalarla takdir edilen 10 önemli bilim kadının arasında yer aldı. Pakdil'in heykeli Teksas'daki Dallas North Park Center'da sergilenmeye başladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2020, 17:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER