Udumbara Çiçeği Nedir ,Udumbara Efsanesi

Çanakkale'de izine rastlanılan Udumbara çiçeği efsanesi

Udumbara Çiçeği Nedir ,Udumbara Efsanesi

Budist gelenek ve inançlarına göre 3000 yılda bir açtığı iddia edilen Udumbara çiçeği varlığını milyonlarca yıldır sürdüren bir çiçek olarak litaretürlerde yer alır.

Olağan dışı bir dış etmenle karşılaşmadığı takdirde aylarca yaşayabilen 7 milimetrelik çapı ve 1 milimetrelik gövdesi bulunan udumbara çiçeği, çiçeklerin ve meyvelerin üzerinde de çıkabilmektedir.

Budist İnanışına göre efsaneleşen Udumbara çiçeğinin gizemi nedir?

Budist inancına göre udumbara çiçeği, binlerce yılda bir görüldüğü rivayeti nedeniyle botanik bilimiyle uğraşan pek çok kişinin yakından takip ettiği türler arasında yer alıyor.

Cennetten gelen hayır çiçeği' olarak da bilinen udumbara çiçeğine Çanakkale'de rastlanılması özelliklerinin ve nerede yetiştiğinin merak edilmesine neden oldu.

UDUMBARA ÇİÇEĞİ EFSANESİ NEDİR?

Udumbara çiçeği aslında ağaçların dallarında parazit olarak yetişen bir çiçektir. Youlan Paulo ismiyle de bilinen bu çiçek çapı 7 mm gövdesi 1 mm olan çok küçük bir çiçektir. Üzerinde yaşadığı ağacın meyvesi içinde yetiştiği için gözle görülmesi oldukça zordur. Udumbara çiçeğinin üç bin yılda bir açtığı ve çok nadir görüldüğü inancı üzerine bu çiçek ile ilgili bir inanç gelişmiştir. Budistlerin inandığı efsaneye göre mucize bir çiçektir.

Udumbara Hint dilinin en eski hali olan Sanskritçede ’cennetten gelen hayır çiçeği’ anlamına gelmektedir. İnsanların cennetten geldiğine inandıkları bu nadir görülen çiçek görüldüğünde cennette gibi yaşayacakları Budist inancında yer almaktadır. Avatar çiçeği de denilen Udumbara’nın mucizeleri getireceği inancı Budistler için vazgeçilmezdir.

Udumbara çiçeği genellikle ’Chrysoperla carnea’ adlı kanatlı bir böceğin çiçeğiyle karıştırılmaktadır. Sebze ve meyve bahçelerinde bulunan yaprak biti, kırmızı örümcek, beyaz sinek gibi zararlı böcekler ile beslenen faydalı bir böcektir.

Udambara Çiçeği Türkiye dede görüldü.

Çanakkele'nin Lapseki ilçesine bağlı Beybaş köyünde, ailesiyle birlikte kiraz hasadı yapan Zeynep Ayhan (18), dinlenmek için mola verip altında oturduğu ağacı incelerken bir kiraz ve yaprağın üzerinde, Budistlere göre 3 bin yılda bir açtığına inanılan 'udumbara' çiçeğini fark etti. Ayhan, "Yaptığım araştırmada, Budizm inancına göre bunun cennetten gelen hayır çiçeği olduğunu öğrendim" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER