Kategoriler

Ağrı04Haber

CHP Kadın Kolları Ağrı İl Başkanlığından Basın Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Ağrı İl Başkanlığı 8 Mart 'a ilişkin bir basın açıklaması yayımladı.

CHP Kadın Kolları Ağrı İl Başkanı Neriman Alptekin partilerinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe dair duygu ve düşüncelerini basın açıklamasıyla  kamuoyu ile paylaştı.

Başkan Alptekin açıklamasında ;

Sesimize ses olan değerli basın emekçileri,

Emeğin hakkını ve eşit günlerin mücadelesini veren tüm kız kardeşlerim, 

Hepimizin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

Bugün bizler, yerkürenin bütün kadınları, dayanışma içinde haklarımızı haykıracağız. Bizim için 8 Mart, sadece eşit ve özgür bir geleceğin iradesi değil, aynı zamanda hak mücadelesi veren tüm kadınlara saygı duruşudur.

Kadınlar tarih boyunca tüm toplumsal mücadelelerin en ön saflarında yer aldı. Sahip olduğumuz her hakta, edindiğimiz her kazanımda o cesur kadınların payı vardır. 

Bundan 164 yıl önce, Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışan 40 bin dokuma işçisi kadın, kendilerine dayatılan ayrımcılığı reddetti. Binlerce işçi kadın, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve eşit işe eşit ücret talebi ile grev yaptı. Fabrika kapıları üzerlerine kilitlendi. O sırada çıkan yangında, kapı önüne yığılan barikatları aşamayan kadınlardan 129’u yanarak hayatını kaybetti. 

Bu olay dünyanın her yerindeki kadınların öfkesini örgütledi, yaşamlarıyla bedel ödeyenlerin hak mücadelesi hiç unutulmadı. Yıllar sonra; 27 Ağustos 1910 tarihinde, Kopenhag’da 2. Enternasyonel’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’ndaki toplantıda, Clara Zetkin dokuma fabrikasında hayatını kaybeden kadınlar için 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi. O gün bugündür kadınlar, mücadelenin ve dayanışmanın örgütlü gücünü kutluyor. Her sokakta, her mahallede, her ilçede, her şehirde sesimiz daha gür çıkıyor. 
Değerli basın emekçileri, 

Bizim baharımız, 8 Martlarda alanları dolduran kadınların yan yana gelmesiyle başlar. 

Peki bugün ülkemizde kadın erkek eşitliği açısından neredeyiz?

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre 153 ülke arasında 130. sıradayız. Bu yıl pandemi koşullarıyla derinleşen ekonomik kriz, kadınların yükünü daha da arttırdı.Kadınlar ve erkekler arasında hep var olan gelir eşitsizliği, bu dönemde iyice büyüdü. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 43’e çıktı. 

İktidar temsilcileri “lebalep” kongrelerde ülkeyi demokrasi şölenlerine boğduğunu iddia ederken, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara, 8 Mart’ı kutlayanlara şiddet uygulanıyor, cezalar yağıyor. Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dans eden kadınlara dava açılıyor. Bu demokratik eylem, “Cumhurbaşkanına hakaret” noktasına getirilerek hapis cezası veriliyor. Diğer yanda ise kadınlara şiddet uygulayanlar, elini kolunu sallayarak sokaklarda dolanıyor. Kadınlar, saldırganlarıyla karakollarda barıştırıp evlerine yollanıyor. İktidar zihniyeti kadınlara “itaat et rahat et” anlayışını dayatıyor.

Oysaki şiddet kader değildir, kederdir!

İstihdamda tutunabilen kadınların çoğu, düşük ücretle, sendikasızlıkla, işini kaybetme korkusuyla, uzun çalışma süreleriyle, mobbingle baş etmeye ve evine ekmek götürmeye çalışıyor.

Kadının emeğini yok sayanlara haykırıyoruz: Her kadın emekçidir! Kendisinin, çocuklarının, ailesinin ve toplumun geleceği için insanca yaşam kavgası verir. 

Biz Cumhuriyet Halk Partili Kadınlar olarak; bu kavganın da, bu taleplerin de, geleceğin aydınlık günlerini barındıran bu umudun da yılmaz savunucularıyız. Bizler, haklı mücadelemizi örgütleyerek tarihe yön verenler olacağız. 

Emek biziz. Umut biziz. Mücadele biziz. Halk biziz. Halkın iktidarını da bizler kuracağız.

Kutlu olsun 8 Mart! Dayanışma olsun, yaşam dolsun, cesaret olsun…ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

ömersöylemez 5 Yıl Önce

başarılarınızındevamını dileklerimle

Sefa 5 Yıl Önce

Nihat abi başarıların daim olsun seninle gurur duyuyoruz

Daha Fazla Haber
AĞRI
1107 Kez Görüntülendi.
Gülten Avcı Hayatını Kaybetti
AĞRI
723 Kez Görüntülendi.
Ağrı Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız Genel Başkan Ağırladı
AĞRI
481 Kez Görüntülendi.
Başkan Sayan'dan Üreticiye Destek
AĞRI
3111 Kez Görüntülendi.
Ağrılı Firari Terörist Operasyonla Yakalandı
AĞRI
3656 Kez Görüntülendi.
Ankarada İş Kazası Ağrılı Kuzenler Feci Şekilde Can Verdi
AĞRI
4790 Kez Görüntülendi.
Ağrı Polisinin Hızlı Müdahalesi Olası Katliamı Önledi
AĞRI
2927 Kez Görüntülendi.
Baran Erden'den Teşekkür Mesajı
AĞRI
6782 Kez Görüntülendi.
Ağrı'da Adliye çıkışı silahlı çatışma yaralılar var
AĞRI
1433 Kez Görüntülendi.
Ağrı'da Sahte Para Operasyonu
AĞRI
930 Kez Görüntülendi.
Ağrı Şeker Fabrikası’ndan Ekonomiye Çifte Katkı