Ağrı da on binlerin mezun olduğu Naci Gökçe Lisesi yıkılıyor

Ağrıda onbinlerin mezun olduğu okul yıkılıyor

Ağrı da on binlerin mezun olduğu Naci Gökçe Lisesi yıkılıyor

1933 – 1934 yılında Karaköse Ortaokulu olarak Eğitim-Öğretime başlamış 1963 yılında Naci Gökçe Lisesi adını almıştır. Bugün halen Naci Gökçe Anadolu Lisesi adı altında Eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.

Milli Eğitim Müdürlüğünce adını, 1922 Ağrı Karaköse köyünde dünyaya gelen NACİ GÖKÇE isminden almıştır. Naci GÖKÇE Piyade subay olarak görevlendirildiği Kore savaşında başarılı bir savunmadan sonra şehit düşmüştür. Karaköse okulu Naci Gökçe Lisesi olarak adını almıştır.

1933-1934 eğitim öğretim döneminde Karaköse Ortaokulu adıyla öğrenim hayatına başladıktan sonra 1963 yılında Kore Şehidi Üsteğmen Naci Gökçe’nin adını alarak Şehit Naci Gökçe Lisesi adı ile aynı binada bugüne dek onbinlerce öğrenci yetiştiren okulumuzun ana binası yıkılıyor.

Ağrı da yaşayan herkesin anılarında yer edinen Naci Gökçe Lisesi Ana binası farklı yıllarda çeşitli güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının sonunda ana binanın işlevini yitirmesi nedeni ile yıkılması için çalışmalar başladı.

Şimdilerde tahliye edilen Naci Gökçe Lisesinin önümüzde ki günlerde yıkılacak olması hüzünle karşılanıyor.

Şehit Naci Gökçe Kimdir

Şehit Piyade Üsteğmen Naci GÖKÇE (1946-157), 01 Temmuz 1922 tarihinde Ağrı ili Karaköse’de dünyaya gelmiştir. Annesi Zahide Hanım, babası Mustafa Bey’dir. Perihan Hanım ile evlenmiş ve Ertuğrul isminde oğulları dünyaya gelmiştir.

İlk ve Ortaokulu Ağrı’da, lise eğitimini Bursa Işıklar Askeri Lisesinde tamamladıktan sonra 11 Eylül 1944’te Harp Okuluna girmiş, 30 Ağustos 1946’te Asteğmen olarak mezun olmuştur.

İlk görev yeri (Burhaniye) 5’inci Kolordu, 71’inci Tugay, 52’nci Alay, 5’inci Bölük Komutanlığı’dır. 23 Aralık 1948 tarihinde (Gaziemir/İzmir) 5’inci Kolordu, 65’inci Tümen, 192’nci Alay, 11’inci Tabur, Ağır Bölük Komutanlığına tayin olmuştur. 30 Ağustos 1950 tarihinde Üsteğmenliğe terfi etmiştir.

Askerlik yaşamı boyunca çok iyi bir sicile sahip olan Üsteğmen Naci GÖKÇE, arkadaşları ve komutanları tarafından çalışkan, cesaretli, atılgan ve hiçbir şeyden korkmayan bir subay olarak tanınmıştır.

18 Ağustos 1950 tarihinde Kore 1’inci Türk Tugayı, 241’inci Alay, 7’nci Bölük, 3’üncü Takım Komutanlığına atanmıştır. Bu görevde iken Wawon Muharebesine katılmış, birliklerin Sinnim-ni’ye doğru çekilmesiyle birlikte, yarım ağır makineli takımı ile takviye edilen 7’nci Bölüğe Muharebe İleri Karakolu görevi verilmiştir. P.Ütğm. Naci GÖKÇE’nin 3’üncü takımı ise bu bölüğün en uzağında çevre savunmasına görevlendirilmiştir.

Düşman, 28 Kasım’ı 29 Kasım’a (1950) bağlayan gece taarruza geçmiştir. Meydana gelen çarpışma sonucunda P.Ütğm. Naci GÖKÇE’nin 3’üncü Piyade Takımı, üç yönden (Kuzey, Doğu ve Güney) kuşatılmıştır. Takımı yoğun düşman ateşi altında, iki saat çarpıştıktan sonra Sinnim-ni köyünün doğusundan Tongjukkyouchon vadisine çekilmiş, pirinç setlerinden yararlanılarak saat 02.30’da 1’inci Tabur, 2’nci Bölük mevzilerine ulaşılmıştır. Sabaha kadar çarpışma devam etmiştir.

Ütğm. GÖKÇE, kasık ve bacaklarından yaralanmış, kan kaybetmeye başlamıştır. Takımındaki askerleri yaralı komutanlarını geri taşımak istemiş ancak üsteğmen reddetmiştir. Askerlerine geri çekilme emrini vermiş, kendisi ise yaralı bir şekilde bulunduğu siperde kalmış ve son mermisine kadar düşmanla savaşarak şehit olmuştur.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Aslan Aslan
Aslan Aslan - 2 yıl Önce

Acaba Naci Gökçe'nin altındaki gizli sığınak ne olacak? Sahipsiz bir memleket olmasaydı orasını bir müze yaparlardı. O yer altı sığınakları 1926 Ağrı Direnişinden kalma. Yani yüz yıllık. Ama Ağrıda tarih kimin umurunda. Ağrı Kürt memkeketi olduğu için sömürü sistemi mevcut. Yani düşmanca bakılıyor. Bu mantık merkez camiyi de yıkar, Naci Gökçeyi de. Ama olsun Kürtler birgün herşeyi sıfırdan yaratacak. Elbet birgün fırsat doğar.

Ali Ağrı
Ali Ağrı @Aslan Aslan - 2 yıl Önce

Bende 2001de mezun oldum. O sığınağı iyi bilirim. Biz bahçede top oynarken bahçe çöktü, altındaki sığınak göründü. Birkaç öğrenci indirildi, tünel pansiyona doğru gidiyordu. Herhalde işkence yeriydi. Çünkü anında oraya kum döküp, üstüne halı saha yaptılar. Belli ki orasının ortaya çıkmasını istemediler. Yoksa alel acele üstü kapatılmazdı.

Aslan Aslan
Aslan Aslan - 2 yıl Önce

Taner bey, ben her zaman söylerim. Taner Söylemez, milliyetçi de olsa erkektir, yiğittir. Bu memleketi gerçekten seviyor ve içinde de öyle bilindik milliyetçiler gibi kin, düşmanlık yoktur. Ben dün bir yorum yaptım, yayımladım. Senin haricinde, o kendine gazeteci diyip de, nokta ve virgülden dahi haberi olmayanların hiç biri bu tür yorumları yayımlamaz. Sen her fikre hoş görü ile yaklaşıyorsun. Bu dünyada da, diğer dünyada da senin insan sevgine, Ağrı sevgine hep şahitlik yapacağım.

Aslan Aslan
Aslan Aslan - 2 yıl Önce

Bu arada Naci Gökçe, Ağrı Golesor (köyün uydurulmuş yeni ismini bilmiyorum) köyündendir. Ağrının yetiştirdiği değerli bir insandır. Köken olarak da Terekeme'dir. O köyde Ermeniler soykırım yapmış.

Ekrem DÜNDAR
Ekrem DÜNDAR - 4 ay Önce

1969 - 1973 Ortaokul 1973 - 1976
Eğitim ve öğretim yıllarında aslen Ardahanlı olup,Ağrı'da 6 yıl yatılı ortaokul ve lisede okudum. Yatılı okuyanların çoğunluğu Kars ve Ardahanlı olmakla beraber, Naci Gökçe lisesi'nde gündüzlü öğrencilerle beraber okurduk. Okulun açıldığı ilk aylarda ödenek yokluğundan dolayı pansiyonda üçünün yemek çıkmazdı sabah kahvaltısı ile yetinir dik. Yaz aylarında çok kar yağdığı ve soğuk olduğu için yine ödenek yetersizliğinden kömür gelmezdi. Okulumuz ha bire tatil edilirdi. Lise yıllarım ağrıdı geçti. O tarihlerde Doğu Anadolu'da pilot bölge olarak modern lise eğitimi veriyordu, İngilizce, Fransızca, Almanca yabancı dille beraber, kimya ve fen laboratuvarları vardı. Modern matematik, kimya, biyoloji, ( evrim teorisi) sanat tarihi, Osmanlı tarihi, cumhuriyet tarihi, Atatürk ilke ve inkılapları, coğrafya, edebiyat, kompozisyon, Türkçe, felsefe, din ve ahlak,müzik, beden eğitim, derslerini görürdük. Yazılı sınav yapılması yoktu. Her dönem, 3 test sınavı bir sözlü sınavı yapılırdı. Cumhuriyet caddesi'nin bitişi tayyare mahallesi'nin başladığı bölgede Ağrı Halk kütüphanesi vardı oraya gider ders çalışırdık. Ayrıca, Eleşkirt yolu üzerinde stadyum yolunun olduğu yerde Ağrı Halk Eğitim merkezi vardı orada her türlü sanatsal bilgi ve beceriler den kurs alırdık.Mezun olduğumuzda okulumuzun Müdürü, Eleşkirt'li rahmetli İsmet Ömeroğlu idi. Naci Gökçe Lisesi, kış sporlarında uzun koşu maratonların da diğer spor dalları ile bilgi yarışmasında Doğu Anadolu'da hep 1. olurdu. Ağrıyı çok severim. İlk lise aşk larımızda orda başladı. Bahar ve yaz aylarında kırık köprü'ye gider yüzer dik ( çimerdik) küpkıran köyüne giderken köprüden Murat nehrine atlar yarış yapardık. Cumhuriyet caddesi'nin bitişiğinde Aksoy sineması Doğubeyazıt yolu üzerinde kırık köprüye giderken yetiştirme yurduna yurt sineması bir de merkez caminin hemen arkasında büyük orduevi yapılmıştır orduevi sinemaları vardı. Öğrenci olduğumuz için 50 kuruşa girer film seyreder dik. Sonuçta şunu diyebilirim şimdi yurdumuzda Profesör enflasyonu var. Bizim dönem mezunlarımız onlardan daha bilgili ve becerikli.

SIRADAKİ HABER