Ağrı'nın Ev Kuzusu

Ev sahibinin merhameti talihsizliğini yenmesine neden oldu şimdi süt kuzusu olarak büyüyor

Ağrı'nın Ev Kuzusu

Ağrı’da çiftçilikle uğraşan Mustafa Esen, erken doğan kuzuyu soğuk havalar nedeniyle evinde besleyerek büyütmeye çalışıyor. 
Ağrı merkeze bağlı Yukarı Küpkıran Köyü’nde yaşayan ve 20 yıldır hayvancılıkla uğraşan Mustafa Esen isimli vatandaş, sürüsünden bir koyunun erken doğum yapması sonucu dünyaya gelen kuzuyu evinde kendi eliyle besleyerek hayatta tutmaya çalışıyor. Erken doğan kuzuların gelişimini tamamlamakta güçlük çektiğini söyleyen Esen, yaklaşık bir ay boyunca bu kuzuya evin içinde ailenin bir üyesi gibi bakacaklarını söyledi.
‘Biberonla kuzuya süt veriyoruz’
20 yıldır hayvancılık yapan ve ailesinin geçimini bu şekilde sağladığını belirten Mustafa Esen, bu tür erken doğum sonucu doğan kuzuların bakımlarının zahmetli olduğunu kaydetti. Kuzunun sağlıklı bir şekilde büyümesi için evde beslediklerini ifade eden Esen konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı: 
“Hayvancılık mesleği babamızdan bize kalan bir meslek ve ben de yaklaşık 20 yıldır bu şekilde geçimimi sağlıyorum. Dün sürümüzden bir koyun beklemediğimiz bir anda erken doğum yaptı. Erken doğan kuzular gelişimini tamamlamakta zorlandıkları için burada biz devreye giriyoruz. Erken doğan kuzuya evde sobanın yanında sıcak ve temiz bir ortamda bakıyoruz. İlk başlarda ayakta durmakta güçlük çektiği için biberonla kuzuya süt veriyoruz. Birkaç gün sonra ise kuzu tek başına ayakta durabilmeye başladığında ise annesinin yanına götürüp emzirdikten sonra tekrar eve getiriyoruz. Bu durum yaklaşık bir ay kadar bu şekilde sürüyor. Kuzunun kendi başına ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geldiğinden emin olduğumuz zaman artık kuzuyu sürünün arasına bırakarak doğal ortamında kalmasını sağlıyoruz.”

Haber& Foto ;Serkan Akgün

banner47

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2021, 15:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER