PROFESYONEL TAZİYECİLERİN 14 ÖZELLİĞİ

Gazetemiz köşe yazarı Barış Ülker toplumsal meseleleri kendi üslubu ile değerlendirmeyi sürdürüyor

PROFESYONEL TAZİYECİLERİN 14 ÖZELLİĞİ

Gözümün nuru yurdumun harikulade geleneklerinden birine ev sahipliği yapar taziye evleri. Bu taziye evlerinin bazı konukları var ki, konukluk özelliğinin ötesine geçerek oranın müdavimi olurlar. Profesyonel taziyeciler olarak tanımladığım bu kişilerin özelliklerini tek tek saymak istiyorum.

Bu kişiler, ölen kişiyi tanısalar da tanımasalar da muhakkak tanıyorlardır(!) Ya da en azından tanıyor gibi yaparlar.

Her konuda kesinlikle bilgi sahibidirler. İlaveten, her konuda illaki bir hatıraları vardır.

Etkinlik dönemleri defin işlemlerinin bitmesiyle başlayan bu kişiler, 3. günde en faal olduğu anları yaşarlar; ve sonrasında aniden serbest koyboluşa geçebilme kabiliyetine sahiptirler. Bazen 7. günde tekrar görülebildikleri tespit edilmiştir.

İlgi alanları her şey olan bu kişiler, bir noktadan sonra cenaze sahipleriyle karıştırılacak kadar yerleşik hayata geçerler. Hatta bizatihi taziyeleri kabul ettikleri de gözlenmiştir.

Yerleşik hayata hızlı geçişler yaşamalarından sonra yönlendirici ve emir verici vazifeler üstlenerek sağa sola buyruklar verirler. Bu emirler arasında çayın açık olması, karabiber ve tuz istenmesi gibi marjinal buyruklar ön sıradadır.

Kimi varsayımlara göre her taziyede 15 bin ila 20 bin arası fatiha okudukları düşünülmektedir; ya da en azından okumaları beklenmektedir!!!

Kurdukları haber alma ağlarıyla vefat haberlerini cenaze yakınlarıyla eş zamanlı olarak alırlar. Öyle ki kimi veriler, vefat haberini cenaze sahiplerinden daha da erken öğrenebildiklerini göstermektedir.

Taziye yerlerine intikalleri saniyede 310 bin kilometredir. Bu nedenle ışık hızının geçilemeyeceğine dönük bilimsel kanunları yerle bir ederler.

Taziye yerlerine gelenlere, yaşanan tıbbi ve dini işlemler hakkında ayrıntılı brifing verebilirler.

Ölüm hakkında verdikleri mistik bilgiler sonrasında derin memleket meseleleri üzerine aydınlatıcı malûmatlar verirler.

Popüler sohbetleri genelde kavurma yedikleri esnada gerçekleşir. Bu sohbet konuları ise dananın yaşı, yerli mi yabancı mı olduğu ve o an yedikleri kavurmanın hayvanın neresinden olduğudur. Konuyla ilgili ortaya attıkları teoriler genelde kabul görür. Zira belli bir profesyonelliğe eriştikleri herkes tarafından bilinir(!)

Bu kişilerin yaşamları boyunca 10 bin civarı taziyeye iştirak ettikleri düşünülmektedir. Ama her yörenin kendi rekortmenleri olduğu için ulusal bir data mevcut değildir.

Hepsinde görülen sağlık sorunları arasında aşırı çay tüketimine bağlı olarak anemi, yüksek tansiyon ve kalp ritim bozukluğu gelmektedir. Bu kişilerde yer yer kırmızı et hastalığı olarak da bilinen "gut" hastalığı da görülmektedir.

Profesyonel taziyecilerin çok sevilmelerinden olsa gerek ki, kendi cenazelerine katılım çok azdır!!! Bu da bir vefasızlık örneğidir(!)

Kalın sefa ile...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Metin Çelebi
Metin Çelebi - 3 yıl Önce

Kalemine sağlık bu sömürü düzeni bitmez çünkü rant var acilen yeykililer buna çare bulmalı yoksa daha vahim yeni yeni icatlar türeyecek cenazenin yıkanmasından defn işlerine kadar para olmazsa olmaz tosun kes kavurma pilav çacık ayran oh ne güzel belediye imam görevlendirmeli ayrıca kanaat önderleri bu yemek ziyafet işini ivedilikle kaldırmalı insanlar taziyeleri için kredi çekiyor alamayanlar tefecilerden yüksek faizle para alıyor aciilen bu uyduruk hacı hoca yobaz takımının oyununu bozalım gerçek islam bu değil örnekmi alooo hesso ula çabuk gel filanca taziyede kavurma var çabuk gel nerde hayır nerde hayrat dostlar pazarda görsün

Metin Çelebi
Metin Çelebi - 3 yıl Önce

Bu ziyafet işine dönen gerçekten taziye sahiplerini sıkıntıya sokan alışkanlığımızdan hemen vaz geçelim hiç bir ALLAH ın kulu başta din görevlileri olmak üzere bu israftır israfta dinimizde haramdır diyen oldumu olmaz çünkü taziye yerlerinde 4 minder yada taçlı koltukta oturma varken kavurma varken üstüne saygınlık varken taziye sonrası maddi destek varken neden karşı gelsinler son günlerde COVİD den ölüm oranı artınca din simsarlarının omuzlarında ses sistemi mikrofonla geldiklerini gördüm ayıptır günahtır taziye sahibi yakınını kaybetmiş onamı üzülsün sizin işleminizimi doldursun dostlar siz hiç zayıf tıska fakir bu işi yapanı gördünüzmü maşAllah göbek 1 metre ileride boyun dönmüyor bilek desen güreşci bileği araba passat ev duplex ye babam ye benim vasiyetimdir elbet bir gün öleceğim bu geleneğin dışında defnimi yapın mezarımı mermerden değil hayrımı yetim fakir gurabaya verin onlar sevinsin ensesi kalınlar değil z kuşağı uyandı darısı meee kuşağında

Bülent öncel
Bülent öncel - 3 yıl Önce

Işık tutmuşsunuz kaleminize sağlık.
Bu ve buna benzer yazılar okuduğumda bu absürt,akılalmaz,sömürü vs bin tane daha yazılırda yazmaktan söylemekten usandık.
Bu taziye yemekleri be zaman girdi bizim hayatımıza bizim küçüklüğümüzde bildiğimiz taziye evine komşular yemek götürürdü bu berbat geleneğin bir an önce son bulması ümidiyle. Ve son olarak Ali şerati üstadı yad edelim “dün komşumuz açlıktan öldü bugün taziyesinde kurban kestiler”

Asi
Asi - 3 yıl Önce

Taziyeler bir anda milletin gozunde yemek yarışmasına dunuşuyor kavurma tuzlumu pilav lapa

rüzgar var
rüzgar var - 3 yıl Önce

Mizahın başkentidir ülkem :)

Ağrı
Ağrı - 3 yıl Önce

Bir taziye ziyaretleri kalmıştı dil uzatmadığınız.
Gereksiz bir yazı olmuş. Kusura bakmayın ama uç noktalar bulup oradan kültürel dezenformasyon yapmak doğru bir üslup değil.

Nurbatur
Nurbatur @Ağrı - 3 yıl Önce

Kiymetli kardeş. Yazıda bahsedilen taziyeler değil. Profesyonel taziyeciler. Sakın bu özelliklerden birini mi taşıyorsun :)

SIRADAKİ HABER