Ağrı da Ak Parti ve Hdp 1'er Vekil Kaybetti

Ağrı da Koçbaşı adayı olmayan iki parti birer milletvekili kaybetti

Ağrı da Ak Parti ve Hdp 1'er Vekil Kaybetti

Ağrı’nın bir koçbaşı adaya ihtiyacı vardı Ak Parti ve Hdp adına sahaya sürecekleri bir isim 2-2 yi getirebileceği gibi 4-0 a da götürebilirdi.

Hdp nin aday belirleme süreci sonrası elinin tersiyle ittiği bir sandalyeye Ak Parti çok yakın duruyordu ama onlarda doğru olanı yapmadıklarından (yapamadıklarından demiyorum ) ikram edilen 2. Sandalyeyi ellerinin tersiyle ittiler nihayetinde Ağrı da seçim başladığı gibi bitti iki tarafta kaderine razı halinden memnun gibiydi.

Hdp’nin hazırcılığı benimsediği Ak Parti’nin baraj kolaycılığına kaçtığı seçimlerde sonuca en az etki eden maalesef adaylardı.

Tanıdık simalar bildik yüzlerle kolaycılığı seçen Ak Parti’nin 38.000 dolaylarında üyesi olmasına rağmen 65.529 oyda kalması 2015 seçimlerinden ders alınmadığının en belirgin işaretiydi.

Salon toplantılarından öteye geçememiş akşam tabelasını indirsen sabahına Ağrı’nın hiçbir kayıp yaşamadan uyanacağı stklarla sürdürülen siyaset anlayışının ne kadar yanlış olduğunun bir tezahürüydü.

Hdp’nin en düşüğü Ağrı Merkez 1,29 ,en yükseği Taşlıçay 10,33 oranında olmak üzere tüm seçim bölgelerinde kan kaybettiği bir dönemde Ak Parti’nin sıçrama yapamaması siyasetini yeniden gözden geçirmesi gerekliliği noktasında bir uyarı anlam ifade ediyor. Yine Ak Parti’nin kalelerinde yaşadığı kayıplar da Ak Parti’yi ihmal ettiği Ağrılı olmaya davet anlamına geliyor.8 ilçe merkezinde Ak Parti Ağrı Merkez İlçe de 3,37 oranında oy kaybı yaşarken, Eleşkirt de bu oran 3,64 olarak görülüyor.

Patnos’un Liste 1 ve Belediye ye rağmen artısı 3,98 le yok denecek kadar az buna mukabil en önemli sıçramayı Diyadin İlçesi 6,40 oranı ile gerçekleştiriyor.

Diyadin de sivil kayyumun varlığı bu sıçramayı tetikledimi bilinmez ama kayyumların olduğu 3 ilçe de Ak Parti yükselirken sadece merkezde geriliyor.

Bu yazıyı daha fazla uzatarak rakamlara boğmak istemiyoruz bu sebeple kazanç ve kayıp hanelerini tablo olarak aşağıda bulacaksınız.

Sürecin getirdikleri ile birlikte sahada sürecek çok fazla isim bulamayan Hdp’nin gerilemesinde ise ,Sırrı Sakık’ın yokluğu, Leyla Zana’nın yaşattıkları ,Berdan Öztürk Dtk Eş Başkanlığı ,Dilan Dirayet Taşdemir’in kadın sözcülüğü sebebi ile genel anlamda ideolojik siyaset izlemeleri etkin rol oynamışa benziyor.

Sonuç olarak Ağrı da bir koçbaşı adayla kapıları zorlayacak seçim sürecini iki partinin de değerlendiremediği sonucu önceden belli bir süreci geride bıraktı.

Yeni dönem in ilimize hayırlı olmasını temenni ediyor Seçilen Milletvekillerimizi kutluyoruz.

 2015 seçimlerine oranla AkParti ve HDP'nin ilçelerde artısı eksisi 

                                                        Ak Parti                                     HDP

Doğubayazıt                               + 3,45                                         - 4,91

Diyadin                                        + 6,40                                         - 8,96

Eleşkirt                                         - 3,64                                          - 1,33

Hamur                                          + 2,5                                            - 3,27

Patnos                                          + 3,98                                          - 8,03

Taşlıçay                                         + 3,44                                          -10,33

Tutak                                             + 1,95                                          - 7,60

Merkez                                          - 3,37                                           -1,29

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2018, 22:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER