Ağrılı Çiftçilerin Mağduriyeti Meclise Taşındı

Ağrı HDP Milletvekili Koç yaşanan sel sonrası mağduriyeti meclise taşıdı

Ağrılı Çiftçilerin Mağduriyeti Meclise Taşındı

Ağrı da mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar sonrası oluşan sel felaketlerinde yaşanan mağduriyetler Milletvekili Koç tarafından meclise taşındı.

Koç'un basınla paylaştığı önerge şu şekilde ;

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için verdiğimiz önergede; Ağrı’da Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına borçlu çiftçilerin borçlarının 5 yıl süreyle faizsiz ertelenmesini ve selden dolayı uğradıkları zararların derhal karşılanmasını talep ettik.Önerge içeriği şu şekildedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük’ün 96’ncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.


Av. Abdullah KOÇ
HDP Ağrı Milletvekili

Türkiye’de Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve bankalardan aldıkları kredileri ödeyemedikleri için icra takibi başlatılan çiftçi sayısı derinleşen ekonomik krizden dolayı her geçen gün artış göstermektedir. Tüm icra ve iflas takiplerinin Korona Virüs salgını nedeniyle ertelenmesi ve çiftçilerin borçlarının yapılandırılması, üreticilerin ve çiftçilerin ortak talebidir. İcra takibinde olan çiftçi sayısının bilinmemesi ve ülkede borcunu ödeyemediği için tarımsal üretimi durduran çiftçilerin geleceklerinden kaygı duymaları Bakanlığın acil önlemler almasını, kalıcı çözümler üretmesini zorunlu kılmaktadır. Çiftçilerin ve köylülerin yerli üretimi sürdürebilmeleri için kriz dönemlerinde çiftçiye; mazot, gübre ve sulamada destek verilmesi “Sosyal Devlet” olmanın bir gereğidir. Aşırı yağışlardan, doludan, selden ve bütün olumsuz hava koşullarından ürünleri etkilenen bütün çiftçilerin borçlarının devlet tarafından ödenmesi elzemdir. 
Korona Virüsle mücadeleye ilişkin hükümleri içeren 7226 Sayılı Kanun 26 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girmiş, bu kanunla; Korona Virüsün ülkede görülmesi sebebiyle yargı alanındaki hak kayıplarının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştı. 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenen icra ve iflas takipleriyle ilgili uygulamaların durdurulması, son olarak 15 Haziran tarihine kadar ertelenmişti. Bu tarihten sonra icra ve iflasın önlenmesine ilişkin herhangi bir önlemin alınmamış olması, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcunu ödeyemeyen, Ziraat Bankasına borcunu ödeyemeyen çiftçileri zor durumda bırakacaktır. 2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara 119 milyar 331 milyon, Tarım Kredi Kooperatifine 10 milyar TL olmak üzere toplam 130 milyar lira borçları bulunmaktadır. Çiftçilerin elektrik ve su borçlarını; özel, yerli ve yabancı bankalar ile kamu bankalarına olan tarımsal kredi borçları ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarını, Ziraat Bankasına devrederek, bu borçların yeniden yapılandırılması elzemdir.

Seçim bölgem olan Ağrı’da Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına borcunu ödeyemediği için takipte olan çiftçilerin borçlarının 5 yıl süreyle faizsiz ertelenmesini ve selden, olumsuz hava koşullarından mahsulü hasar gören Ağrı’nın bütün çiftçilerinin uğradıkları zararlarının devlet tarafından karşılanmasını talep ediyorum.
Bu bağlamda;

1. Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına borcunu ödeyemediği için takipte olan çiftçi sayısı kaçtır?

banner47
2. Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına borcunu ödeyemediği için takipte olan Ağrı’nın çiftçi sayısı kaçtır?
3. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına borcunu ödeyemeyen takipteki çiftçilere uygulanan faiz oranı nedir? 
4. Vadesi geçmiş, idari takibe alınmış, borçlarını ödeyemediği için icra uygulanan çiftçi sayısı kaçtır? Vadesinde ödenmeyen borçlar için yeniden yapılandırma yapacak mısınız?
5. Vadesi geçmiş, idari takibe alınmış, borçlarını ödeyemediği için icra uygulanan Ağrı’nın çiftçi sayısı kaçtır? 
6. Çiftçilerin elektrik ve su borçlarını; özel, yerli ve yabancı bankalar ile kamu bankalarına olan tarımsal kredi borçları ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarını, Ziraat Bankasına devrederek, bu borçları yeniden yapılandırılmayı düşünüyor musunuz?
7. Ağrı’nın çiftçilerinin ödemedikleri veya ödeyemedikleri tarımsal borçları yeniden yapılandırarak 5 yıl süreyle faizsiz erteleyecek misiniz? Olumsuz hava koşullarından kaynaklı mahsulü zarar gören Ağrı çiftçisinin zararlarını karşılayacak mısınız?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER