ABD'de 20 Dolarlık Banknotlar Harriet Tubman Resmi ile Basılacak

ABD'de kölelik yanlısı başkan Andrew Jackson'ın resmi banknotlardan kaldırırılken yerine aktivist Harriet Tubman'ın resmi konacak

ABD'de 20 Dolarlık Banknotlar Harriet Tubman Resmi ile Basılacak

ABDnin 44. Başkanı Barrack Obama tarafından kölelik yanlısı olan ve çok sayıda kölesi bulunan Andrew Jackson'un resminin 20 dolarlık banknottan kaldırılmasını gündeme getirilmişti.

Bu öneri Donalt Trump'ın başkan seçilmesinin ardından rafa kaldırıldı.

Biden yönetimi göreve geldikten sonra Andrew Jackson portresinin kaldırılarak yerine siyahi kadın aktivist Harriet Tubman'ın fotoğrafının konulması için harekete geçti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 dolarlık banknotun üzerinden 7. başkan Andrew Jackson'ın portresi kaldırılıyor.

Kölelik yanlısı Jackson'ın yerinde, 1800'lü yıllarda kölelik karşıtı siyasal mücadelede önemli isimlerden Harriet Tubman'ın portesi ilerleyen yıllarda 20 dolarlık banknotun üzerinde olacak.

HARRİET TUBMAN KİMDİR?

Asıl adı Araminta "Minty" Ross olan Harriet Tubman, 1822 yılında Maryland'da köle olarak dünyaya geldi. 

1849 senesinde kölelikten kaçarak Pensilvanya, Philadelphia'ya giden Tubman "Yeraltı Demiryolu" adını verdiği gizli yollar ve güvenli evler tesis ederek ve kölelik karşıtı bir ağ kurmuştur. 

Aynı zamanda eylemci olan kölelik karşıtı, sivil haklar eylemcisi ve kadın haklaerı savunucusu olan Harriet Tubman Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon aleyhine çalışıp Birlik lehine casusluk yapmıştır. 

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2021, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER