FIRINCILAR GREVE GİTMİŞ, PEHHH(!)

Barış Ülker bu kez ekmek fiyatlarına ilişkin başlatılan kısmi grevi işledi

FIRINCILAR GREVE GİTMİŞ, PEHHH(!)

Rahmetli Kemal Sunal, Kibar Feyzo filminde başlık parası için şehre gider ve bakar ki duvarlar yazı doludur. Hemen okumaya başlar: "Grev, ekmek, özgürlük…" Ee tabi etkilenir bu kelimelerden! İlk kez bu sözleri duyuyor olmanın heyecanıyla varır köyüne ve ağaya karşı cenk havası eşliğinde ayaklanma başlatır. Fakat gelin görün ki kolay değildir düzeni yıkmak. Buna rağmen bilmem kaçıncı Şaban ayaklanması ağanın ölümüyle sonlanarak zaferle son bulur.

Niye mi bahsettim bu filmden? Şimdi bizim memlekette de her ne hikmetse çoktandır unuttukları "ekmek ve grev" kelimeleri geçiyor! Ama buradaki ekmek Şaban'ın mecazi olarak demeye çalıştığı onurlu geçinmenin simgesi olan ekmek değil. Bu bildiğimiz 200 gramlık somun ekmek(!) Kısaca ekmek fiyatlarının düşük olduğundan bahisle kısmi greve gitmiş ekmek üreticileri. Bilmem kaç lira olması gerektiğini ileri sürüyorlarmış. Zira zarar ediyorlarmış. Bundan mütevellit bakkala, markete ekmek vermiyorlarmış. Bak sen şu işe! Bir an da hak, adalet söylemleri arşa çıkmış. Her başı sıkışan yüz yıllık devrimci gibi oluyor ya bitiyorum bu hallere(!) Çatır çutur para kazanırken kimse de çıt yok ama!!!

Şimdi o birilerine küçük bir sosyoloji hatırlatması yapayım. Tabi onların yüksek müsaadeleriyle(!) Toplum dediğimiz şey sadece kimi hukuki kurallarla birbirine bağlı mekanizma değildir. Toplum aynı zamanda birbirine karşı ahlâki ödevlerle bağlı erdemli bireyler topluluğudur. Bu, şu anlama gelir: Toplumdaki her fert bir diğerine karşı sorumluluklara sahiptir. Bu sorumlulukların başında ise temel ihtiyaçların asgari ölçüde karşılanmasıdır. Hani o birilerinin anlayacağı dilde bahsedeyim: "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." Vicdandaki karşılığı ise, "Bir insanın ağzındaki lokmadan toplumun diğer üyeleri mükelleftir."

İlaveten, bir toplumdaki her birey, zenginliği yine içinde yaşadığı topluma borçludur. Birileri bu toplum sayesinde iş kurup, zenginleşmişlerse şimdi o topluma borçlarını ödemenin zamanıdır. Sahip olduklarını bu yüce coğrafyaya borçlu olduklarını kimse unutamaz. Kaldı ki grev iş yerine ya da halka değil, patrona yapılır. Üç beş kuruş lira daha fazla kazanacağız diye ya da üç beş kuruş zarar edeceğiz diye kimse bu onurlu halka ceza kesemez!!! Hele ki grev, emek gibi kıymetli kelimeleri olan bir jargonu böyle işlere asla karıştıramaz! Bilhassa şehre gelme imkânı olmayan köydeki bir garibana ki hiç kimse bedel ödetemez.

Ayrıca bir lafım da "İnsanlar nasıl olsa zam psikolojisine girmiş, hadi şu etiketleri sürekli güncelleyelim." diyenleredir! Yaptığınız zulüm yanınıza kalır mı sanıyorsunuz? Sorulur bunun hesabı elbet divanda! Belki bu dünyada, belki ol kapıda!!!

Onurlu canlara selam olsun. Kalın sefa ile.

YORUM EKLE
YORUMLAR
FUAT ÖZ
FUAT ÖZ - 2 yıl Önce

BEN İSTANBULDA İKAMET EDİYORUM TÜM ÇÖPLERİN İÇİNDE KESİLMEMİŞ O KADAR EKMEK GÖRÜYORUMKİ İÇİM SIZLIYOR ŞUAN DEĞİŞİK BİR YORUM YAPIYORUM KEŞKE EKMEK 10 TL OLSA EVET 10 TL OLSUN NİMETE BÖYLE HAKSIZLIK SAYGISIZLIK EDEREK BUĞÜN YAŞADIĞIMIZ SIKINTILAR AZ BİLE BİZE VESSELAM

Yüksel akkuş
Yüksel akkuş - 2 yıl Önce

Sen ekmeğin maliyetini biliyormusun da konuşuşuyon çakma gazeteci herşeye zam geldi onlara da ses çıkarsana un 210tl den 390 açıktı maya 100tlden 150 TL ye çıktı doğalgaz bizim fırına 7000tl geldi bunları hesaba koyunca kurtarmıyor işçilik kira bu güzel belediyemizin harika yollarından dolayıda her hafta servis arabamız sanayiden çıkmıyor bunlarıda yazsana oturduğun yerden anca duyar kasarsınız bu memlekette tekstil yokken çoğu insan senin eleştirdiğin fırınlarda çalışıyordu biraz vicdanlı olun bu halkı bir ekmeğe muhtaç edenleri eleştirin Bi duruşunuz olsun bee

ağrı
ağrı - 2 yıl Önce

para işte. neler yaptırıyor insana

Adi
Adi - 2 yıl Önce

Ekmek Pahalı olması iyi olur kıymetli olur çöpe gitmez

Ağrılı
Ağrılı - 2 yıl Önce

Asıl eleştirilmesi gerekenleri eleştirmek işinize gelmiyor belliki kardeş.biz fırıncılar olarak emek ekmek üretiyoruz. uretim yapıyoruz.siz bu ülke için ne yaptınız kardeşim sen hele onu anlat yahu..yaz çiz işin yok mazaaAllah

Kji
Kji - 2 yıl Önce

Ug bu iki

SIRADAKİ HABER