HDPli Koç ''Kardeşler Aynı Yurtta Barındırılmıyor''

Hdp Ağrı Milletvekili Abdullah Koç cevaplanması istemi ile Milli Eğitim Bakanlığına soru önergesi sundu

HDPli Koç ''Kardeşler Aynı Yurtta Barındırılmıyor''

Ağrı Hdp Milletvekili Abdullah Koç cevaplanması istemi ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a Ağrı da öğrenci servislerini ve kızkardeşlerin aynı yurtta barındırılmadığı iddialarını sordu.Koç Meclise sunduğu soru önergesinde şunlara dikkat çekti ;

Seçim bölgem Ağrı’nın Diyadin ilçesinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde olduğu gibi öğrencilerin ulaşım ve eğitim hakkının servis hizmetinin kaldırılması ile gasp edildiği iddiaları bulunmaktadır. Diyadin’e bağlı Akyolaç, Yeşil Durak, Satıcılar, Yeni Çakır, Ata Yolu, Yörük Atlı, Kardeşli, Omuz Başı, Kara Pazar köyünde ve Ağrı Doğubayazıt ilçesine bağlı Başkent, Ortakent, İncesu, Dağdelen, Yeniharman, Gözükara, Kızılkaya, Gökçekaynak, Altıntepe, Çömçeli, Üçgöze, Üçmurat, Binkaya, Uzunyazı, Kargakonmaz, Üzengili, Yalinsaz, Dolaklı, Yaygınyurt, Karaburun köylerinde Lise öğrencileri de dâhil olmak üzere servis hizmetinin iptal edildiği bilgisi şahsıma ulaşan ve yine Ağrı kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır. Özellikle kız çocuklarının daha çok mağdur olduğu da yine şahsıma ulaşan bilgiler arasında yer almıştır. Servis hizmetinin niçin kaldırıldığına dair resmi herhangi bir açıklama bekleyen Ağrı halkına okula giden çocuklarının yurtlarda kalmaları yönünde baskılar yapıldığı, özellikle kız çocuklarında iki kardeşin aynı yurtlara da barındırılmayacağı iddiaları da bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Seçim bölgem Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı ve gerekçede de belirttiğim üzere söz konusu köylerde okumakta olan öğrencilere yönelik servis hizmetinin kaldırıldığı iddiaları doğru mudur? Servis hizmetinin kaldırıldığı iddiası doğru ise bu keyfi uygulamanın hukuki gerekçesi nedir?

2- Söz konusu köylerde okumakta olan öğrencilere sağlanması zorunlu olan eğitim ve ulaşım hakkı kapsamındaki servis hizmetinin kaldırıldığı iddiaları doğru değil ise Bakanlığınızca iddialara ilişkin bir inceleme başlatılmış mıdır? Halen bir inceleme başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

3- Öğrencilere yönelik servis hizmetinin kaldırılarak, ailelere çocuklarının yurtlarda barınması yönünde dayatmada bulunulduğu doğru mudur? Bu dayatmanın talimatını kim veya kimler vermiştir? Söz konusu kişiler hakkında bir inceleme başlatılacak mıdır?

4- Bakanlığınızca servis hizmeti iptal edilen çocuklar için söz konusu yetkililerce hangi yurtlar ‘uygun’ bulunmuştur? Yetkililerce, iki kardeşin dahi aynı yurtlarda barındırılmasına izin vermediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise iki kardeşin aynı yurtta barındırılmasının yaratacağı bir tehlike var mıdır? Var ise bu tehlikenin ne olacağı konusunda kamuoyuna bilgilendirme yapılması yönünde bir girişiminiz olacak mıdır?

5- Ağrı’da bulunan ve Doğubayazıt ile Diyadin ilçeleri başta olmak üzere öğrenci yurtlarının kaçı Yurt-Kur’a, kaçı MEB’e ve kaçı tarikatlara bağlıdır?

6- Öğrenci yurtlarının cemaatlere devredilmesi gibi somut örnekler ve bu durumun sonuçları hafızalarda tazeliğini korurken öğrencilerin eğitim ve ulaşım hakkının gasp edilmesi hangi gerekçe ile alınmış kararların sonucudur?

7- Bakanlığınızca servi hizmeti verilirken yeni eğitim-öğretim yılında servis hizmeti kaldırılan başka il, ilçe ve köy var mıdır? Var ise nerelerdir?

8- Bakanlığınızca bu uygulama yalnızca Ağrı’ya yönelik ise gerekçesi nedir? Yalnızca Ağrı’ya yönelik değilse başka nerelerde eğitim ve ulaşım hakkında kısıtlamaya gidilecektir?

9- Servis hizmeti kaldırılarak eğitim ve ulaşım hakkı gasp edilen öğrencilerin mağduriyeti giderilecek midir? Bu yönde bir çalışma var ise kamuoyuna açıklanması yönünde bir girişiminiz olacak mıdır?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER