İNDİRA GANDİLİ MEMLEKETİM(!)

Barış Ülker yazdı ;İNDİRA GANDİLİ MEMLEKETİM(!)

İNDİRA GANDİLİ MEMLEKETİM(!)

Bilmem fark ettiniz mi; hırsızlık, yankesicilik gibi konularda argomuz epeyce zenginleşti! Sanırım hırsızlık mevzusunda arzu ve istek çok artmış olmalı ki yeni kavramlar bulma ihtiyacı hissediyoruz!!! Artık hortumlamak, yürütmek, aşırmak gibi kelimeler kesmiyor zaar(!) Bir de bunların yanına "indira gandi" diye bir kavram bulduk.

Kulağa hoş gelen bu indira gandi kavramını ilk defa üniversite yıllarında duymuştum. Ee haliyle merak ettim neyin nesidir bu indira gandi diye! Ve çok ilginç bir hayat hikayesiyle karşılaşmıştım.

İndira Gandhi Hindistan'ın ilk ve tek kadın başbakanı. Babadan oğula değil de babadan kızına geçen bir hükümdarlığın istisnai temsilcilerinden. Başbakan olan babasının yanında başlayan siyasi kariyeri sert ve baskıcı yönetiminden bunaldığını iddia eden bir kesimin gerçekleştirdiği suikast ile sona ermiştir. Aslında resimlerine bakınca insana o kadar güven veren bir duruşu var ki. Yolda görseniz, "Teyze poşetlerin ağırsa ben taşıyayım" diyeceğiniz bir cinsten yani. Siyah beyaz saçına hafiften örtülmüş tülbentiyle sokakta görseniz eğilip elini öpeceğiniz bir türden. Özetle hanım hanımcık, tatlı mı tatlı bir ana görüntüsü var anlayacağınız.

Fakat çok tuhaf bir ölümü olmuştur İndira Gandhi'nin. Hindistan için tehdit olarak gördüğü bir dini grubu çökertmeye çalışırken akıl edemediği bir şey olmuş. Bu tip bazı grupların insanın evinin içine kadar girebileceğini hiç hesaba katmamış. Tam enselerine çöküp ümüklerini sıktım derken, o dini gruba mensup iki koruması tarafından evinde dolaşırken öldürülmüş! Düşünün ki, bahçenizde dolaşıyorsunuz ve sizi korumakla görevli iki kişi silahlarını size doğrultuyor. O an ne dersiniz? Muhtemelen şunu dersiniz: "Ya ben bunu nasıl düşünemedim!" Fakat iş işten geçmiştir. Koskoca bir ülkenin başbakanının evinde kendi korumaları tarafından öldürülmesi… Kendisi hakkında olumlu ya da olumsuz bir şey söyleyecek durumda değilim. Ne var ki neresinden bakarsanız bakın tam bir trajedi.

İşte bu kişinin isminden esinlenip kavramsal sanattaki maharetimizi de ekleyerek o harikulade, o muhteşem, o şahane argo sözlüğümüze yeni bir kavram daha katmış olduk(!) Bakalım hırsızlık mevzusunda daha hangi kelimeleri bulacağız? Ne diyeyim ki daha; neyse lafı uzatmayacağım. Ne de olsa fazla laf aptallar içindir!!!

Kalın sefa ile...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER