TARİH Mİ OLACAĞIZ YOKSA GELECEK Mİ?

Bir an tarihin dile geldiğini farzetsek. Ve onunla şöyle bir diyalog kursak: - Ey tarih; sende susanlar mı çoktur yoksa konuşanlar mı?

TARİH Mİ OLACAĞIZ YOKSA GELECEK Mİ?

Bir an tarihin dile geldiğini farzetsek. Ve onunla şöyle bir diyalog kursak:

  • Ey tarih; sende susanlar mı çoktur yoksa konuşanlar mı?

Tarih ne der biliyor musunuz? Der ki;

  • Ben herkesin tarihi değilim, ben yalnızca konuşanların tarihiyim.

Ve konuşmamızı sürdürsek…

  • Peki söyle bize ey tarih; susanlar nerededir?

Tarih cevaplar:

  • Susanlar gelecektedir.

E tabi kafamız karışır haliyle bu cevapla! Tarihe bir soru daha sormak icap eder:

  • Ne demek susanlar gelecektedir ey tarih? Açık konuşsana biraz!

Tarih bu kez küçümser bir ifadeyle donatır kendi yüzünü ve yarım bir tebessümle yine yanıtlar:

  • Ben konuşanların hesabını tutarım, susanların hesabını ise gelecek tutar.

Kafamız biraz berraklaşır bu cevapla. Fakat yine de ellerimizi yüzümüze götürürek sıkarız yüzümüzü ve derin bir düşünceye dalarız. Acaba ne demek istedi tarih diye düşünür dururuz. Sonra aniden kendi dizimize bir tokat atarak yerimizden fırlarız bir hışımla. Ve kendimizle şu konuşmayı yaparız:

  • Tarihin ne demek istediğini şimdi anladım. Doğru diyor, susanlar gelecektedir. İki nedenden ötürü gelecektedir susanlar. Birinci sebep şudur: Gelecek şunu diyecek: "Sen sustuğun için şimdi bunlar yaşanıyor. Eğer konuşsaydın bunların hiçbiri yaşanmayacaktı. O yüzden senin hesabını ben tutuyorum." Bu kez de ikinci nedeni söyleyecek gelecek. Ve şunu diyecek: "Tarih sustuğun için seni kabul etmedi ama ben sana bir fırsat veriyorum. Bari şimdi konuş ki yaşamda bir yerin olsun. Yoksa boş gelip bomboş gideceksin. Karar senin ey bir akla ve bir vicdana sahip varlık! Belki yaşamda hatırlayanın olmayacak ama emin ol ki gittiğin yerde sustuğun için seni herkes hatırlayacak. Herkes hesap soracak senden. O zaman ne tarih senin hasabını tutacak ne de ben. Şimdi tercih senindir. Değerli olmakla değersiz olmak arasında bir yerdesin. Sen ne olmak istersen bil ki o olacaksın. O kıymetli ruhunu saran et parçasını kime sunacağın senin elindedir. İstersen o vücudunu gözleri dönmüş yedi başlı ejderlere yem et, istersen de bir yoksula veyahut bir haksızlığa karşı lokma et. Karar senindir. Ne var ki vakit geçiyor, tez kararını ver!"

Şimdi tercih bizimdir sevgili canlar. Tarih mi olacağız yoksa gelecek mi? Ya da hiçbir şey olarak mı çekip gideceğiz?

Sağlıcakla kalın.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER