Ağrı'da seçim sonuçları ne olur ? '' İki Buçuk YSP,Bir Buçuk AKP VE CHP''

Öncelikle tarafların bu tahlili kırmızı görmüş refleksi göstermeden yazının tamamını okumalarını ve başlarını avuçlarının arasına alarak düşünmelerini öneriyorum .İyi okumalar..

Ağrı'da seçim sonuçları ne olur ? '' İki Buçuk YSP,Bir Buçuk AKP VE CHP''

Ağrı Listelere Kilitlendi

Ağrı’da tüm partilerin aday adaylarının açıklanmasının ardından herkes aynı soruyu sormaya başladı.

Seçim sonuçları ne olur.

Cumhurbaşkanlığı oylamasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun önde olduğu Ağrı’da vatandaşlar milletvekili seçim sonuçlarına odaklandı.

Yeşil Sol Parti taraftarlarının 4 milletvekilinin tamamını kazanma arzusu dalga dalga yayılırken HDP’nin içinde ki hesaplaşmalar sonucu oluşacak listenin seçime büyük ölçüde etki edeceği bilinen bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

Yerel seçimlerde Ağrı Merkezde uğradığı hezimet sonrası çok parçalı bir yapıya dönüşen HDP 2023 seçimlerinin teşkilatları açısından büyük bir sınav olcağına kesin gözüye bakılıyor.

Her ne kadar HDP kanadı Yeşil Sol Parti ismi ile gireceği seçimlere 4 cepte 5 olsa onu da kazanırız tavrında olsa da bizim izlenimlerimiz şuan YSP’nin 2,5(iki buçuk) milletvekili alabilecek güçte olduğu buçuğu bütünlemek kadar kaybetme riskinin de bulunduğu yönünde.

Yıllardır Ağrı siyasetini yakından takip eden biri olarak doğru listenin 4-0 a götürebileceğinin de bilincindeyim ama HDP kulislerinde dillendirilen isimlerle bunun çok mümkün olamayacağı öngörüyorum.

HDP yada yeni adıyla YSP’nin doğru 4 adayının 3 milletvekilini garantileyip 4. Milletvekilini çıkaracak listesini ben burada yapabilirim inancındayım ama parti kurulları bu listeyi çıkarabilir mi ?
Bu bana izlediğim kadarı ile çok mümkün görünmüyor gibi geliyor:
Tabi Ağrı’nın 2002 seçimleri sonrası 2 parti arasında sıkışmışlığının önüne geçen 3. bir yol açıldığını da bu seçimlerde söylemek mümkün .

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ağrı ziyaretlerini baştan sona takip eden bir isim olarak seçimin AKP ve YSP arasında geçmeyeceğini Millet İttifakının da bu seçimlerde millet vekili çıkarabilecek ölçüde çıtasını yükselttiğini rahatlıkla söyleyebilirim .

Millet İttifakına gelmeden önce kamuoyunun en çok merak ettiği adayın Savcı Sayan’ın Ağrı’da aday olup olmayacağını söylersek abartmış olmayız herhalde.

Sokakta karşılaştığımız 10 kişiden 9’unun Savcı Sayan’ın Ağrı Adayı olup olmadığı sorusunu Ak Parti seçmeninin ilk kez Erdoğan’dan ari bir arayış içinde olduğunun işareti olarak yorumluyorum.

Yine Ak Parti cenahından edindiğimiz kulis bilgilerinde 2. Sıra adayı henüz netleşmemiş AKP listesinin başında bulunan Savcı Sayan’ın ‘’kazanır ,kazanmaz’’ Ağrı’da AKP adına en yüksek oyu alabilecek liste olduğunu düşünüyorum.

Agresif tarzı ile seçmeni konsolide edebilen Sayan’ın AKP Ağrı teşkilatlarını da dizayn ettiği bu süreçte çok büyük bir avantaj yakaladığını söylemek mümkün .Yeni İl Başkanı Orhan Güngör ve İlçe Başkanı Ömer Tahtalı’nın yıllardır mücadelesini verdikleri koltuğu garantilemek adına başarıya mahkum oldukları , yine kendisinden boşalan Belediye Başkanlığına Metin Karadoğan’ın getirilmesi Sayan’ın siyasi hamlelerinde ne kadar başarılı olduğunu ve adaylık sürecinde yürüyeceği yolu ilmek ilmek dokuduğunu ortaya koyuyor.

Yeşil Sol Partiden artan 1,5 (bir buçuk) vekillik için şansını zorlayacak olan AKP’nin başka bir isimle bu ihtimale çok yakın olduğunu düşünmek bana göre bir ütopyadan ileri gitmiyor.

Ama partide eski Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın en güçlü teşkilata sahip olduğunuda unutmamak gerektiğini düşünüyorum.

Millet İttifakının 2 büyük kalesini nereye koymamız gerektiğini soracak olursanız .

Genel Başkan ziyaretlerinde Ağrı’nın HDP ve Akp’ye dair bıkkınlığı ve yeni bir heyecana ihtiyaç duyduğu net bir şekilde görüldü derim .

İYİ Parti Genel Başkanı Başkanı Akşener’in ziyareti ki o tarihlerde ekonomik buhran henüz bu denli baş göstermemişken Ağrılıların Akşener’e ve İYİ Partiye karşı merakının uyanık olduğunu ve merkez sağ seçmenin aslında Akşener’e çok uzak durmadığını göstermişti.

Akşener’in organizasyonda ki eksikliklere rağmen Ağrı ziyaretini bir arayış olarak değerlendirmiştim.

Ve sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyareti gerçekleşmiş yaşanan izdiham nedeni ile Kılıçdaroğlu programında değişikliğe gidilmişti.

Bütün engellemelere rağmen Ağustos sıcağında alanı terk etmeyen Ağrılılar Kılıçdaroğlu ziyaretine oy vermek için bahane arayan bir kitle izlenimi vermişti bana .

Sanki hadi ruhumuzu okşayan iki cümle kurda yanında duralım der gibiydi Ağrı .

Bugün CHP ve İYİ Parti’nin öncelikle sahaya yansıtacağı doğru bir strateji ve çalışma ile 1 milletvekiline AKP’den daha yakın olduğunu söylemek mümkün ama .Aması tabi ki listenin kalitesi ile mümkün .

Yaklaşık yirmi yıl sonra Ağrı seçmeninin tepkisini listeler üzerinden vereceği bir seçim yaşayacağız.

Ama tabi ki sonucu belirleyecek olan teşkilatların kendileri.

Yeşil Sol Partinin (HDP) tuzum kuru siyaseti,Ak Parti de yıllardır Uzun Adam diyerek uzun eşek yapıp ekonomik sıçramayı yakaladıktan sonra arkasını dönmeye hazır parayla palazlanmış akilleri,kanaat önderleri ve Millet İttifakı’nın önce partim diyecek menfaat perestleri ,siyasi yaşamı sosyal medyadan ibaret teşkilat liderleri ,aday listeleri kaybedenin kim olduğunu belirleyecek en büyük etken olarak çıkacak karşımıza.

Hasılı kazananın olmadığı bir seçim yarışında 3 vekilin YSP için hezimet,1 vekilin AKP için vehamet ve kazanamamanın CHP ile birlikte İYİ Parti için rezalet olacağı bir seçim arefesindeyiz.

Aslında buraya her partinin kazanacak aday listesini yazmak çok zor değil benim için ama belki listelerin açıklanacağı son günün gecesinde yazarız onuda..

YORUM EKLE
YORUMLAR
Murat
Murat - 1 yıl Önce

Bence Akp'nin şansı yok. Şayet İyi parti ve Chp ikisi de aday çıkartırsa, aradan Akp bir vekili kapar. Ama Chp ve İyi parti anlaşıp bir partiden aday çıkartırlarsa bir vekil kesindir. Kılıçdaroğlunun Ağrı ziyaretindeki izdihamdan da bu belliydi. Kaldı ki Kılıçdaroğlunun adaylığından sonra sempati daha da arttı. Kimin ağzını yoklasan "Kılıçdaroğlu dürüst biridir" diyor Ağrıda. Tabii bunun milletvekiline de etkisi olacak.

Doğru aday
Doğru aday - 1 yıl Önce

HDP dışardan ihraç aday getirirse, kimsenin tanımadığı merkezi aday ile girerse belediye hizmeti kaçınılmaz.
AKP savcının arkasına yani 2.3.4 numaraya Eleşkirt ve ağrı merkezden aday koyup çalış sa 1 vekili garanti eder
Millet ittifakı kesinlikle çok güçlü bir aday ile girmek zorunda yani yıllardır Ağrı'da yaşayan milletin taziyesine sevincinde bulunan ve dürüst, mütevazı aynı zamanda işini düzgün yapan birini bu özellikleri taşıyan adam kaldı mı diyeceksiniz, avukat Salih Aydın, doktor Hanifi Kılıçaslan, vs neden olmasın

YSP04
YSP04 - 1 yıl Önce

YSP 4.0 alacak maçı inşAllah artık tam zamanı bence

Hamza
Hamza @YSP04 - 1 yıl Önce

Ysp ve inşAllah kelimeleri ikisi bir arada sencede tezat durmuyor mu bo yazını görünce bir ataistin Allaha şükür ataistim demwsi geldi aklıma ...

Memocan
Memocan - 1 yıl Önce

İnşAllah akp yi çöplūğūn derinliğine gömeceğiz biktik bunlardan

Azad
Azad - 1 yıl Önce

Bizim için kişiler gelip geçici önemli olan bizi mecliste destekleyen yeşil sol partisidir ağrıda 5 yılıdır Ekrem Çelebi akp millet vekili ağrıya hiç bir yatırımı olmadı, örnek; 2022 de 500 konut toki ihlesi mecliste ağrıya verildi Ekrem Çelebi güya sanki kendi yapmış gibi biz ağrılara mesaj atarak 500 konuta imza atık hayırlı olsun gibi bir sürü boş mesaj atarak bizi psikolojikmen meşgul etti. Vel hasıl akp kürtler için mazide kapatılmış bir kara leke olarak kapanmıştır.

Mert Düzce
Mert Düzce - 1 yıl Önce

Tespitleriniz çok doğru ancak Ağrıda Deva partisi çok daha etkili ve İnanın doğru adayla Devadan birini çıkarabilirler . Adayın kim olması çok önemli . Tercihimiz Ağrı merkezden çıkarmaları

Kerim TANRIVERDİ
Kerim TANRIVERDİ - 1 yıl Önce

Aynen öyle ,katılıyorum siyasetin geldiği seviye ne kadar acı verici birikimsiz,liyakatsiz,adım çıksında benden zaten birşey olmaz anlayışı Olanda Ağrıya olmakta

Bavi Deyyar
Bavi Deyyar - 1 yıl Önce

Peki YSP 3 alırsa merkezdeki aşiretler kimi destekliyecek.. en önemliside Taştan ve Özgül ailesi ve hatta Atmaca lar kimi destekliyecek...


SIRADAKİ HABER