CUMHURİYET CADDESİ (MECBURİYETLERİMİZİN CADDESİ)

Barış Ülker bu kez Mecburiyet Caddesini kaleme aldı

CUMHURİYET CADDESİ (MECBURİYETLERİMİZİN CADDESİ)

Sizce 100 sene sonra bu cânım şehir hangi simgesiyle anılacak? Memleketin en yüksek dağıyla mı yoksa birkaç Osmanlı paşasının o dağa nazır inşa ettirdiği ihtişamlı sarayıyla mı?

Bence ne bunlarla, ne de diğerleriyle... Bu şehir bir asır sonra Cumhuriyet Caddesi ile anılacak. Ama öyle "Ya ne güzel bir caddesi varmış!" cümlesiyle değil. Aksine, "Bir cadde varmış ve herkes oraya mahkûm edilmiş." Sonra ne mi diyecekler? Diyecekler ki; "Adına da Mecburiyet Caddesi demişler. Çünkü ülkenin en güzel ve en geniş ovalarından birine kurulu bu güzelim şehri bir caddeye mecbur bırakmışlar. Çünkü çok ama çok eskilerde birileri böyle buyurmuş(!)"

Ama bununla bitmeyecek 100 sene sonra kurulacak cümleler. Denilecek ki; "İnsanlar voltanın en uzununu o caddede atarmış. Her atılan adımla içlenirmişler, neden buradan bir dükkan alamadık diye(!) Çünkü küçücük bir dükkânın olması demek, yaşamın boyu hiç çalışmasan bile zenginsin demekmiş!" Ee vaktiyle buralar hep arsaymış klişesi unutulmayacak tabi ki(!)

Bitti mi? Bitmedi maalesef. Diyecekler ki; "Bakmayın adına Cumhuriyet denildiğine! Cumhuriyet özgürlük demektir, Cumhuriyet eşitlik demektir, Cumhuriyet umut demektir. Ama ismiyle hissettirdikleri aynı değilmiş o caddenin. Eskilerin deyimiyle, ismiyle müsemma değilmiş. Bazı insanlar o caddeye girdiklerinde yoksulluk ve tutsaklık hissinin en çekilmezini yaşarmış. Kötü olan şey ise, bir noktadan sonra kimse bu durumu yadırgamamış bile. Çünkü yoksulluk ve esaret hisleri çoktan kabullenilmiş o bazı insanlar tarafından!

Daha bitmedi diyecekleri! Ve diyecekler ki; "Ama insanların çok da anıları varmış o caddede. Her akşam herkes orada birbirini sürekli görürmüş. Selamlaşır ve ayaküstü konuşurlarmış; sonra da yine selamlaşarak ayrılılarmış birbirlerinden. Ama ilginç olan şey şu ki; 5 dakika sonra mecburen yine karşı karşıya gelirlermiş. Fakat aynı selamlaşmayı bir kez daha yaşamamak için sanki ilk kez görüyorlarmış gibi yüzlerini camekânlara çevirirlermiş(!) Çünkü başka da gidecek yerleri yokmuş!

Peki şimdi size bir soru: Sizce 100 sene sonra Cumhuriyet Caddesi ile ilgili bu yorumlar nerede yapılıyor olacak? Sanırım hepiniz bildiniz! Evet biraz komik olacak ama, galiba hiçbir şey değişmeyeceği için o yorumlar bu gidişle yine Cumhuriyet Caddesi'nde volta atarken yapılacak(!)

Kalın sefa ile...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER