Ağrı'yı En Güzel O Anlattı

Nuh'un Kayıp Kenti birincilik ödülünü aldı

Ağrı'yı En Güzel O Anlattı

Ağrı İl Kültür Müdürlüğü tarafından özel bir restoranda 42. Turizm haftası münasebetiyle program düzenlendi.

Turizm haftası münasebetiyle Ağrı ve ilçelerinde lise öğrencilerinin katıldığı  ''Bana Ağrı'yı Anlat'' kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

İl Kültür Müdürü Muhsin Bulut haftanın önemine vurgu yapan konuşmasının ardından Ağrı'nın tanıtımına katkı sunan basın mensuplarına teşekkür niyetinde hediyeler sundu. Daha sonra Bana Ağrı'yı Anlat'' kompozisyon yarışmasında 1.lik ödülüne layık görülen Nuh'un Kayıp Kenti adlı kompozisyonun sahibi Ağrı Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi 3. sınıf öğrencisi Helin Şenci ödül alan eserini okudu.

İşte Bana Ağrı'yı anlat kompozisyon yarışmasının birinci seçilen eseri ;

Nuh’un Kayıp Kenti

Hayallerin yanıbaşında, huzurun ve mutluluğun kucağında, üşüyen hayatların soluk sevinçleri içerisinde, geniş bir hayat coğrafyasında kaybolmuş Ağrı. Soğuk şehrin renksiz kaldırımları, en katı estetik anlayışıyla benzemiş soğuk bir güzelliğe sahip olan Ağrı.

Koskoca Ağrı Dağı’nı, İshak Paşa’nın Sarayını , Murat nehrini içinde barındıran Ağrı ,kimsesiz bırakmaz seni. Mutlaka taşır kalbinin bir köşesinde. Tıpkı birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı gibi. Soğuk şehrin sıcak kanlı insanları, sokakta top koşturan çocuklar, elinde olanlarla mükemmelliğe yakın bir yuva kurmaya çalışan analar, ailesinin boğazından helal lokma geçirebilmek için alın teri döken babalar, ailen olur senin.

Bulut gözlü Ağrı’nın mutluluk yağmurları yağar üzerine sırılsıklam olursun. Yüzünü ne tarafa dönsen huzur dolu bakışlarla karşı karşıya kalırsın. Umut dolu insanların heyecan ile çarpan kalplerinin tik taklarını duyarsın. Gerçekleştirmek istedikleri hayalleri için nasıl kanat çırptıklarını görürsün. Dışarıda saatlerce kar topu oynadıktan sonra alev alev yanan sobanın başında ısınmaya çalışan çocukların gülüşlerini görür sobanın üzerinde pişirilen kestanenin kokusunu hissedersin. Evlerin mutfaklarında yapılan ve birbirinden lezzetli olan yemeklerin tatları ve kokuları cezbeder seni.

Dağ keçilerinin soluklandığı balık gölü kenarında mutluluğa erersin ve hissedersin doğanın özgünlüğünü. Eleşkirt’e yol alır ve bir tarih kokusu alınca toprak kalede durur dinlenirsin. Bir kilise görürsün Tutak’ta ve hissedersin Ermenilerin dokunuşunu. Yaylalar billur gibi soğuk suları, bakir tabiatı ve tertemiz havasını sunar üzerinde yaşayan insanlarına.

Kopamazsın soğuk şehrin sıcak kanlı insanlarından, unutamazsın şırıl şırıl akan Murat Nehrini, aklın İshak Paşa Sarayında gözlerin Ağrı Dağında kalır. Birbirinden lezzetli yemeklerin tadı damağında gülüşleri mutluluk saçan çocukların hayalleri kucağında, derdini derdi bilen anaların nasihatleri kulağında, eve ekmek getirmeye çalışan babanın çabası kalır aklının bir köşesinde, unutamazsın. Haritanın doğusunda beyazın yeni tonu olan Ağrı’dan kopamazsın. Tüm renkler birleşir beyaz olur beyazlığını seversin Ağrı’nın.

Helin ŞENCİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER